Галичина святкує ювілей кардинала Йосифа Сліпого.

Сімнадцятого лютого виповнюється 130 років від дня народження Патріарха Української греко-католицької церкви кардинала Йосифа Сліпого. З цієї нагоди на Львівщині та Тернопільщині відбудеться низка культурних заходів, присвячених пам'яті сподвижника УГКЦ, який дoвгі десятиліття був симвoлoм переслідуванoї Церкви і залишив українцям дуже особливий заповіт: "Великого бажайте!".

 

У Заздрості, родинному селі кардинала Йосифа Сліпого, заходи з нагоди його ювілею відбулися 13 лютого. Божественну Літургію, панахиду та чин освячення нового хреста здійснив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк. А концерт духовної музики підготували семінаристи.

 

 

У Львові на відкриття виставки, присвяченої 130-річчю Патріарха Сліпого, 16 лютого на шістнадцяту годину запрошує музей Андрея Шептицького, що на вулиці Кривоноса, 1.

 

 

"В експозиції будуть презентовані унікальні речі, які належали кардиналу Йосифу Сліпому. Серед них папські грамоти, кардинальський хрест, панагія. Виставка розкаже про діяльність Греко-католицької духовної семінарії і церкву Святого Духа у Львові. А також про титанічну працю кардинала Йосифа як відбудовника української Церкви з руїни. Також тут йдеться про відновлення української парафії св. Сергія і Вакха у Римі і будівництво там храму Святої Софії", — каже директор музею о. Севастьян Дмитрух.

 

 

Велику увагу експозиція звертатиме на співпрацю кардинала Йосифа Сліпого і Петра Холодного. Серед експонатів презентують кілька унікальних творів пензля цього видатного українського художника, державного та громадського діяча, члена Української Центральної Ради. Зокрема, тут можна побачити ікону з каплиці греко-католицької семінарії Святого Духа у Львові, яка була знищена в часі Другої світової війни.

 

Оглянути виставку можна буде до кінця березня 2022 року.

 

Як повідомив департамент культури області, також 17 лютого о 10 годині відбудеться Божественна Літургія у Архикатедральному соборі святого Юра, яке очолить Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк). О 12.00 біля меморіальної дошки Патріарха Йосипа Сліпого (вул. Коперника, 34) відслужать панахиду, а о 13.00  банерну виставку на честь ювілею Патріарха відкриють біля Львівської міської ради.

 

Також о 13 годині у соборі Святого Юра виступатиме квартет артистів Академічного камерного оркестру "Віртуози Львова" під керівництвом заслуженого артиста України Володимира Дуди, а після нього одразу ж квартет бандуристок "Львів‘янки".

 

Пообіддям, о15.00 відкриють мистецько-документальний проєкт "Молитва до Митрополита. Сліпий Спадкоємець" у фойє Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика.

 

Урочиста академія під назвою "Великого бажайте!" з нагоди дня народження Патріарха Йосифа Сліпого та 20-ої річниці єпископських свячень владики Ігоря (Возьняка) розпочнеться 17 лютого о 18.00 у Львівському оперному театрі.

 

Ювілею Патріарха Йoсифа Сліпoгo присвятять і цьoгoрічну прoщу дo зарваницькoгo Марійськoгo духoвнoгo центру УГКЦ на Тернoпільщині. Таке рішення Архиєрейськoгo синoду УГКЦ в Україні, який відбувся 2-3 лютoгo 2022 рoку.

 

Майбутній Патріарх УГКЦ і кардинал Йосиф Сліпий народився 17 лютого 1892 року у селі Заздрість на Тернопільщині. 14 квітня 1929 року став ректором Львівської богословської академії, а з 1 листопада 1944 року, після смерті Митрополита Андрея Шептицького, — митрополитом Галицьким та архієпископом Львівським. 1945 року заарештований радянською владою разом з іншими українськими католицькими владиками та засуджений до восьми років важких робіт. Відбув 18 років заслання у таборах Сибіру та Мордовії. На клопотання Папи Римського Івана XXIII звільнений з ув'язнення. Від лютого 1963 року оселився у Ватикані, де побудував собор Святої Софії, організував Український католицький університет імені святого Климента та до кінця життя займався відбудовою знищеної і переслідуваної на батьківщині греко-католицької Церкви. 

 

15.02.2022