Перший тур виборів у Чехії не визначив президента.

Лідером перегонів очікувано став чинний президент Мілош Земан.

 

 

За Земана у першому турі президентських виборів, який проходив 12–13 січня, проголосували 38,67% виборців. Про це повідомило Radio Praha з покликом на інформацію Чеської статистичної служби. Головний конкурент глави чеської держави – самовисуванець Їржі Драгош – набрав 26,55 відсотка голосів виборців.

 

Мілош Земан відомий своєю проросійською позицією, окрім того, він давно виступає з позицій поміркованого євроскептика і противника членства в НАТО. Своєю чергу, колишній голова Академії наук Їржі Драґош відстоює збереження антиросійських санкцій, його програма цілком націлена на євроінтеграцію.

 

Оскільки жоден з кандидатів не набрав абсолютної більшості голосів, Земанові й Драгошу належить поборотися за голоси виборців у другому турі голосування, який повинен відбутися 26–27 січня.

 

Як повідомляють чеські ЗМІ, в першому турі Земан виграв у Драгоша у всіх округах, окрім Праги. У чеській столиці за науковця проголосували 35%.

 

Та все ж, за попередніми прогнозами соціологів, Драгош має більше шансів перемогти в другому турі. Якщо політичні преференції чехів за два тижні не зміняться, то Драгош мав би здолати Земана з невеликою перевагою – 48,5% проти 44%. 

 

Варто теж зазначити, що четверо кандидатів вже публічно заявили про свою підтримку Драгошу. Мірек Тополанек, Марек Гілшер, Міхал Горачек та Вратислав Кульганек закликали своїх прихильників голосувати за Драгоша у другому турі.

13.01.2018