Луценко вважає, що Ситник шукає захисту у "старших товаришів" – США.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник не впорався із дотриманням законодавства, відтак йому загрожує кримінальна відповідальність. Очільник ГПУ вважає, що Ситник почав кампанію дискредитації прокуратури задля свого виправдання.

 

Про це Луценко заявив під час виступу у парламенті, повідомляє "Громадське".

 

"Артем Ситник, перебуваючи у США, розгорнув дуже бурхливу діяльність, щоби підняти усю громадськість і наших партнерів – ФБР – для дискредитації Генерального прокурора та всіх правоохоронних органів України. Він заявляє про те, що я кинув каміння у спину чи в обличчя ФБР через те, що я оголосив їхню діяльність на території України незаконною. Це все маніпуляції", – сказав Луценко.

 

Генпрокурор зазначив, що його слова трактовані неправильно. Він каже, що мав на увазі лише, що ФБР та інші правоохоронні органи не можуть вести операцій в Україні, але можуть обмінюватись інформацією.

 

"Молодий керівник молодого підрозділу, на жаль, не впорався із дотриманням чинного законодавства у своїй діяльності. І замість того, щоби визнати помилки, сісти за стіл і, можливо, змінити законодавство, змінити свою практику, кличе на допомогу старших товаришів, аби вони розказали, що це не брунатна речовина, а повидло", – вважає Генпрокурор.

 

Луценко запропонував внести зміни до законодавства щодо набору співробітників НАБУ, а також реєстрації в СБУ засобів прослуховування, які можуть використовувати співробітники бюро.

 

Генпрокурор зазначив, що "має багато проблем з ймовірними порушеннями законодавства" працівниками НАБУ.

 

Згодом, відповідаючи на запитання депутатів щодо законності дій НАБУ, Луценко сказав: "Я описав ряд порушень з нашої точки зору чинного законодавства при діяльності НАБУ. Є два шляхи для розв’язання цієї ситуації: або відновити законність, або діяти по прецеденту НАБ Польщі, керівник якого перебуває у в’язниці за порушення законів, в тому числі через провокування хабарів. Я за перший, ви знаєте, що я людина, яка ніколи не хоче зайвий раз чужих страждань".

 

Нагадаємо, у ці дні директор НАБУ Артем Ситник та керівник САП Назар Холодницький перебувають у Вашингтоні на Глобальному форумі з повернення активів.

 

Cполучені Штати Америки та Європейський Союз засудили порушення кримінальних справ проти працівників Національного антикорупційного бюро України та втручання інших правоохоронних відомств у розслідування НАБУ.

 

"Ці дії виглядають як елемент спроби підірвати незалежні антикорупційні інституції, котрим допомагали Сполучені Штати та інші. Це підриває суспільну довіру і становить ризик для міжнародної підтримки України", – заявив Державний департамент США.

 

"Боротьба з корупцією – ключовий елемент у розвитку відносин Європейської Унії та України, від якого залежить успіх інших реформ. Роботу інститутів, які займаються антикорупційною діяльністю, слід не підривати, а навпаки – посилювати", – наголосив офіс Федеріки Моґеріні.

 

06.12.2017