Бомба для FIFA

Цей тиждень ознаменувався безпрецедентним корупційним скандалом у FIFA. Арештовано сімох функціонерів, зокрема двох віце-президентів організації. Символічно, що він розгорівся прямо перед конгресом футбольної організації, на якому мав бути переобраний на нову каденцію президент FIFA Йозеф (Зепп) Блаттер. Вибори довелося відкласти через бомбове попередження.

 

 

 

 

Ще кілька днів тому кандидатура 79-річного спортивного функціонера Блаттера вважалася безсумнівною, але зненацька його позиції стали більш ніж хисткими. 

 

Взагалі ситуація з FIFA, штаб-квартира якої розташована в Цюриху, доволі дивна. Мало для кого було таємницею, що у світовій футбольній організації буйним квітом процвітає корупція, непотизм, шахрайство. Але чомусь такі нетерпимі до хабарництва європейці без жодних докорів сумління мирилися з  цією оазою корупції у самому центрі континенту.

 

Так, час від часу виникали якісь дискусії, суперечки, навіть позови. Європейські та американські журналісти писали критичні статті, готували викривальні репортажі. От, приміром, на початку травня німецький телеканал ARD продемонстрував документальний фільм власного виробництва під назвою «Продажний футбол» (Der verkaufte Fußball).

 

Творці фільму Роберт Кемпе і Йохен Льойфґенс у своєму журналістському розслідуванні викрили  корупційні схеми, які діють у в FIFA. Передовсім це продемонстровано на прикладі голосувань щодо місця проведення чемпіонатів світу з футболу в 2018 і 2022 роках, які дісталися Росії і Катару відповідно.

 

Зокрема, показано інтерв'ю з Федрою Аль-Маджид, котра працювала в заявочному комітеті ЧС-2022. Вона розповідає про те, що під час одного міжнародного конгресу в столиці Анголи Луанді стала мимовільним свідком того, як трьом представникам африканського континенту у виконкомі FIFA пропонували спочатку по 1 мільйону, а потім і по 1,5 мільйона доларів за те, щоб ті проголосували за кандидатуру Катару. Кричущий факт хабарництва.

 

А як було з Росією? Такої грубої роботи й легкого викриття марно сподіватися від теперішніх кремлівських завсідників, вони – люди освічені й досвідчені в сфері «подарунків». Тут гра велася значно тендітніше. Проте німецькі журналісти й тут знайшли ниточки, за які вдалося вхопитися. У стрічці подається інтерв’ю з Оленою Панфіловою, котра очолює російське відділення міжнародної організації боротьби з корупцією Transparency International. Вона пояснює, що  відкритого підкупу напередодні голосування могло і не бути. «Мова в таких випадках йде про інтереси, сфери впливу, обіцянки майбутніх контрактів. Все це теж корупційні діяння, тільки значно тонші. І розкрити їх набагато важче».

 

 

Звісно, не обійшлося в цій схемі й без всюдисущого російського газового велетня. Німецькі кінематографісти вказують на роль «Газпрому» в подачі заявки. І чи не диво, що вже з цього року РАТ стало партнером FIFA. І це ще не все, газова компанія запропонувала контракт одному з тих членів виконкому, хто брав участь у доленосному голосуванні – колись славному німецькому футболісту, тренеру і спортивному функціонерові Францові Беккенбауеру. Він несподівано обійняв дивну якусь посаду «спортивного посла "Газпрому"»  (пряме вітання екс-канцлеру ФРН Ґергардові Шрьодеру).

 

А кіпрська нафтова компанія Petrolina за лічені дні до голосування уклала контракт з одним з підрозділів «Газпрому». Здавалося б, у чому ж тут кримінал? А німецькі журналісти з’ясували,що грецька фірма належить членові виконкому FIFA Маріосу Лефкарітісу.

 

Тож фільм був просто нищівним для FIFA, не залишав від неї каменя на камені. І що? А нічого. FIFA  провела внутрішнє розслідування і оголосила, що факти корупції не підтвердилися. Росія і Катар залишаються господарями чемпіонатів світу 2018 і 2022 років. А Зепп Блатер залишається безконкурентним претендентом на президентську посаду, тобто на переобрання. Точніше сказати: залишався до 27 травня.

 

Середа 27 травня для FIFA стала справжнім судним днем. У гру вступила американське ФБР. Поліція Швейцарії за запитом США арештувала сімох високопосадових функціонерів головної футбольної організації світу. Взяли їх що називається «тепленькими» прямісінько в готельних номерах у Цюриху, де вони поселилися, очікуючи  відкриття 65-го конгресу FIFA, на якому й мали б обрати нового президента чи переобрати старого.

