НАБУ трактує заяви Луценка як "зелене світло" на атаку проти бюро.

 

Національне антикорупційне бюро України заявило про те, що слова Генерального прокурора Юрія Луценка про незаконність роботи окремих підрозділів НАБУ "не відповідають дійсності, а подекуди й суперечать здоровому глузду".

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційній сторінці НАБУ.

 

"Оскільки пан Луценко, судячи з його заяв, не повною мірою обізнаний із базовими правовими засадами проведення оперативно-розшукових дій, інформуємо, що в оперативно-розшуковій діяльності НАБУ керується вимогами Закону «Про Національне антикорупційне бюро України» та Закону «Про оперативно-розшукову діяльність». Зокрема, згідно зі ст. 8 останнього, для виконання завдань у межах ОРД можна залучати гласних і негласних штатних та позаштатних працівників. Відбір штатних працівників для виконання ОРД, так само, як і до інших підрозділів Національного бюро, здійснюється на конкурсній основі, але з врахуванням вимог Закону «Про державну таємницю»", – зазначили в НАБУ.

 

Бюро наголошує, що "базовою засадою оперативно-розшукової діяльності є безумовна негласність заходів". "Досягнення їхніх результатів вимагає забезпечення нерозголошення інформації про форми та методи їхньої організації і здійснення, а також особистих даних працівників та інших осіб, які готуються до залучення, забезпечують або беруть участь у виконанні відповідних ОРД. Ці співробітники можуть мати доступ до інформації, що становить державну таємницю, так само, як і співробітники підрозділів ОРД інших правоохоронних органів. Розголошення особистих даних працівників та змісту оперативно-розшукових заходів не просто шкодить негласній діяльності, а й становить загрозу життю і здоров’ю правоохоронців та їхніх близьких. Таким чином, розголошуючи відомості про негласних співробітників НАБУ, Генпрокуратура та СБУ свідомо наразили співробітників бюро на небезпеку та зірвали декілька спецоперацій під прикриттям. НАБУ докладатиме максимум зусиль, аби цим діям була надана адекватна правова оцінка", – запевнили в Антикорупційному бюро.

 

НАБУ також обурилося заявами Юрія Луценка про використання аґентами НАБУ "контрабандної" та "нелеґальної" техніки. "Наголошуємо, що всі технічні засоби, які НАБУ використовує під час здійснення ОРД, придбані офіційно й перебувають на обліку, як того вимагає законодавство. Вважаємо неприпустимою ситуацію, коли Генеральний прокурор свідомо вводить суспільство в оману, повідомляючи неправдиві факти та пропонуючи «довільне» трактування законодавства. У такий спосіб він фактично дає «зелене світло» подальшій атаці на новостворені антикорупційні органи", – ідеться у заяві.

 

Раніше Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив: директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник своїми словами про залучення детективів американського ФБР до українських розслідувань намагається прикрити нелеґітимну аґентську, згідно з оцінкою Луценка, діяльність НАБУ.

 

"Виникає взагалі питання: а хто дозволив операцію іноземної спецслужби на території України? Мені відомо, що на територію України були лише раз запрошені працівники ФБР – після вбивства Павла Шеремета. Спільна операція, як він формулює, є незаконною без відповідних процедур", – заявив Генпрокурор.

 

"Я розумію бажання Ситника прикрити свої величезні проблеми. Але прикривати їх іноземними партнерами!" – обурився Луценко.

 

Генеральний прокурор звинуватив аґентів Національного антикорупційного бюро у використанні контрабандної апаратури.

 

"Так звані аґенти НАБУ набрані з порушенням закону. Закон вимагає усіх працівників набирати на відкритому конкурсі. Проте десятки аґентів, в тому числі й ті двоє, які були зафіксовані на конспіративній квартирі, обрані на закритих процедурах, що суперечить закону", – зазначив Луценко.

 

"Вони використовують незаконні методи провокації. Ніхто з них не допущений до державної таємниці. Але їм надають матеріали прослуховування СБУ, що є кримінальним злочином. Вони самі використовують в Україні незареєстровану прослуховувальну техніку, яка завезена контрабандним шляхом. Отримані з неї матеріали вони також використовують у своїй роботі", – ствердив Генпрокурор.

 

З його слів, "це величезний букет нелеґального угруповання, яке діє нелеґальними методами нелеґальною апаратурою". "Тепер я розумію всю повноту проблеми НАБУ. Весь апарат агентів наразі є поза законом", – закинув Луценко.

 

04.12.2017