У Чехії проходить другий тур президентських виборів.

Громадяни країни обирають із двох кандидатів – чинного президента Мілоша Земана й екс-голови Академії наук Їржі Драгоша.

 

 

У суботу, 27 січня, о 08:00 за місцевим часом у Чехії розпочався другий день другого туру президентських виборів. Голосування триватиме до 14:00, після чого почнеться підрахунок голосів – повідомило Radio Praha.

 

«У перший день голосування в другому турі виборча фреквенція становила приблизно 50%, що помітно вище, ніж під час першого туру, коли в перший день голосування на дільниці прийшло лише близько 40% виборців», – повідомила прес-служба Національного статистичного управління Чеської Республіки. Перший день голосування у п’ятницю, 26 січня, пройшов без будь-яких інцидентів.

 

Останні перед виборами опитування громадської думки свідчать про приблизно рівні шанси обох кандидатів на перемогу, тому і 73-річний Земан, і 68-річний Драгош на коротких прес-конференціях під час голосування в п'ятницю закликали виборців взяти активну участь у волевиявленні.

 

Нагадаємо, що за Земана в першому турі президентських виборів, який проходив 12–13 січня, проголосували 38,67% виборців. Їржі Драгош набрав 26,55 відсотка голосів виборців. Утім, зразу ж по першому турі четверо екс-кандидатів у президенти публічно заявили про свою підтримку Драгоша. 

 

Європейські медії назвали двобій Драгоша і Земана «битвою за Європу», натякаючи на проєвропейські погляди першого і промосковські устремління другого.

27.01.2018