В'ятрович підтримав домовленості Порошенка та Дуди щодо ексгумацій.

 

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович підтримав домовленості президентів України та Польщі Петра Порошенка й Анджея Дуди щодо деполітизації питання ексгумацій та вшанування місць поховань.

 

Про це В'ятрович написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Тепер і на президентському рівні – Петром Порошенком та Анджеєм Дудою – повторено тезу, яку ми намагалися довести нашим польським колегам. Питання пошуку, ексгумації та вшанування земляків, похованих на теренах обох країн, треба деполітизувати і вирішувати спеціально уповноваженим для цього структурам", – зазначив директор УІНП.

 

Пан Володимир привітав доручення віце-прем’єр-міністру, голові Державної міжвідомчої комісії з питань поховань жертв війни та політичних репресій Павлові Розенку та його польському колезі віце-прем‘єр-міністру та міністру культури Пйотрові Ґлінському. "Український інститут національної пам’яті, який виконує функцію апарату комісії, та її секретар Святослав Шеремета братимуть активну участь у вирішенні цих питань", – анонсував В'ятрович.

 

Директор УІНП підтримав слова Анджея Дуди про те, що обговорення історичних питань "має сприяти налагодженню мостів, а не розбрату". Водночас В'ятрович не погодився з думкою, що перш ніж відновлювати знищені у Польщі пам'ятки, слід встановити осіб, котрі там поховані, а також дати смерті.

 

"Здається, вельмишановний польський президент не дуже добре обізнаний з бурхливою історією минулого століття, якщо вірить в можливість точної ідентифікації імен та дат всіх загиблих. На жаль, часто це неможливо у відношенні як до українських поховань, так і польських. Це не означає, що ми маємо право забути ці жертви. Бо саме цього хотіли б їхні кати", – прокоментував пан Володимир.

 

В'ятрович також висловив переконання, що діяльність Степана Бандери має бути предметом саме історичних досліджень, "а не політичних домовленостей".

 

14.12.2017