Порошенко призначив 113 суддів для Верховного суду.

 

Президент України Петро Порошенко підписав указ про призначення 113-ти суддів Верховного суду.

 

Документ із переліком суддів опубліковано на офіційній сторінці голови держави.

 

До Касаційного адміністративного суду призначено 28 суддів, до Касаційного господарського суду – 29, до Касаційного кримінального суду – 28, до Касаційного цивільного суду – 28.

 

Президент України Петро Порошенко також взяв участь в урочистій церемонії складання присяги суддями.

 

"Верховний суд уперше сформований на основі конкурсу – безпрецедентно відкритого, унікального та прозорого. Конкурсу, і кожен з вас це знає, з високим рівнем конкуренції, який проходив під дуже пильним наглядом громадськості, з прискіпливою перевіркою кандидатів усіма антикорупційними органами", – заявив голова держави перед суддями, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

Зі слів Порошенка, то перший направду незалежний суд в Україні. "Наш історичний шлях вимірюється різними відрізками часу. Скоро – вже тисяча років від початку князювання Ярослава Мудрого і народження «Руської правди». Понад триста років Конституції Пилипа Орлика. І виповнюється століття УНР.  І двадцять сьомий рік нашої незалежності.  Але я можу наголосити, що по-справжньому незалежного суду, такого, як зараз створюється, у нас не було ще ніколи", – ствердив Порошенко.

 

Президент сказав, що на плечах нових суддів лежить величезна відповідальність. "Величезне прохання від нас усіх – поверніть людям віру у справедливість. Допоможіть їм знайти правду. І прошу, завжди пам’ятайте ту ціну, яку заплатила Україна за незалежний та справедливий суд. І за вашу можливість там працювати", – закликав голова держави.

 

Нагадаємо, наприкінці липня Вища кваліфікаційна комісія суддів за підсумками конкурсу рекомендувала Вищій раді правосуддя 120 кандидатів для призначення до Верховного суду. До цього списку ввійшло по 30 найбільш рейтинґових кандидатів з конкурсів до адміністративної, господарської, кримінальної та цивільної палат.

 

Громадська рада доброчесності, котра має статус консультаційного органу при ВККС і репрезентує громадськість у складі суддівської інституції, закликала Вищу раду правосуддя відхилити кандидатів, котрі раніше отримали негативний висновок щодо доброчесності від ГРД. Як заявили представники ГРД, недобросовісними є 30 кандидатів. 

 

Представництво Європейського Союзу в Україні закликало українську владу призначити лише ті кандидатури, "чиї доброчесність, незалежність, а також професійність є безсумнівними". "Призначення хоча б кількох суддів із заплямованою репутацією може підірвати довіру до всієї реформи", – зазначали в Унії. 

 

Наприкінці вересня Вища рада правосуддя подала Президентові України на призначення до Верховного суду 111 кандидатів. У цьому списку було 25 осіб, котрі не відповідають критеріям доброчесності.

 

Згодом ВРП подала голові держави ще три кандидатури (з них одна особа – недоброчесна).

 

Один переможець конкурсу на фінальному відтинку закликав президента призупинити процедуру призначення до Верховного суду щодо його особи. То був Сергій Слинько, котрий брав участь у прийнятті рішення про звільнення вбивці Георгія Ґонґадзе Олексія Пукача з-під арешту у 2003 році, а 2013-го був серед суддів, котрі ув'язнили Юрія Луценка. "Я хочу, щоб цю інформацію перевірили, і не було жодних інсинуацій щодо мене й щодо президента з приводу призначення суддів", – сказав Слинько у коментарі LB.ua

 

12.11.2017