Громадська рада доброчесності закликала відхилити 30 переможців конкурсу у Верховний суд.

 

Кожен четвертий переможець конкурсу до нового Верховного суду не має права там працювати через невідповідність критеріям доброчесності, і Вища рада правосуддя не може рекомендувати їх Президентові України для призначення до цього органу.

 

Про це на прес-конференції заявили члени Громадської ради доброчесності, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна"

 

"Серед 120-ти переможців конкурсу до Верховного суду, за яких тепер можуть голосувати члени Вищої ради правосуддя, кожен четвертий є з так званим вето або висновком Громадської ради доброчесності, що вони точно не відповідають критеріям доброчесності або професійної етики", – сказав представник ГРД Роман Маселко.

 

Він нагадав, що серед цих переможців конкурсу – судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ В'ячеслав Наставний і Сергій Слинько, які розглядали навесні 2013 року справу про притягнення до кримінальної відповідальності нинішнього генерального прокурора України Юрія Луценка, котра була оцінена як політичне переслідування.

 

Ще одним прикладом є суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Золотников, який під час Майдану своїм рішенням заборонив мирні збори в усій центральній частині Одеси.

 

Маселко також зазначив, що деякі судді не можуть пояснити походження нерухомого та рухомого майна, яким вони володіють або користуються.

 

"Ця "тридцятка недоброчесних", як ми їх називаємо, не має права бути в новому Верховному суді, і ми продовжуємо наполягати, що їх потрапляння до Верховного суду вб'є довіру до нового, але не оновленого Верховного суду", – наголосив представник ГРД.

 

Співкоординатор Громадської ради доброчесності Віталій Титич зазначив, що станом на сьогодні діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка проводила конкурс, і ВРП викликає обґрунтовані сумніви щодо наслідків цього процесу і чи можна його взагалі називати конкурсом. "Ми очікуємо, що ВРП розуміє, в яких суспільно-політичних умовах працює, і вживе всіх заходів, щоб після виходу з нарадчої кімнати не здивувати, в поганому значенні цього слова, суспільство", – зазначив Титич.

 

Напередодні Вища рада правосуддя завершила обговорення кандидатур і перейшла для ухвалення рішення до дорадчої кімнати.

 

26.09.2017