Законопроект про відставку директора НАБУ зняли з порядку денного.

 

Законопроект про спрощення процедури звільнення директора Національного антикорупційного бюро України відкликали з порядку денного Верховної Ради.

 

Про це повідомила народна депутатка Світлана Заліщук на своїй сторінці у Facebook.

 

"Вбивства НАБУ, принаймні сьогодні, не відбудеться: Президент і Яценюк/Аваков "дали задню". Закон з порядку денного пленарного засідання Ради 7 грудня, який дозволяє звільняти голову Антикорупційного бюро в обхід аудиту, знято", – повідомила депутатка.

 

"Це результат, в першу чергу, кількості дзвінків та заяв з боку ЄС та США. А також мобілізації громадянського суспільства", – прокоментувала Заліщук.

 

Водночас пані Світлана нагадала про те, що закон залишається в статусі зареєстрованого у апараті ВР, "і бажання вбити НАБУ з порядку денного теж не знято". "Надалі ми станемо свідками подальшої скоординованої та потужної дискредитації НАБУ. Поміняються інструменти – цілі залишаться", – певна Заліщук.

 

Народний депутат Мустафа Найєм додав, що секретаріати парламентських фракцій уже отримали оновлений порядок денний, у котрому проекту №7362 нема.

 

"Колись події цієї ночі ввійдуть до підручників. Зараз просто повірте на слово: тверезість окремих політиків, реакція громадськості, ЗМІ та особисті контакти багатьох активістів у міжнародних органнізаціях зіграли не останню роль в цій історії", – повідомив Найєм у себе на Facebook.

 

Попри це, Мустафа передбачає, що атака на антикорупційні інституції триватиме. "Тимчасово ми протрималися", – додав він.

 

У середу лідери фракцій Блоку Петра Порошенка та "Народного фронту" Артур Герасимов і Максим Бурбак зареєстрували в апараті Верховної Ради законопроект, котрий пропонує розширити підстави для звільнення директора Національного антикорупційного бюро України – шляхом висловлення йому недовіри парламентом.

 

Так, проект закону №7362 пропонує доповнити частину четверту статті 6 закону про те, що "повноваження директора Національного бюро припиняються у зв’язку із закінченням строку його повноважень або смертю", новою обставиною – "...а також у разі висловлення Верховною Радою України недовіри директору Національного бюро, що має наслідком його відставку з посади".

 

Нагадаємо, дотепер закон ґарантував незалежність роботи директора НАБУ завдяки ускладненій процедурі його звільнення. Згідно з законом "Про НАБУ", директора обирають на посаду терміном на 7 років, а єдиною підставою для його звільнення (крім типових – смерті, добровільної відставки, недієздатності, зміни громадянства, вироку суду etc) є аудит. Цього року Верховна Рада вперше мала створити комісію з трьох аудиторів для ревізії діяльності НАБУ, однак до цього часу не призначила всіх інспекторів.

 

Окрім того, парламентські лідери БПП і "Народного фронту" пропонують вважати за підставу для звільнення директора НАБУ не просто "набуття законної сили обвинувальним вироком суду стосовно нього", а й "притягнення до адміністративної відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією".

 

Також у середу парламентський комітет з питань протидії корупції ініціював відставку Єгора Соболєва з посади голови комітету. Це означає, що фракції коаліції зняли перепону, котра дотепер блокувала схвалення контраверсійних законопроектів щодо антикорупції перед їхнім унесенням до сесійної зали (Соболєв саботував неоднозначні ініціативи).

 

Cполучені Штати Америки та Європейський Союз закликали українську владу забезпечити незалежність НАБУ, засудили порушення кримінальних справ проти працівників Національного антикорупційного бюро України та втручання інших правоохоронних відомств у розслідування НАБУ.

 

"Ці дії виглядають як елемент спроби підірвати незалежні антикорупційні інституції, котрим допомагали Сполучені Штати та інші. Це підриває суспільну довіру і становить ризик для міжнародної підтримки України", – заявив Державний департамент США.

 

"Боротьба з корупцією – ключовий елемент у розвитку відносин Європейської Унії та України, від якого залежить успіх інших реформ. Роботу інститутів, які займаються антикорупційною діяльністю, слід не підривати, а навпаки – посилювати", – наголосив офіс Федеріки Моґеріні.

 

07.12.2017