Ґватемала перенесе свою амбасаду в Ізраїлі до Єрусалима.

Про такий намір заявив президент цієї латиноамериканської країни.

 

 

Президент Ґватемали Джиммі Моралес (Jimmy Morales) розпорядився перенести амбасаду своєї країни в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима. На своїй сторінці у Facebook глава держави пояснив, що рішення він ухвалив після розмови з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу – повідомив телеканал ABC News.

 

Минулого тижня Гватемала була однією з дев’яти країн-членів ООН, які проголосували проти резолюції Генеральної Асамблеї, яка вимагає від США переглянути рішення про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю. Ще проти резолюції проголосували: США, Гондурас, Ізраїль, Маршаллові острови, Мікронезія, Науру, Палау і Того. На підтримку резолюції висловилися 128 країн. Ще 35 держав утрималися. Україна й Грузія завбачливо не взяли участі в голосуванні.

 

Напередодні голосування, 20 грудня, американський президент Дональд Трамп пригрозив припинити фінансову допомогу країнам, котрі голосуватимуть за резолюцію, яка засуджує рішення Вашинґтона. Нагадаємо, що Сполучені Штати стали першою державою, яка визнала Єрусалим столицею Ізраїлю з моменту заснування держави в 1948 році.

 

Схвалений Генасамблеєю ООН документ засуджує рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю й оголошує рішення щодо статусу Єрусалима юридично недійсними. Та на відміну від резолюцій, ухвалених Радою Безпеки ООН, резолюції Генеральної Асамблеї мають рекомендаційний, а не юридично зобов'язувальний характер. Спроба на кілька днів раніше провести аналогічну резолюцію через Радбез ООН завершилася фіаско, оскільки США наклали на неї вето. Всі інші 14 країн-членів Ради Безпеки висловилися на підтримку цього документа.

25.12.2017