ЄС закликав не призначати до Верховного Суду одіозних кандидатів.

 

Представництво Європейського Союзу в Україні закликало не призначати одіозних суддів до новоствореного Верховного Суду.

 

Про це йдеться в заяві представництва.

 

Нагадаємо, конкурс суддів до ВС перебуває на фінальному етапі формалізації результатів: наприкінці липня Вища кваліфікаційна комісія суддів уклала перелік зі 120 кандидатів із найвищими балами – по 30 осіб до адміністративної, господарської, кримінальної, цивільної палат – і тепер цей пакет перебуває на розгляді Вищої ради правосуддя.

 

"Найближчим часом ми очікуємо на остаточне рішення Вищої ради правосуддя щодо призначення нового складу суддів Верховного Суду. Це дає Україні історичну можливість вивести судову реформу в країні на новий рівень, – ідеться у заяві амбасади. – ЄС уважно слідкував за процесом відбору та надав значну підтримку в цьому питанні. Тепер Вища рада правосуддя відповідає за призначення суддями лише тих кандидатів, чиї доброчесність, незалежність, а також професійність є безсумнівними".

 

ЄС підкреслює: дотримання "високих вимог" може спричинити, що у Верховному Суді будуть заповнені не всі 120 вакансій. "Проте Верховний Суд може розпочати роботу при наявності щонайменше 65 суддів", – зазначають дипломати.

 

"Призначення хоча б кількох суддів із заплямованою репутацією може підірвати довіру до всієї реформи. Створення нового Верховного Суду є унікальною можливістю відновити довіру суспільства до судової системи, якої Україна не може упустити", – резюмовано в заяві.

 

12.09.2017