 

Тепер вже світовій футбольній організації не вдасться відмазатися псевдо-перевірками й заявами про свою кришталево чистоту. Увесь світ вимагає ретельного розслідування. Хоча ні, не весь. Росія, приміром, висловлює голосні обурення арештами в Цюриху. Завсідники Кремля гарячкують. Свій протест заявляє російське МЗС, Російський футбольний союз. Урешті-решт самовладання зраджує навіть Володимирові Путіну.

 

«Це ще одна явна спроба поширити свою юрисдикцію на інші держави. І вже точно, я в цьому аніскільки не сумніваюся, це явна спроба не допустити переобрання пана Блаттера на пост президента FIFA, що є грубим порушенням принципу функціонування міжнародних організацій. Можна припустити, що хтось із них чогось порушив, я не знаю, але вже точно до цього США не мають жодного стосунку. Вони, ці чиновники, які не є громадянами США, і якщо якась подія сталося, то воно сталося не на території Сполучених Штатів, і США не мають до цього жодного стосунку», - зденервовано заявляв російський лідер.

 

У Кремлі розуміють, що проведення ЧС -2018 у Росії висить на волосині. Адже за ретельного розслідування російські скелети раніше чи пізніше буде виявлено в блаттеровських шафах. Блаттер був головним гарантом того, що право господаря чемпіонату в Росії ніхто не забере. Не буде Болттера – не буде й гарантій.

 

А варто зауважити, що розслідування ФБР проти FIFA розпочалося випадково чотири роки тому. Як вдалося з’ясувати журналістам газети New York Times, американські правоохоронці розслідували справу російської організованої злочинності в США. І тут вдалося виявити чіткий зв'язок між Цюрихом і російською мафією. Цікаво чи не так?

 

Зрозуміло, що американцям не давало спокою й рішення FIFA віддати проведення чемпіонату 2022 року Катару, а не їм. «Пробивати» це питання 2012 року їздив до Цюриху не хто інший, як екс-президент Білл Клінтон. Утім навіть його втручання не допомогло. Це стало зайвим чинником активізації розслідування.

 

Американці вишукано знущаються з  росіян, заявляють, що мовляв не мають ні найменшого наміру заважати проведенню чемпіонату світу з футболу в Росії. «Дії органів юстиції США щодо функціонерів Міжнародної федерації футболу не мають нічого спільного з ЧС-2018. Розслідування та арешти футбольних чиновників є чітким посланням США з приводу неприйнятності корупційних дій», – повідомив на брифінгу у Вашингтоні офіційний представник американського Держдепартаменту Джефф Ратке.

 

Тобто американці намагаються підвісити Росію в невизначеному стані. Мовляв: та прошу дуже, готуйте ваш чемпіонат, а якщо слідчі таки визнають факт корупції, то самі знаєте…

 

Водночас Сполучені Штати давлять на FIFA й з іншого боку. Найщедріші спонсори організації, на кшталт Visa, Coca-Cola, McDonald's Corp, Nike – вже заявляють про свій намір розірвати спонсорські контракти з FIFA, якщо там не буде наведено лад (читай: якщо Блаттер залишиться на своїй посаді).

 

 

Хто може прийти на заміну Блаттерові? Головний і фактично єдиний претендент – 39-річний голова Футбольної федерації Йорданії принц Алі бін Аль-Хусейн. Його підтримує багато членів європейських і арабських футбольних асоціацій. Підтримує принца, звісно, й США. Ще кілька днів тому його шанси стати президентом FIFA виглядали більш ніж примарно. Та несподівано все помінялося.

 

Зненацька цюріхська поліція отримала повідомлення, що Hallenstadion, де власне й проходив 65-й Конгрес, заміновано. Довелося на кілька годин перервати сесію. Бомби, звісно, не знайшли, сесія продовжилася.  Розпочалося голосування за президента.

 

Утім дива не сталося, Зеппа Блаттера уп’яте обрали президентом FIFA. Він таки зумів знайти підхід до учасників конгресу, переконати їх, що мовляв «революції не потрібно», що на переправі коней не змінюють. Конкурент несподівано зняв свою кандидатуру.

 

Але гра продовжується, арештовані функціонери FIFA очікують на екстрадицію до США. І якщо це відбудеться, то американські слідчі раніше чи пізніше розкрутять цю корупційну справу, а згодом оберуться й до Блаттера.

29.05.2015