Лідери БПП і "Народного фронту" зареєстрували проект про відставку директора НАБУ.

 

Голови фракцій Блоку Петра Порошенка та "Народного фронту" Артур Герасимов і Максим Бурбак пропонують Верховній Раді розширити підстави для звільнення директора Національного антикорупційного бюро України – шляхом висловлення йому недовіри парламентом.

 

Проект закону №7362 зареєстровано у ВР 6 грудня. 

 

Законопроект пропонує доповнити частину 4 статті 6 закону про те, що "повноваження директора Національного бюро припиняються у зв’язку із закінченням строку його повноважень або смертю", новою обставиною – "...а також у разі висловлення Верховною Радою України недовіри директору Національного бюро, що має наслідком його відставку з посади".

 

Нагадаємо, дотепер закон ґарантував незалежність роботи директора НАБУ завдяки ускладненій процедурі його звільнення. Згідно з Законом "Про НАБУ", директора обирають на посаду терміном на 7 років, а єдиною підставою для його звільнення (крім типових – смерті, добровільної відставки, недієздатності, зміни громадянства, вироку суду etc) є аудит. Цього року Верховна Рада вперше мала створити комісію з трьох аудиторів для ревізії діяльності НАБУ, однак до цього часу не призначила всіх інспекторів.

 

Окрім того, парламентські лідери БПП і "Народного фронту" пропонують вважати за підставу для звільнення директора НАБУ не просто "набуття законної сили обвинувальним вироком суду стосовно нього", а й "притягнення до адміністративної відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією".

 

Також законопроект №7362 розширює повноваження аудиторів. Нардепи пропонують дозволити інспекторам досліджувати незавершені кримінальні провадження, а також перевіряти законність "здійснюваних Національним бюро оперативно-розшукових заходів, досудового розслідування, додержання прав і свобод осіб".

 

Окрім того, проект пропонує поширити практику висловлення недовіри для посад керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, директора Державного бюро розслідувань, члена Національної антикорупційної аґенції України. 

 

Нагадаємо, у середу парламентський комітет з питань протидії корупції ініціював відставку Єгора Соболєва з посади голови комітету. Це означає, що фракції коаліції зняли перепону для схвалення будь-яких антикорупційних законопроектів перед їхнім унесенням до сесійної зали (дотепер Соболєв блокував контраверсійні ініціативи), а також отримали змогу поставити на голосування кандидатури аудитора.

 

Центр протидії корупції у своєму коментарі висловлює думку, що "рубікон перейдено", і "Порошенко з Аваковим ідуть all-in, щоб знищити НАБУ". "Блок Порошенка та "Народний фронт" склепали законопроект, який значно спрощує процес зняття неугодного владі Ситника. Без аудитів та перевірок. Простою більшістю голосів. Можете не сумніватися, 226 голосів за приборкання НАБУ легко знайдуть", – ідеться в коментарі ЦПР у Facebook

 

Рада громадського контролю НАБУ розкритикувала й норми законопроекту про розширення повноважень аудиторів.

 

"На думку авторів законопроекту, аудитор повинен мати доступ до державної таємниці. Крім того, цим же пунктом надається право перевіряти не тільки закриті, а й поточні справи НАБУ. Що значно збільшує ризик втручання в хід справ, а також витік інформації", – оцінює громадська рада.

 

"На думку ради громадського контролю при НАБУ, такий крок позбавляє незалежності єдиний ефективний правоохоронний орган в сфері протидії корупції – НАБУ. І робить його безпосередньо контрольованим і залежним від Верховної Ради та Президента. Це не тільки послабить антикорупційний процес в Україні, а й може завдати удару по справах, вже проведених НАБУ", – вважають у дорадчій раді.

 

Cполучені Штати Америки та Європейський Союз закликали українську владу забезпечити незалежність НАБУ, засудили порушення кримінальних справ проти працівників Національного антикорупційного бюро України та втручання інших правоохоронних відомств у розслідування НАБУ.

 

"Ці дії виглядають як елемент спроби підірвати незалежні антикорупційні інституції, котрим допомагали Сполучені Штати та інші. Це підриває суспільну довіру і становить ризик для міжнародної підтримки України", – заявив Державний департамент США.

 

"Боротьба з корупцією – ключовий елемент у розвитку відносин Європейської Унії та України, від якого залежить успіх інших реформ. Роботу інститутів, які займаються антикорупційною діяльністю, слід не підривати, а навпаки – посилювати", – наголосив офіс Федеріки Моґеріні.

 

07.12.2017