У Молдові відтепер обмежено трансмісію російських ЗМІ.

Відповідний закон підписав у середу, 10 січня, спікер парламенту республіки Андріан Канду.  

 

                                              Андріан Канду

 

Голова законодавчого органу Молдови підписав згаданий документ замість проросійськи налаштованого президента Ігоря Додона, котрого п’ятого січня тимчасово відсторонили від посади. Про це повідомив молдавський інформаційний портал NOI.md. Конституційний суд Молдови своїм указом відсторонив главу держави від виконання повноважень, оскільки той двічі відхиляв закон про боротьбу з іноземною пропагандою, незважаючи на те, що, згідно з Конституцією, був зобов'язаний його затвердити.

 

Нагадаємо, що сьомого грудня парламент Молдови ухвалив відразу в двох читаннях проект поправок до Кодексу про телебачення і радіомовлення, які забороняють трансмісію російських новин та інформаційно-аналітичних програм на телебаченні й радіо. Документ розробила правляча Демократична партія. Президент заветував законопроект, але 22 грудня депутати знову проголосували за його прийняття.

 

Згідно зі запропонованими змінами, новини, які транслюють молдовські телевізійники й радійники, можуть бути зроблені тільки в країнах Європейської Унії, Сполучених Штатах, Канаді та в державах, які ратифікували Конвенцію про транскордонне телебачення (Росія її не ратифікувала). Водночас ретрансляцію розважальних програм або інших передач з Росії дозволено.

 

За порушення цього передбачені штрафи на суму від 40 до 70 тисяч леїв, а за повторне порушення – від 70 до 100 тисяч леїв.

10.01.2018