Ігор Юхновський відзначає свій 90-річний ювілей.

 

У день народження він давав настанови першокурсникам Львівського національного університету імені Івана Франка, студентом якого став 69 років тому.

 

Нині, 1 вересня, видатному науковцю, громадському та політичному діячу Ігорю Юхновському виповнюється 90 років. Ювіляр отримав привітання, зокрема, від президента Петра Порошенка.

 

У привітанні президента України йдеться, що Ігор Юхновський є "знаковою особистістю для України" і його "невтомна державна, політична, наукова і громадська діяльність є взірцем відданого служіння Українському народу та відстоювання його величного майбутнього у суверенній демократичній державі".

 

Ігор Юхновський був нині присутнім під час урочистого складання першокурсниками Львівського національного університету імені Івана Франка присяги студента на площі перед університетом. "У 1946 році я справді вступив до університету, закінчивши тільки 7 класів середньої школи, бо війна не дала іншої освіти. Отже, я був неграмотний і мені довелося дуже багато вчитись на першому курсі. Цей курс є визначальним курсом у вашому житті. Я прошу вас бути старанними, працьовитими, конспектувати, вивчати конспект, який ви зробили на певній лекції перед наступною. Я вас запевняю, що півроку дуже старанної роботи дасть вам чудові результати на першій сесії. Тоді ви будете відчувати, що ви на коні університетської освіти", - звернувся до першокурсників з порадою ювіляр, як інформує ZIK.

 

"Вашим обов’язком зараз є навчатись, ставати досвідченими та досягати великих успіхів. Бажаю серед великого інформаційного сміття відбирати тільки ту інформацію, яка допоможе стати Людиною", – дав настанову студентам Ігор Юхновський, що є також доктором Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка.

 

31 серпня президія Львівської обласної ради прийняла рішення нагородити Ігоря Юхновського з нагоди його 90-річчя почесною відзнакою Львівської облради "Пам’яті блаженного священомученика отця Омеляна Ковча".

 

Як розповідав "Z", до ювілею Ігоря Юхновського Інститут фізики конденсованих систем НАН України та Львівський національний університет імені Івана Франка організували та провели 31 серпня Гуманітарну сесію "Вибір України: минуле, сучасність і майбутнє", яку модерував сам ювіляр.

 

Ігор Юхновський (1925 р. н.) є творцем Львівської наукової школи статистичної фізики, Інституту фізики конденсованих систем НАН України. У 1990-1998 рр. очолював Західний науковий центр НАН України. У 1990-2006 рр. – депутат І-IV скликань Верховної Ради України. Працював в уряді на посаді першого віце-прем'єр-міністра (1992-1993). Голова Всеукраїнського об'єднання ветеранів. У 2006-2010 рр. Ігор Юхновський виконував обов'язки голови Українського інституту національної пам'яті. У 1946-1989 рр. мешкав у Львові, у 1989-2012 рр. – у Києві. З 2012 року постійно мешкає у Львові. 

 

 

01.09.2015