ООН закликала Сполучені Штати скасувати рішення щодо Єрусалима.

Відповідну резолюцію було схвалено на засіданні Генеральної Асамблеї у четвер, 21 грудня.

 

 

Країни-учасниці Генеральної Асамблеї ООН переважною більшістю голосів прийняли резолюцію, яка закликає США переглянути рішення про визнання Єрусалима як Ізраїлю. На підтримку проекту резолюції, винесеної на кризове засідання Генасамблеї представниками Ємену і Туреччини, проголосували 128 держав, 9 країн висловилися проти і ще 35 – утрималися, – про це повідомило видання The New York Times.

 

Серед тих, хто проголосував проти документа, окрім Сполучених Штатів, також є: Ґватемала, Гондурас, Ізраїль, Маршаллові острови, Мікронезія, Науру, Палау і Того.

 

Україна хитрим чином не взяла участі в голосуванні, так само вчинила й Грузія. За словами представників української делегації в ООН, в такий спосіб вони висловили свою позицію, що таке голосування не сприятиме зменшенню напруги в реґіоні, а статус Єрусалима має бути вирішений лише шляхом мирних переговорів.

 

Схвалений Генасамблеєю ООН документ засуджує рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і оголошує рішення щодо статусу Єрусалима юридично недійсними. Та на відміну від резолюцій, ухвалених Радою Безпеки ООН, резолюції Генеральної Асамблеї мають рекомендаційний, а не юридично зобов'язувальний характер. Спроба на кілька днів раніше провести аналогічну резолюцію через Радбез ООН завершилася фіаско, оскільки США наклали на неї вето. Всі інші 14 країн-членів Ради Безпеки висловилися на підтримку цього документа.

 

США всіляко намагалися перешкодити ухваленню резолюції щодо Єрусалима й на засіданні Генасамблеї ООН. Трамп, зокрема, пригрозив позбавити держави, які підтримають цей документ, фінансової допомоги. Постійна представниця США в ООН Ніккі Гейлі (Nikki Haley) заявила, що США «мають право вимагати більшого за свої інвестиції». Вона попередила, що США не відмовляться від перенесення своєї амбасади до Єрусалима. «Жодні постанови ООН тут не допоможуть», – підкреслила Гейлі.

22.12.2017