Обережно: Росія! Застереження вчених

Вже рік і три місяці минуло від російської окупації Криму, більше року точиться війна на Донбасі, а Захід досі не годен належно оцінити рівень російської загрози. Така засторога міститься в нещодавно оприлюдненій у Лондоні доповіді «Російський виклик» (The Russian Challenge), яка є вислідом аналітичної роботи експертів лондонського Королівського інституту міжнародних відносин (Royal Institute of International Affairs), який коротко називають Chatham House. Обурені депутати Держдуми РФ вже встигли назвати документ «інтелектуальною продукцією часів Холодної війни».

 

 

Отже, британські вчені (у позитивному сенсі цього словосполучення) прогнозують, що відносини Москви і Заходу лише погіршуватимуться. Така тенденція. Водночас наростатимуть і внутрішні проблем самої Росії.

 

У чому прокол Заходу? Він, як вважають експерти Chatham House з Росії, Східної Європи та Євразії, проґавив небезпечні тенденції, які набирали сили в Росії минулими роками. І щойно після того, як на сході України спалахнула справжня війна, західні політики схопилися за голову.

 

«До 2003 року вважалося, що Росія може стати повноцінним членом міжнародного співтовариства. Проте з часом стало зрозумілим, що чинний політичний курс Москви заважає їй бути конструктивним партнером або союзником, перекреслює будь-які загальні інтереси Росії і Заходу», — йдеться в 60-сторінковому документі.

 

Хоча, на думку експертів, ці тенденції можна було зауважити ще десять років тому. «Але тоді Заходу було зручно не звертати на це уваги і вдаватися до фантазій, що Росія розвивається за ліберально-демократичною моделлю», — читаємо у звіті.

 

Що британські вчені радять робити Заходу в ситуації, яка склалася? З одного боку — готуватися до прямого воєнного зіткнення Росії та європейських держав, до якого, за їхнім припущенням, може призвести актуальний конфлікт на сході України. Автори документа навіть наголошують на неможливості ґарантувати, що в разі істотної ескалації конфлікту Росія не застосує тактичну ядерну зброю, якою вона погрожує ще від часів Холодної війни.

 

У цьому контексті варто навести нещодавнє висловлювання польського експерта-кремлезнавця Анджея Ломановського: «Очікувати можна справді чого завгодно. Проблема полягає в тому, що саме застосування сили (я говорю навіть не про погрози, а безпосередньо про застосування) стало для Путіна після війни з Грузією в 2008 році політичним інструментом. Тому Москва може напасти в будь-який момент. Як правильно зазначив один НАТОвський генерал, на користь такої версії говорить те, що Путін — не гравець. Здається, що він не прораховує ситуацію на кілька кроків вперед, але він схильний до ризику, і в цьому полягає складність».

 

Тож британські вчені теж вважають, що Путін готовий піти на такий крок. Проте усвідомлюють, що західні лідери просто не можуть у це повірити, а тому й далі замість вирішення проблеми російської загрози заходяться умиротворювати Москву.

 

А НАТО, за рекомендацією експертів, мало б продемонструвати Росії свою готовість протистояти «гібридній» війні. Альянс має терміново взятися за нарощування свого арсеналу конвенційних сили стримування і швидкого реагування. Щоб Росія не спокушалася на легкі цілі, пояснюють вони.

 

Водночас автори доповіді наголошують на необхідності «запобігати й стримувати тиск Росії на сусідні європейські країни без проведення при цьому розділових ліній». «Необхідно повернутися до реалізації проекту загальної європейської системи безпеки, заснованої на суверенітеті, територіальній цілісності та праві держав самостійно обирати свою долю», — зазначається в документі.

 

У доповіді рекомендовано підтверджувати прихильність цілковитого суверенітету пострадянських незалежних держав за кожної нагоди. Також рекомендується позбавити Росію важелів на енергетичних ринках Європейської Унії і боротися з російською пропаґандою. Експерти наголошують на необхідності підтримувати антиросійські санкції доти, доки Москва не припинить провадити аґресивну політику щодо України чи інших суверенних країн.

 

Водночас, на думку авторів доповіді, Росія нині становить небезпеку не тільки для своїх сусідів, а й для самої себе. Експерти відзначають посилення внутрішніх проблем країни і пророкують подальше погіршення економічної та політичної ситуації. «Структурні реформи і взаємовигідні домовленості із зовнішніми гравцями перебували в сфері довгострокових інтересів самої Росії, але така політика поставила б під загрозу здатність Володимира Путіна і його оточення утримати владу. Чинний російський президент від моменту свого формального повернення на посаду в травні 2012 року лише посилював основні напрямки своєї політики: внутрішньодержавні репресії, централізацію економіки, розпалювання антизахідних настроїв, збільшення витрат на оборону і прагнення до гегемонії на максимально великих територіях пострадянського простору», — наголошується в документі.

 

Російські проурядові політики зустріли доповідь Chatham House у багнети. У Держдумі РФ її піддали жорсткому остракізму. Зокрема, член комітету у справах СНД Василь Лихачов обурено заявив: «Такі доповіді завжди виконують чиєсь замовлення, і вони дезінформують владні структури, перш за все міністерства закордонних справ західних країн. Закриваються очі, затикаються вуха, втрачається здатність інтелектуальних оцінок всіх процесів, що відбуваються. Можна висловити тільки слова печалі, коли з'являються такого штибу документи, які не можна назвати позитивним фактором діалогу зовнішнього світу і РФ». А віце-спікер Держдуми Микола Левич висловив переконання, що документ спрямований на те, аби зробити Росію «ослабленою, знекровленною, пасивною країною-постачальником сировини, ринком збуту готової продукції». Ніби Росія не сама себе такою зробила.

05.06.2015