Львівське сміття ділять у Тернополі

Політика, даруйте за банальність, річ складна. А тернопільська політика – то взагалі щось особливе. «Свободівська» влада там звикло протиставляється всьому зовнішньому світу, а час від часу влаштовує ще й внутріпартійні баталії. Цього разу всю складність і заплутаність процесу унаочнило «сміттєве питання». А якщо точніше, то питання, «прийматиме тернопільський полігон львівське сміття чи ні?» 

 

Купа "львівського" сміття, виявлена на Тернопіллі у березні, – його "прописку" вирахували з торговельних чеків

 

Ще кілька тижнів тому зі Львова це питання виглядало вирішеним: столиця Галичини уклала угоду з приватним підприємством, яке, своєю чергою, отримало «добро» від влади Тернополя облаштувати під містом (село Миролюбівка) новий полігон ТВП і тимчасово (доки Львів не розживеться на сміттєпереробний чи спалювальний завод) возитиме туди львівські відходи. Однак після оприлюднення такої інформації в Тернополі зчинився ґвалт: дозвіл на те, аби приймати сміття зі Львова, ніби є, але ніхто конкретно не хоче взяти на себе відповідальність за нього. Опонуючі сторони взялися до взаємозвинувачень, які полягають щонайменше у зраді інтересів тернопільської громади, а ще й у корупції.

 

До прикладу, видання, що підтримують міського голову Тернополя, прямим текстом звинувачують у всіх бідах трьох депутатів, яких вигнали зі «Свободи» і від котрих тепер вимагають скласти мандат. Ну, і фракції «ворожих» партій. Цитуємо: «24 квітня представники партії "Самопоміч" та "БПП" втрутилися у внутрішньопартійний конфлікт між депутатами-зрадниками та рештою активу ВО "Свободи" та зірвали сесію міської ради Тернополя». 

 

Нагадаємо, трьох депутатів міської ради Тернополя Івана Сороколіта, Ігоря Турського та Романа Навроцького виключили з ВО «Свобода» за порушення партійних принципів та наразі не підтверджену правоохоронцями підозру у корупційних діях.

 

Активісти-«свободівці» під стінами міської ради вимагали від них скласти депутатські мандати, як ті й зобов’язувалися перед виборами. «Однак за підтримки депутатів із "Самопомочі", "БПП" та правоохоронців трійка зрадників намагалася прорватися у будівлю міської ради, спровокувавши бійки». Відтак, на думку симпатиків чинного мера, «саме їх втручання у внутрішньопартійний конфлікт "Свободи" стало причиною, чому міський голова Тернополя зупинив роботу сесії, щоби не допустити загострення ситуації». 

 

От тільки причини таких дій в «Самопомочі» і БПП називають різні.

 

Зокрема, що представники «Самопомочі» начебто отримали «сміттєвий» наказ.

 

Нагадаємо, ще 28 березня 2017 року міський голова Львова та лідер «Самопомочі» Андрій Садовий надіслав офіційного листа на адресу міської ради Тернополя з пропозицією приймати 500 тонн львівського сміття на місяць (Львів готовий платити 300 грн за кожну тонну).

 

Відтак, як переконані прихильники С.Надала, «фракція "Самопомочі" у міській раді отримала наказ за будь-яку ціну проштовхнути це рішення. Тому вже майже місяць тернопільські депутати з "Самопомочі" шантажують мера і решту депутатського корпусу львівським сміттям. У разі продовження політики неприйняття львівського сміття вони навіть погрожували заблокувати роботу міської ради».

 

Натомість БПП, на думку свободівців, вірних Сергію Надалу, «бореться за три "тушки" – свободівських зрадників»:

 

«Для чого "порошенківцям" захищати своїх ідеологічних супротивників? По-перше, Іван Сороколіт, Ігор Турський та Роман Навроцький від початку своєї нової каденції лише формально рахувалися членами ВО "Свободи". Вони діяли як хотіли і як вимагала обласна влада. Зокрема, вони не голосували за виділення земельної ділянки церкві УГКЦ, блокували виділення земельних ділянок ветеранам АТО, не голосували за підтримку блокади Донбасу, за відкриті земельні аукціони. Тобто вони вже діяли як "тушки". Тепер у "БПП" є можливість узаконити їхній статус "тушок" та офіційно включити до складу своєї фракції… 

 

Так "порошенківці" намагаються штучно збільшити кількість і вплив своєї фракції у міській раді Тернополя». 

