Сумнівна популярність Марін Ле Пен

Лідерка французької ультраправої партії «Національний фронт» Марін Ле Пен опинилася на піці популярності. Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, якби французи обирали главу держави вже в найближчі вихідні, то вона без проблем випередила б всіх конкурентів у першому турі. Щоправда у другому турі демоскопи не пророкують їй перемоги.  

 

 

Президентські вибори у Франції відбудуться щойно у квітні 2017 року. До того часу все ще може радикально помінятися в країні, тим більше у такі буремні часи. Тим не менше лідерка «Національного фронту» впевнено проводить свою передвиборчу кампанію.

 

Поки що Марін Ле Пен тренується на периферії. От нещодавно вона провела зустріч з мешканцями села Браше в Шампані. Але вже й цей захід наробив багато шуму в медіях.

 

Причому з провінції пані Ле Пен почала не випадково, адже це – пряма реалізація її тези про «Францію забутих». Вона звертається до селян і мешканців маленьких містечок, де ідеї «Нацфронту» є найпопулярнішими. Як жартують французькі журналісти: що далі від міст, то сильніший «Національний фронт».

 

Отже, у своїй промові в Браше, в якому налічується лише шість тисяч мешканців, Ле Пен фактично виставила маркери своїх передвиборчих атак. Зрозуміло, що передовсім вона вилила великі ночви брудних помий на голову чинного уряду соціалістів, засудивши їхню політику у всіх фактично сферах. Другим пунктом вона скритикувала європейські санкції проти Росії й зажадала їхнього скасування. І третій пункт – про необхідність радикально вирішити питання з нелегальними іммігрантами і почати боротьбу з ісламським тероризмом.

 

Марін Ле Пен дуже швиденько розправилася вербально зі своїми головними конкурентами. Чинного президента Франсуа Олланда вона назвала «ледачим здохляком», а екс-президента Ніколя Саркозі – «зомбі, котрий повернувся з того світу».

 

Далі у своїй промові лідерка «Нацфронту» вчергове заявила про намір вивести Францію з Європейської Унії. Для критики Брюсселя вона знаходить чимраз нові й нові аргументи. Як вже згадувалося, однією з нових «підстав» полишити єдину Європу Ле Пен назвала збитки, яких зазнала Франція внаслідок антиросійських санкцій. Винними вона вважає не лише уряд Олланда, а також Брюссель і навіть США, котрі «нав'язують країнам Європи вигідну для них позицію в українській кризі». «Справжній президент негайно скасував би санкції проти Росії», - заявила Марін Ле Пен. Таким чином вона ніби натякає, що «справжнім президентом» може стати лише вона. І її чомусь зовсім не знічують обґрунтовані закиди, що «Національний фронт» фінансується Кремлем.

 

Тепер щодо другого – «міграційного» аргументу. Пані Ле Пен лякає своїх співвітчизників, що незабаром до ЄУ вторгнуться мільйони біженців та шукачів кращого життя з Азії, Африки та Східної Європи.  «Нас намагаються змусити повірити, що вони всі політичні біженці. Здебільшого вони біжать з економічних міркувань», - заявила вона і додала, що тільки 1% з них висилається з Франції. Відома її теза: «Гідна країна має свої кордони».

 

Вона наголошувала, що необхідно негайно зупинити імміграцію – і легальну, і нелегальну – змінити закони і розв'язати руки владі. «Така вседозволеність посилає їхнім одноплемінникам сигнал про те, що можна спробувати доплисти до кращого життя, ризикуючи собою і своїми дітьми» – нарікала Марін Ле Пен.

 

Голова «Нацфронту» висловлює переконання, що винні в цій «міграційній вакханалії» з одного боку безсилі закони, які заважають встановити контроль на кордонах, з іншого – чинний і попередні уряди, котрі, за її словами, «зруйнували рівновагу на Близькому Сході і в Африці».  Таким чином вона прозоро натякає на участь Франції у поваленні режиму Муамара Каддафі, а також ангажування Парижа в сирійські та іракські події. Ле Пен переконує своїх співвітчизників, що саме це спричинило війни в Ірані, Лівії, Сирії. Саме через це, за її словами, французи змушені платити зі своєї кишені за прийняття біженців, їхнє медичне обслуговування і соціальну допомогу.

 

І багато співвітчизників вірить Марін Ле Пен, котра дає прості відповіді на складні запитання. Ця віра чітко відображена в останній соціології, згідно з якою, у першому турі голова «Нацфронту» обходить всіх своїх конкурентів і гарантовано потрапляє у другий.

 

Опитування, проведене у Франції Інститутом вивчення громадської думки Ifop на замовлення журналу Paris Match, пророкують Марін Ле Пен 26-27% у першому турі президентських виборів.

 

У правлячих нині соціалістів поки що не промальовуються шанси на вихід у другий тур. Найкращий результат демонструє чинний прем'єр-міністр Манюель Вальс – 22% голосів. Президентові Франсуа Олланду соціологія обіцяє лише 20 відсотків. Ще один кандидат-соціаліст, колишній міністр економіки Арно Монтебур здатен заручитися підтримкою лише восьми відсотків співгромадян.

 

Поки що гідну конкуренцію пані Ле Пен здатен створити лише голова новоспеченої партії  «Республіканці», колишній президент республіки Ніколя Саркозі – 23-25 відсотків.

 

Решта голосів розподіляться між іншими аутсайдерами першого туру: центристом, головою Союзу за французьку демократію Франсуа Байром (11-17%), лівим радикалом Жаном-Люком Меланшоном (9-13%), лідером партії «Вставай, Республіко» Ніколя Дюпоном-Еньяном (3-4%) і кандидатом від партії «зелених» Сесіль Дюфло (2-3%).

 

Якщо б ця тенденція збереглася ще півтора року, то пані Ле Пен змогла б, принаймні, повторити  успіх свого батька 2002 року. Нагадаємо, тоді засновник «Національного фронту» Жана-Марі Ле Пен вийшов у другий тур з Жаком Шираком, щоправда з гуркотом програв своєму візаві. Ширак тоді набрав понад 82 відсотки голосів, Ле Пен – лише близько 18 %.

 

І нині соціологія не пророкує перемоги пані Ле Пен у другому турі. Згідно з прогнозами демоскопів, вона програє у «спарингу» і Саркозі, і Олландові.

 

 

У цьому контексті варто зазначити,що рейтингу Марін Ле Пен зовсім не зашкодило «політичне вбивство» рідного батька. Адже на передодні вона наполягла на вигнанні з партії її творця і довголітнього голову Жана-Марі Ле Пена  за надто радикальні заяви, які дискредитували політичну силу.

 

Така неповага до батька, здавалося, мала б серйозно підточити рейтинг лідера консервативної партії, проте вийшло все з точністю до навпаки.  В очах свого «залізного» електорату пані Ле Пен продемонструвала стійкість, принциповість і вміння ухвалювати непрості рішення.

01.09.2015