"Нафтогаз" купуватиме у Росії газ за німецькою ціною.

 

Комерційний директор компанії "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що Україна не залишиться "в мінусі" через припис Стокгольмського арбітражу про обов'язкову закупівлю в російської компанії 5 млрд кубометрів газу щорічно, адже коштів, отриманих за транзит російського газу українською територією, буде більше.

 

Про це Вітренко написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Для тих, хто полюбляє рахувати, хто скільки платитиме. "Газпром" платить нам за транзит у 2-3 рази більше, аніж зможе отримувати за продаж свого газу", – наголосив представник "Нафтогазу".

 

Відповідаючи на уточнювальне питання у коментарях щодо ціни газу, Юрій Вітренко повідомив, що вона прирівнюватиметься до вартості газу на ринку Німеччини.

 

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж звільнив Україну від обов'язку виплатити Росії компенсації за недобір газу, визначений принципом take-or-pay; водночас суд змусив Україну щороку купувати у Газпрому 5 млрд куб. м газу (в "газових угодах Тимошенко" йшлося про 52 млрд куб. м).

 

"Нафтогаз" не купує в Росії газ уже 2 роки і 1 місяць.

 

"Газова блокада" України триває з III кварталу 2014 року, після того, як Україна відмовилася оплачувати завищений рахунок "Газпрому" за газ, імпортований у II кварталі 2014 року. Нагадаємо, що після анексії Криму Росія оголосила про скасування "Харківських угод", а також про відмову від газових домовленостей, досягнутих із Януковичем уже в розпал Майдану – відтак якщо у I кварталі 2014 року Україна платила Росії $268,5 за тисячу кубічних метрів, то вже в II-му Росії запрагнулося $485. Ми відмовилися оплачувати "газпромівський" чек, тож Москва припинила постачати паливо в Україну.

 

Відтоді офіційний Київ уторговував російський газ лише завдяки механізму "зимових пакетів" – на сезони 2014/2015 і 2015/2016 рр.

 

Минулий сезон Україна перебула без "зимового пакета" і в цьогорічний опалювальний сезон теж пішла без краплини російського газу.

 

Згідно з недавнім рішенням Стокгольмського арбітражу, до газу, імпортованого в Україну у II кварталі 2014 року, ретроспективно застосують ціну в 352 дол. – загальний борг відтак становитиме 2 млрд дол.

 

26.12.2017