Чи стане «Непохитна скеля» «Рубежем оборони»

Ізраїльська армія готується до повноцінної інвазії в Сектор Ґаза. Досі триває авіаційна операція ВПС Ізраїлю в рамках операції «Непохитна скеля», спрямованої проти об’єктів терористичної організації ХАМАС. Все вказує на те, що за кілька днів ізраїльтяни вдадуться до наземної операції «Рубіж оборони».


 

 

Ізраїльсько-палестинське напруження загострилося 30 червня після вбивства трьох ізраїльських підлітків, вчиненого, на думку ізраїльської сторони, бойовиками ХАМАСу. Останні, щоправда, відмовилися взяти на себе відповідальність. Далі були сотні бойових ракет випущених зі Сектора Ґаза на ізраїльську територію.


Зрештою контрольований бойовиками з руху ХАМАС Сектор Гази давно є серйозною проблемою для ізраїльської держави. Ісламісти спершу фактично загробили тамтешню господарку, а потім почали нацьковувати палестинців, котрі перетворилися на жебраків, на Ізраїль, який вони, своєю чергою, звинувачували в усіх негараздах.

 

ХАМАСу вдалося наростити кількість своїх прихильників у Секторі Ґаза й змусити офіційне керівництво Палестинської автономії рахуватися зі собою. Урешті-решт палестинський лідер Махмудом Аббасом пішов на укладення угоди з ХАМАСом, легітимізуючи таким чином терористичну організацію, котра відмовляється визнавати право Ізраїлю на існування.

 

Олії у вогонь долило недавнє вбивство 16-річного палестинця Мухаммеда Абу Хдейра. Імовірно він загинув від рук ізраїльтян, котрі, своєю чергою, мстилися за трьох ізраїльських підлітків, убитих 30 червня. ХАМАС розпочав ракетний обстріл ізраїльської території. Ізраїль відповів ракетними та авіаційними ударами.


3 липня Ізраїль через єгипетську розвідку висунув ХАМАСу ультиматум: або протягом 48 годин з території Сектора припиняються ракетні обстріли ізраїльської території, або Тель-Авів «відреагує» на них належним чином. Бойовики з Сектора Гази відповіли на ультиматум збільшенням кількості ракет, випущених по південних територіях Ізраїлю. Третього липня ракет було трохи більше трьох десятків, а 7 липня – вже понад сотня.


Довгий час Ізраїль фактично терпів такі обстріли, відповідаючи на них обмеженими ударами по сектору. Можливо, й зараз ХАМАС переконаний, що ізраїльтяни блефують і до жорстких заходів відплати не вдадуться.  Зрештою в ізраїльському керівництві чудово пам'ятають сумні підсумки попередніх повномасштабних операцій проти Сектора Ґаза, які призвели лише до героїзації бойовиків-ісламістів серед палестинського населення.

 

Проте зараз ситуація змінилася і на військовому, і на політичному рівні. Відмова ХАМАСу від виконання ультиматуму стала приводом для оголошення Ізраїлем початку повномасштабної операції «Рубіж оборони». Уже 8 липня ізраїльські військово-морські й військово-повітряні  сили завдали потужних ударів по приблизно сотні об'єктів у Секторі Гази. Окрім того, кабінет міністрів Ізраїлю дав дозвіл армійському командуванню призвати 40 тисяч резервістів для підготовки до можливої ​​наземної операції .

 

У чому ж причина такої рішучості ізраїльської влади тепер? Цьому є кілька пояснень. Перш за все в Тель-Авіві розуміють, що після успішних переговорів між ФАТХом (офіційною урядовою партією Палестинської автономії) і ХАМАСом відбудеться часткова легітимізація останнього, яка утруднить і без того непрості – з іміджевої точки зору – рішучі дії проти бойовиків. Тому діяти слід на випередження, допоки легітимізація ще не стала доконаним фактом.

 

По-друге, переговори у Відні «шісти» міжнародних представників та Ірану виходять на фінішну пряму. Існує велика надія, що 20 липня відбудеться підписання угоди, яка ознаменує зняття економічних санкцій з Тегерану. На ринок поллється іранська нафта, а в Іран – нафтодолари. Тож експерти прогнозують високу ймовірність того, що Іран відновить так би мовити «оренду» ХАМАСу, яку у нього в розпал сирійської кризи перехопив Катар.

 

По-третє, Ізраїль може тепер розраховувати на підтримку Єгипту, де до влади прийшли військовики, котрі оголосили війну фундаменталістським силам, передовсім – «Братам-Мусульманам». У цьому контексті Каїр розглядає ХАМАС як ворожу організацію, а ізраїльтян як своїх ситуативних союзників.

 

По-четверте, для рішучості Ізраїлю розпочати наземну операцію існують серйозні внутрішньополітичні причинами. Над правлячою коаліцією нависла чергова криза: міністр закордонних справ Авіґдор Ліберман погрожує вивести з більшості свою партію «Наш дім – Ізраїль». Йому не до вподоби  надмірно м'яка, як на його думку, політики прем'єра Біньяміна Нетаньяху щодо палестинців.

 

Поки що прем’єр-міністр не заявив чітко про свою позицію щодо наземної операції. Речники кабінету повідомляють, що остаточне рішення буде ухвалено упродовж двох-трьох днів. Проте досвід останніх операцій засвідчує, що повітряні удари без участі сухопутних військ, без широкомасштабної і ретельної наземної операції не приносять значних результатів. Адже заховані під мечетями, школами, дитячими садами, лікарнями бункери бойовиків і склади зброї залишаються неушкодженими.

10.07.2014