 

Екс-свободівці Сороколіт, Навроцький, Турський

 

Схожа ситуація склалася і на останньому засідання сесії ТМР 2 червня. Засідання міської ради відкрили, попри протистояння під стінами будівлі, блокпости, металошукачі та близько 200-т поліцейських біля Ради. Проте згодом оголосили перерву, оскільки депутати почали виходити з зали.

 

На початку сесії вдалося зібрати необхідний для кворуму мінімум – 22-х із 42-х депутатів. У повному складі були відсутні фракції «Об’єднання "Самопоміч"» та БПП «Солідарність».

 

Зокрема, взялися розглядати врешті звернення Андрія Садового щодо складування львівського сміття на тернопільському полігоні. Однак і цього разу питання тільки заслухали і знову відклали – мовляв, нехай приїдуть представники зі Львова і виступлять перед депутатами наживо.

 

Натомість підготований ще 29 травня проект рішення про заборону приймати побутові відходи Львова на розгляд сесії взагалі не виносили.

 

 

Притім, під час розгляду цього проекту на профільному комітеті саме Іван Сороколіт, за його словами, пропонував наступну редакцію: «Відмовити у клопотанні Львівської міської ради щодо прийому побутових відходів м. Львова у зв’язку з: 1) відсутністю великих резервів місць захоронень побутових відходів для власних потреб міста Тернополя; 2) значною політизацією даного питання»…  

 

На брифінгу, який влаштував міський голова Тернополя, кореспондент Z запитала про долю полігона в Миролюбівці – і Сергій Надал відразу ж занервував. Він заявив, що нічого коментувати на цю тему не буде. Коли ж журналісти обурилися, відрубав, що рішення про надання полігона в Миролюбівці у користування приватній фірмі погодила профільна комісія, якою керує Іван Сороколіт – той самий, якого виключили зі «Свободи». Натомість виконком «мусив його ухвалити...» Зрештою, після ще кількох питань на цю тему відверто відмахнувся – сказав, що не знає, звідки в Миролюбівці сміття возитимуть....

 

Відтак на багатьох тернопільських новинних сайтах з'явилася стаття, яка вслід за міським головою Надалом звинувачує у всіх бідах Сороколіта. А сам Сорокаліт на своїй сторінці у Facebook запевняє, що це якраз «Сергій Надал щось крутить-мудрує із "львівським сміттям"»:

 

«Спершу міський голова з титанічними зусиллями пропихає через сесію та контрольований ним виконком рішення, пов'язане зі Миролюбівським полігоном для складування відходів, а потім якісь претензії до Сороколіта, котрий лише очолює депутатську комісію, рішення якої є рекомендаційними.

 

На сесії вся фракція "Свободи" (Назарій Редьква – голова фракції, Oleg Shmorhay, Олег Климчук, Галина Гевко, Роман Торожнюк, Іван Зінь, Наталія Паньків, Михайло Сиротюк, Марія Баб'юк, Ігор Турський, Роман Навроцький) на прохання Сергія Надала підтримує рішення. Виконавчий комітет приймає рішення... У когось є сумніви, ким контролюється виконавчий комітет?» – зауважує він.

 

А відтак запевняє: «Раз Сергій Надал спершу впрошує всіх депутатів і свою рідну партію підтримувати прогресивне (чи не прогресивне?) рішення, а потім через замовні публікації говорить нам, що це погане рішення, то буду пропонувати на сесії поскасовувати і сесійне рішення, і виконкомівське».

 

Див. рішення виконкому по сміттю від 10 травня 2017 року тут.

 

З іншого боку, за словами Сороколіта, саме Надал ініціював розслідування проти нього за фактами корупції: «Робить він це не своїми руками, а руками свого заступника Івана Хімейчука, а також руками Петра Гукалюка (колишній начальник міської міліції, котрий не пройшов переатестацію поліції і був прилаштований Сергієм Надалом на посаду начальника спеціально створеного відділу "взаємодії з правоохоронними органами, запобігання корупції та мобілізаційної роботи"), котрий таємно готував звернення».

 

07.06.2017