Недовіра Салу недовисловлена

Сьогодні, 12 листопада, Львівська обласна рада чинного скликання висловила недовіру вже четвертому голові ОДА, відколи Віктор Янукович став президентом України. Цього разу, які і раніше, рішення має суто декларативний характер. Щоб змусити Віктора Януковича переглянути своє кадрове рішення щодо Львівщини, в обласній раді опозиція мала б зібрати дві третини голосів (щонайменше 78 депутатів), натомість зібрала лише просту більшість. Тож нічого не змінилося: облрада вкотре показала свою опозиційність, а одіозний голова ОДА залишився на посаді.

 

 

Але навіть таке — ялове — рішення обласних депутатів очевидно занепокоїло владу, бо вже ближче до вечора Прокуратура Львівської області внесла до Львівського окружного адміністративного суду позов про визнання неправомірними дій депутатів Львівської обласної ради щодо включення у порядок денний сесії питання про недовіру голові ЛОДА та проведення голосування з цього приводу. Доки суд не ухвалить свого рішення у цій справі, недовисловлена недовіра Салові не може бути ані підписана, ані оприлюднена як офіційна позиція ради.    

 

Заочна недовіра

 

72 депутати «за», 5 – «проти», 1 – утримався, три бюлетені визнано за недійсні. Не брали участі в голосуванні 35 депутатів. Такими є підсумкові цифри голосування за недовіру новопризначеному голові ЛОДА Олегові Салу, що відбулося сьогодні в сесійній залі. Також цікавим є той факт, що «за» внесення цього питання у порядок денний проголосували 74 депутати, тобто двоє обласних обранців або встигли змінити думку перед голосуванням, або зіпсули бюлетень.

 

Опозиція якось дуже довго зволікала з публічною реакцією на призначення Олега Сала на посаду президентського намісника. Адже в день призначення та представлення новоспеченого керівника області тільки львівські журналісти — вигуками «Ганьба!» та «Сала на нари!» — продемонстрували, що мають добру пам'ять. Натомість опозиційні депутати, поза поодинокими коментарями, зачаїлися й ні пари з уст. Хоча чимало з теперішніх депутатів брали участь у президентській кампанії 2004 року і не забули про роль у виборчому процесі тодішнього головного міліціонера Львівщини.

 

Щойно наприкінці минулого тижня київські опозиційні боси подали сиґнал в реґіон, і на місцевому рівні вирішено негайно розглянути питання про недовіру новому голові ОДА попри те, що той завбачливо відбув у відрядження до столиці.

 

Артпідготовка у вигляді виступів представників опозиційних та провладних політсил тривала з добрих дві години. Опозиція згадала Салові і 2004 рік з підпалами на дільницях, переслідуванням прихильників Ющенка та нагінками на студентських активістів. Не забули йому й участі в заходах  медведчуківського «Українського вибору», що аґітує за вступ України до Митного союзу.

 

Як зауважив представник фракції ВО «Свобода» Андрій Холявка, за часів Януковича очільники ЛОДА дбали тільки про виконання вказівок з Адміністрації Президента, а не про інтереси Львівщини. Відтак з чотирьох попередників Сала троє заробляли «гірчичники» від обласної ради, і тільки Шемчукові «вдалося» уникнути цієї долі. Щоправда, депутат не уточнив, що всі три недовіри — Горбалю, Цимбалюкові та Костюкові — були ялові. Обласна рада жодного разу не здобулася на 78 голосів, необхідних для того, щоби над долею голови ОДА позачергово задумувався президент.

 

Представники провладних фракцій відразу заявили, що в голосуванні участі не братимуть. Як зазначив очільник фракції ПППУ Михайло Дзюдзь, проект рішення не має жодної мотивації щодо порушень, яких припустився за тиждень роботи Олег Сало.

 

«Абсолютно це є політичний піар і є можливість окремим політичним силам себе проявити, і навіть з Києва  з'їхалися депутати замість боротися за наш вхід в євроспільноту», — сказав він і додав, що від часу призначення голова ОДА вже чимало зробив, а зараз перебуває у Києві, де вирішує проблеми реґіону.

 

Розбір польотів

 

Глевкий млинець у боротьбі з Салом, вочевидь, лише надихнув опозицію на нові звершення. Не встигла облрада ухвалити своє рішення, як прес-служба «Батьківщини» поширила заяву про те, що ця політична сила знову домагатиметься висловлення недовіри голові ОДА.

 

«Ми не маємо права залишити це питання "на розгляд" президента, який просто поглумився зі всієї Львівщини, призначивши цю людину на таку посаду в області, де його ім'я  асоціюється виключно із дестабілізацією і викривленням волевиявлення громадян. Одіозний Сало здобув всеукраїнську славу спотворювача результатів виборів минулого року під час штурму 132 ОВК у Первомайську. Під час сесії всі представники опозиційних політсил називали численні корупційні та інші діяння  намісника президента. Після узгодження усіх дій із опозиційними силами ми повернемося до розгляду цього питання», — цитує партійний сайт слова нардепа Романа Ілика.

 

Водночас опозицію чекає і розбір польотів щодо причин сьогоднішньої невдачі. Народний депутат Ярослав Гінка зауважив, що такий результат голосування ставить питання до колеґ з опозиції. «За» недовіру Салові мали б проголосувати «значно більше, аніж 75 депутатів», певен лідер львівських ударівців.

 

«Будемо відвертими: опозиція провалила це знакове голосування, яке було лакмусовим папірцем на опозиційність Львівської облради. Що будемо робити далі? Час покаже, треба провести відповідні консультації. Неголосування фракцій ПППУ та ПР було прогнозоване, ми не брали до розрахунку їхні голоси. Тому основне питання до наших колеґ з опозиції — наведіть лад у своїх лавах! Ми повинні знати, на що розраховувати у подальшому. Боротьба триває, і в подальшому виклики будуть ще більш серйозними!», — заявив Ярослав Гінка.

 

Скидається на те, що нардеп трохи погарячкував з оцінками, адже від 4 опозиційних фракцій у сесійній залі не було трьох депутатів. Навіть з ними не вдалося б досягти бажаного результату. Тому опозиції варто скерувати зусилля на роботу з іншими групами та фракціями, зокрема групою «Наш край» та фракцією УНП.

 

Тут якраз і криються проблеми. Багато депутатів, що належать до цих груп, є державними чиновниками чи бізнесменами, а отже, набагато вразливішими за інших у моменти жорстких протистоянь між владою та опозицією. Врешті, вразливими є всі бюджетники, і це показала історія з депутатом Миколою Бараном з «Батьківщини». Попри вимогу керівництва про обов'язкову присутність на сесії, цей депутат, який водночас працює у виконавчій владі, був відсутній, покликавшись на те, що перебуває на лікарняному. І хоч голова фракції «Батьківщина» Микола Кадикало заявив, що депутата виженуть, але чи вирішить це проблему — сумнівна річ.

 

Зважаючи на обставини, можна припустити, що на Львівщину чекає перманентна боротьба опозиції проти Сала, але найпевніше без якихось поважних наслідків для нього: такі собі безконечні маневри, де головне — процес, а не результат.

 

 

 

12.11.2013