Луценко заявив, що операції НАБУ із ФБР – незаконні.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник своїми заявами про залучення детективів американського ФБР до українських розслідувань намагається прикрити нелеґітимну аґентську, згідно з оцінкою Луценка, діяльність НАБУ.

 

Про це Луценко сказав в в ефірі телеканалу "1+1", коментуючи заяву Ситника про співпрацю з представниками Федерального бюро розслідувань щодо корупції в Міґраційній службі України та у сфері незаконного видобутку бурштину.

 

"Артем Ситник у вашому ефірі сказав, що це була спільна операція НАБУ і ФБР. Якщо він це заявив, то виникає взагалі питання: а хто дозволив операцію іноземної спецслужби на території України? Мені відомо, що на територію України були лише раз запрошені працівники ФБР – після вбивства Павла Шеремета. Спільна операція, як він формулює, є незаконною без відповідних процедур", – заявив Генпрокурор.

 

"Я розумію бажання Ситника прикрити свої величезні проблеми. Але прикривати їх іноземними партнерами!" – обурився Луценко.

 

Генеральний прокурор звинуватив аґентів Національного антикорупційного бюро у використанні контрабандної апаратури. "Так звані аґенти НАБУ набрані з порушенням закону. Закон вимагає усіх працівників набирати на відкритому конкурсі. Проте десятки аґентів, в тому числі й ті двоє, які були зафіксовані на конспіративній квартирі, обрані на закритих процедурах, що суперечить закону", – зазначив Луценко.

 

"Вони використовують незаконні методи провокації. Ніхто з них не допущений до державної таємниці. Але їм надають матеріали прослуховування СБУ, що є кримінальним злочином. Вони самі використовують в Україні незареєстровану прослуховувальну техніку, яка завезена контрабандним шляхом. Отримані з неї матеріали вони також використовують у своїй роботі", – ствердив Генпрокурор.

 

З його слів, "це величезний букет нелеґального угруповання, яке діє нелеґальними методами нелеґальною апаратурою". "Тепер я розумію всю повноту проблеми НАБУ. Весь апарат агентів наразі є поза законом", – закинув Луценко.

 

04.12.2017