Сала на мило! Частина друга

Бюджетна сесія Львівської обласної ради все-таки матиме політичний присмак. І навіть не тому, що облрада хоче вислухати «звіти щодо репресій» від місцевих силовиків, а передовсім тому, що завтра знову постане питання про недовіру голові ОДА Олегові Салу. Цим разом депутати таки хочуть назбирати дві третини від загального числа депутатів, щоб змусити президента поважно задуматися над необхідністю заміни свого львівського намісника. До слова кажучи, таку юридично повносправну недовіру голові ОДА минулого тижня висловали депутати обласної ради Івано-Франківщини. Тепер — черга Львова.

 

З попереднього місця праці на Івано-Франківщині Сала проводжали обіймами та розкішним букетом квітів. Сумнівно, що львівське прощання буде так само теплим...

 

Друга частина «марлезонського балету»

 

З ініціативою про недовіру голові ОДА виступила організація, що має назву Комітет майдану Львівщини, наприкінці минулого тижня. У зверненні до депутатів обласної ради громадські активісти зазначили, що вимагають під час сесії 11 лютого «завершити справу, розпочату 12 листопада 2013 року». Тоді депутати Львівської обласної ради не змогли висловити недовіру голові Львівської ОДА двома третинами голосів — для цього забракло кількох голосів.

 

Автори звернення нагадують, що відразу після того голосування більшість керівників опозиційних політичних сил висловлювали готовість невідкладно повертатися до цього питання, і вважають, що слушний час для цього настав.

 

Активісти апелюють до керівництва обласної ради та опозиційних політсил з проханням забезпечити достатнє число депутатів, щоб ґарантувати необхідну кількість голосів. Водночас вони закликають всіх депутатів облради прибути і взяти участь у голосуванні.

 

Від себе громадські активісти обіцяють прийти під сесійну залу з пікетом, щоб морально підтримати депутатів.

 

За даними джерел «Z», «імпічмент» Салові планують влаштувати під час розгляду питання про звіт щодо виконання ОДА делеґованих повноважень за минулий рік. Це практичний, а водночас і символічний жест, адже досі звіти про виконання делеґованих повноважень не практикували, попри таку вимогу в законі. А крім того, між ОДА та адміністрацією іде неприхована війна за делеґовані повноваження — рада реґулярно забирає їх в ОДА, а ті реґулярно судяться і скасовують рішення депутатів.

 

Прогнози

 

Теоретично шанси висловити недовіру двома третинами голосів представники опозиції мають завжди, адже сукупно ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», УДАР та НРУ набирають 77 голосів і до омріяної цифри їм бракує лише одного голосу. Однак на практиці все не так гладко, бо домогтися 100% відвідуваності депутатів практично нереально. Крім того, в гру вступають інші механізми, більше знані як «батіг і пряник». Вже не раз траплялося, що перед розглядом певних важливих питань, зокрема й про недовіру очільнику області, з'являлася інформація про тиск на депутатів, які працюють в державних структурах чи мають бізнес.

 

Наприклад, невдовзі після оприлюднення вимог майданівців щодо недовіри Салові, «Львівський портал» повідомив, що позафракційному депутатові Романові Дудичу пропонують посаду начальника лісництва в Бібрці. Водночас очільниця фракції УДАР в обласній раді Оксана Юринець заявила, що на неї та ще кількох депутатів чинять тиск через суд напередодні цього голосування.

 

Тиск вона вбачає у рішенні Галицького райсуду за позовом прокуратури Львівської області, згідно з яким Оксані Юринець та Валерієві П'ятаку заборонено чинити перешкоди працівникам ОДА у користуванні приміщеннями на вулиці Винниченка, 16 та 18.

 

Лідерка львівського УДАРу вважає, що таке рішення невипадково з'явилося напередодні сесії, під час якої планують висловити недовіру голові ОДА.

                                                         

Юринець каже, що про таку заборону дізналася з релізу на веб-сайті Львівської ОДА, рівно ж як і про те, що йде розслідування у провадженні, відкритому за ознаками частини 1 статті 341 ККУ (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд).

 

«Очевидно, що в такий спосіб влада намагається натиснути на депутатів Львівської обласної ради, аби "полегшити" результати сесії для очільника виконавчої гілки влади на Львівщині. Кримінальне провадження, відкрите за абсолютно надуманими приводами, є однією ланкою в ланцюжку акцій тиску та репресій чинної влади проти власного народу, що тривають сьогодні по всій Україні», — цитує слова Оксани Юринець прес-служба обласного осередку партії УДАР.

 

Однак зрозуміло, що для керівництва облради справою престижу буде результативне голосування. Тим паче, що міцного тилу у вигляді фракцій Партії реґіонів та ПППУ очільник області не має. Крім того, за кілька минулих місяців навіть у провладних депутатів накопичилися певні претензії до голови ОДА, тож опозиція має гарні шанси розіграти цю карту і в якийсь спосіб стимулювати невдоволених до рішучих кроків.

 

Саме тому останні години перед сесією стають ключовими для супротивників, аби якнайліпше довести привабливість своїх арґументів для депутатського «болота», яке чітко вловлює поточну політичну кон'юнктуру.

 

Опозиціонери мають, зокрема, шанс, що полягає у таємному голосуванні. Тим-то для опонентів важливо, щоб частина депутатів просто не брали бюлетені чи взагалі не прибували на сесію. Однак другий варіант надто складний, адже на десерт після недовіри Салу є ще питання про обласний бюджет, яке не зможуть зіґнорувати навіть найбільші прогульники. Тому прихильники політичних трилерів можуть ґарантовано запасатися попкорном, чекаючи цікавого видовища.

 

10.02.2014