Повноваження прокремлівського президента Молдови знову призупинено.

Цього разу через небажання Ігоря Додона боротися з російською пропагандою.

 

 

Конституційний суд Молдови в п'ятницю, 5 січня, знову тимчасово відсторонив від посади президента країни Ігоря Додона. Суд ухвалив вердикт у відповідь на запит групи депутата від проурядової Демократичної партії на чолі з Сергієм Сирбу. Той обґрунтував запит тим, що президент повторно відмовився підписати закон про боротьбу з російською пропагандою, ухвалений парламентом ще на початку грудня минулого року.

 

Голова Конституційного суду Тудор Панциру пояснив, що в рамках законодавства у президента є повноваження один раз відправити законопроект на перегляд в парламент, вказавши всі зауваження. «У разі повторного схвалення парламентом законопроекту, суд вважає, що президент зобов'язаний промульгувати закон, незважаючи на сумніви щодо його конституційності. Відмова президента виконувати конституційні обов'язки – це порушення статті 93 Конституції і присяги, даної президентом», – цитує слова Панциру інформаційний портал Point.md.

 

Згідно з рішенням КС, законопроект замість Ігоря Додона зможе підписати прем'єр-міністр Павел Філіп або спікер парламенту Андріан Канду.

 

Своєю чергою, Додон пригрозив представникам Демократичної партії та Конституційного суду, що ті ще «поплатяться за свої дії». Сам законопроект про боротьбу з пропагандою молдовський президент назвав «відвертим зазіханням на свободу громадян Республіки Молдова в отриманні інформації».

 

Сьомого грудня парламент Молдови ухвалив відразу в двох читаннях проект поправок до Кодексу про телебачення і радіомовлення, які забороняють трансмісію російських новин та інформаційно-аналітичних програм на телебаченні й радіо. Згідно зі запропонованими змінами, новини, які транслюють молдовські телевізійники й радійники, можуть бути зроблені тільки в країнах Європейської Унії, Сполучених Штатів, Канади та в країнах, які ратифікували Конвенцію про транскордонне телебачення (Росія її не ратифікувала). За порушення цього передбачені штрафи на суму від 40 до 70 тисяч леїв, а за повторне порушення – від 70 до 100 тисяч леїв.

 

Нагадаємо, щойно 2 січня повноваження президента вже були призупинені. Це було зроблено для того, щоб прем'єр і спікер змогли призначити нових членів уряду Молдови.

05.01.2018