Президент Молдови заблокував участь країни у навчаннях НАТО в Україні.

Ігор Додон заборонив міністерству оборони республіки відряджати представників молдовських збройних сил на міжнародні маневри Rapid Trident.

 

 

«Недопустима участь молдовських військовослужбовців у військових навчаннях за межами країни», – написав глава молдовської держави на своїй сторінці у Facebook’у, коментуючи запит на відправку військового контингенту з республіки на ці навчання, яке надіслав на узгодження Додону виконувач обов’язків міністра оборони країни Ґеорґе Ґалбура.

 

У соціальній мережі молдовський президент виклав і скани листування з цього приводу між Ґалбурою і радником президента з питань оборони і національної безпеки, секретарем Вищої ради безпеки Артуром Гуменюком – повідомив молдовський інформаційний портал NOI.md.

 

У своєму листі керівник оборонного відомства Молдови повідомляв про намір відрядити 57 молдовських військовослужбовців для участі в навчаннях Rapid Trident на Яворівському полігоні у Львівській області України, які проходитимуть з сьомого до 23 вересня. Ґалбура нагадав, що молдовські військовослужбовці беруть участь в цих маневрах з 1996 року.

 

У своїй відповіді Артур Гуменюк вказав на те, що президент республіки не затвердив участь молдовських військовослужбовців у навчаннях. «У зв'язку з цим просимо вжити заходів для скасування підготовчих заходів з відправки військового контингенту на навчання і проінформувати організаторів про те, що Республіка Молдова не братиме участі в даних навчаннях», – наголосив Гуменюк.

 

На вересневих навчаннях Rapid Trident на Яворівському полігоні на Львівщині, які організовує Північноатлантичний Альянс, візьме участь близько 2,5 тисяч вояків з 14 країн.

06.09.2017