Порошенко висловив застереження перед контрактуванням російського газу.

 

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна готова відновити закупівлі природного газу в Росії за умови, якщо він буде дешевим, а контракти – прозорими.

 

Про це голова держави заявив напередодні під час робочої поїздки до Одещини, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Що сталося протягом останніх двох років? Ми енергетично незалежні. Вони (Росія, – Z) стукають: може, візьмете наш газ? Ні, у нас усе добре. Якщо він буде дешевий і чесний, не корупційний – будь ласка", – сказав Порошенко.

 

Президент запевнив – при дотриманні таких умов України готова піти на цей крок ще й "для того, щоби знизити тарифи для наших людей".

 

"20 років Україна була на голці корупції та залежності від російського газу", – зауважив голова держави.

 

З його слів, для забезпечення енергетичної незалежності і встановлення справедливих цін на газ знадобилися рішучі дії, зокрема в міжнародних судах, Стокгольмському арбітражі.

 

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж звільнив Україну від обов'язку виплатити Росії компенсації за недобір газу, визначений принципом take-or-pay; водночас суд змусив Україну щороку купувати у Газпрому 5 млрд куб. м газу (в "газових угодах Тимошенко" йшлося про 52 млрд куб. м).

 

"Нафтогаз" не купує в Росії газ уже 2 роки і 1 місяць.

 

"Газова блокада" України триває з III кварталу 2014 року, після того, як Україна відмовилася оплачувати завищений рахунок "Газпрому" за газ, імпортований у II кварталі 2014-го. Нагадаємо, що після анексії Криму Росія оголосила про скасування "Харківських угод", а також про відмову від газових домовленостей, досягнутих із Януковичем уже в розпал Майдану – відтак якщо у I кварталі 2014 року Україна платила Росії $268,5 за тисячу кубічних метрів, то вже в II-му Росії запрагнулося $485. Ми відмовилися оплачувати "газпромівський" чек, тож Москва припинила постачати паливо в Україну.

 

Відтоді офіційний Київ уторговував російський газ лише завдяки механізму "зимових пакетів" – на сезони 2014/15 і 2015/16 рр.

 

Минулий сезон Україна перебула без "зимового пакета" і в цьогорічний опалювальний сезон теж пішла без краплини російського газу.

 

Комерційний директор компанії "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що Україна не залишиться "в мінусі" через припис Стокгольмського арбітражу про обов'язкову закупівлю в російської компанії 5 млрд кубометрів газу щорічно, адже коштів, отриманих за транзит російського газу українською територією, буде більше.

 

"Для тих, хто полюбляє рахувати, хто скільки платитиме. "Газпром" платить нам за транзит у 2–3 рази більше, аніж зможе отримувати за продаж свого газу", – наголосив представник "Нафтогазу".

 

29.12.2017