Молдова візьме участь у навчаннях НАТО попри заборону президента.

Уряд в Кишиневі схвалив рішення про відрядження молдовських солдатів до України на багатонаціональні маневри Rapid Trident.

 

 

Таким чином кабінет міністрів Республіки Молдова проіґнорував заборону глави держави Ігоря Додона на участь молдовських військовослужбовців у військових навчаннях за кордоном. Міжнародні навчання під егідою Північноатлантичного Альянсу Rapid Trident2017 проходитимуть з сьомого до 23 вересня на Яворівському полігоні у Львівській області України.

 

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп зазначив, що Додон уже вшосте намагається зірвати участь молдовських військовиків у навчаннях за кордоном. «Я не розумію аргументів президента. Немає жодної логіки в таких рішеннях. Молдова є і залишається нейтральною країною, але це не означає, що не потрібно брати участі в миротворчих операціях, підвищувати кваліфікацію військовослужбовців. Ніхто не хоче мати непідготовлену і слабку армію», – заявив керівник молдовського уряду.

 

Прем'єр також нагадав про те, що 80 відсотків бюджету на підготовку молдовської армії надають зовнішні партнери з розвитку, і всі витрати на участь в маневрах в Україні покриваються за рахунок організаторів. Згідно з рішенням уряду в Кишиневі, в навчаннях Rapid Trident2017 візьмуть участь 57 молдовських військовиків – пише молдовський інформаційний портал Publika.md.

 

Як ми вже повідомляли, напередодні президент Ігор Додон, котрий відомий своєю близькістю з Кремлем, заборонив участь молдовських солдатів в навчаннях в Україні. Він аргументував це тим, що участь армії в таких заходах має бути погоджена з верховним головнокомандувачем, а цього зроблено не було. «Недопустима участь молдовських військовослужбовців у військових навчаннях за межами країни», – написав президент Молдови на своїй сторінці у Facebook’у, коментуючи запит на відправку військового контингенту з республіки на ці навчання, яке надіслав на узгодження Додону виконувач обов’язків міністра оборони країни Ґеорґе Ґалбура.

06.09.2017