ФБР: Ми продовжимо надавати підтримку Антикорупційному бюро.

 

Федеральне бюро розслідувань підтвердило свою співпрацю з Національним антикорупційним бюро України та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою. ФБР має намір продовжувати кооперацію з НАБУ і САМ, вважаючи їх "професіоналами, вартими довіри".

 

Про це йдеться у заяві ФБР, надісланій у відповідь на запит української служби "Голосу Америки".

 

"У червні 2016 року ФБР та НАБУ ухвалили меморандум щодо порозуміння. Цей меморандум дозволяє ФБР надавати НАБУ та Спеціальній антикорупційній прокуратурі (САП) допомогу у сфері розслідувань, підготовки розвитку", – нагадує бюро.

 

"ФБР дотримується законів України і ніколи не працює за межами, визначеними меморандумом щодо порозуміння. Співробітники ФБР працюють за цим напрямком у НАБУ на тимчасовій, ротаційній основі на підтримку відносин між сторонами. Ці спеціальні агенти та аналітики не є оперативними (в оригіналі – are not operational, – Z). Будь-які заяви про протилежне – неправдиві", – наголошує ФБР.

 

"Викорінення корупції є пріоритетом для ФБР, і ми постійно працюємо з нашими партнерами у правоохоронних агенціях в цілому світі, щоб розслідувати корупцію та надати допомогу, коли нас про це просять. Ми цінуємо наші відносини з НАБУ та САП і вважаємо, що їхні співробітники професіонали та заслуговують на довіру. НАБУ та САП – це молоді організації, які зіткнулись із великими викликами у роботі, яку вони здійснюють для України. ФБР і надалі надаватиме НАБУ та САП підтримку та допомогу, яка їм необхідна у їхній важливій роботі заради народу України", – підсумовано у заяві.

 

Згідно з повідомленням "Голосу Америки", після надсилання першої редакції відповіді ФБР додало до первинного тексту ще одне речення: "У боротьбі з корупцією усі правоохоронні органи мають працювати спільно".

 

Раніше Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що співпраця НАБУ з Федеральним бюро розслідувань могла бути нелегітимною. "Виникає взагалі питання: а хто дозволив операцію іноземної спецслужби на території України? Мені відомо, що на територію України були лише раз запрошені працівники ФБР – після вбивства Павла Шеремета. Спільна операція, як він формулює, є незаконною без відповідних процедур", – заявив Генпрокурор. Луценко запідозрив, що Ситник намагається скористатися щитом американських органів для того, щоб "прикрити свої величезні проблеми".

 

Національне антикорупційне бюро заявило, що слова Луценка "не відповідають дійсності, а подекуди й суперечать здоровому глузду".

 

"Вважаємо неприпустимою ситуацію, коли Генеральний прокурор свідомо вводить суспільство в оману, повідомляючи неправдиві факти та пропонуючи «довільне» трактування законодавства. У такий спосіб він фактично дає «зелене світло» подальшій атаці на новостворені антикорупційні органи", – ішлося у заяві НАБУ.

 

У ці дні Генеральний прокурор України Юрій Луценко, директор НАБУ Артем Ситник та керівник САП Назар Холодницький мали взяти участь у Глобальному форумі з повернення активів у Вашингтоні. Луценко останньої миті скасував поїздку, повідомивши згодом, що він планував заопікуватися в Україні операцією викриття Міхеїла Саакашвілі.

 

Луценко ствердив, що директор НАБУ його компрометує. "Артем Ситник, перебуваючи у США, розгорнув дуже бурхливу діяльність, щоби підняти усю громадськість і наших партнерів – ФБР – для дискредитації Генерального прокурора та всіх правоохоронних органів України. Він заявляє про те, що я кинув каміння у спину чи в обличчя ФБР через те, що я оголосив їхню діяльність на території України незаконною. Це все маніпуляції", – сказав Луценко.

 

07.12.2017