"Нафтогаз" заявив про перемогу над "Газпромом" у арбітражі.

 

"Нафтогаз України" заявив про перемогу над "Газпромом" у суперечці в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма. 

 

Про це йдеться у повідомленні НАК на сторінці у Facebook.

 

"Нафтогаз" виграв арбітраж проти "Газпрому" за контрактом на постачання газу за всіма спірними питаннями", – зазначено в повідомленні.

 

Зокрема, Арбітражний суд повністю відхилив вимоги "Газпрому" за пунктом "бери або плати" на суму 56 млрд дол. за 2009-2017 роки.

 

"Нафтогаз" домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів у понад 10 разів згідно з його фактичними потребами у імпорті газу. Це означає, що ми таки муситимемо купувати російський газ, але в притомних обсягах.

 

Ціна газу, отриманого "Нафтогазом" у 2 кв. 2014 р., знижена на 27% – з 485 дол./тис. куб. м до 352 дол./тис. куб. м. Нагадаємо, російський монополіст після скасування газової "знижки" в 2014 році планував загнати нас у непідйомні борги, та український уряд відмовився оплачувати ті рахунки. За той газ ми досі не розрахувалися, відкидаючи оголошену Росією ціну.

 

В Києві вважають, що майбутня перемога в Стокгольмському арбітражі за позовом щодо транзитного контракту дасть змогу компенсувати цей борг перед росіянами. Рішення очікують 28 лютого 2018 р. – "Нафтогаз" вимагає 16 млрд дол. за транзитним контрактом.

 

"Арбітражний суд визнав недійсними кабальні положення контракту, привівши його до ринкових європейських стандартів. "Нафтогаз" оцінює загальний позитивний ефект рішень арбітражу у понад 75 млрд дол. за весь термін дії контракту на поставку газу", – ідеться у коментарі НАК.

 

Як писав Z, у вересні голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив про завершення переговорів із "Газпромом" про конкретні механізми виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, зокрема щодо формули ціни на газ.

 

"За вимогою трибуналу ми провели переговори з «Газпромом» щодо контракту на купівлю-продаж газу. Вони нещодавно завершилися, і за їхніми результатами ми йдемо в трибунал для отримання остаточного рішення щодо нової формули та деяких інших аспектів подальшої роботи з цією компанією", – розповів тоді Коболєв.


Згідно з умовами Стокгольмського арбітражу, сторони мали самотужки домовитися про конкретні суми та взаємокомпенсації на підставі базового рішення. Позаяк консенсусу не було, то всі деталі мав встановити суд.

 

22.12.2017