953-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:35 4 жовтня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

19:00 Український легіон розпочав перший набір добровольців за кордоном, повідомили у Міністерстві оборони України. Зазначається, що перший рекрутинговий центр відкрився у польському Любліні на базі українського консульства.

 

 

18:25 Україна вже отримала понад третину з 500 тисяч боєприпасів, які до кінця року мають бути передані в рамках чеської ініціативи, повідомив посол України у Чехії Василь Зварич. Він зазначив, що наразі Україна веде переговори з міноборони Чехії щодо розширення ініціативи.

 

 

17:50 Фіцо хотів би відновити нормальні відносини з Росією після закінчення війни в Україні, повідомляє RTVS. За словами словацького прем’єра, якщо війна в Україні закінчиться під час мандата теперішнього уряду Словаччини, то він "зробить все, щоб відновити економічні та нормальні відносини з Російською Федерацією".

 

 

17:15 Дозвіл використовувати далекобійну зброю по цілях у РФ обговорять на "Рамштайні" 12 жовтня, заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте. Водночас Рютте наголосив, що обмеження на удари не є питанням НАТО, оскільки кожна країна Альянсу ухвалює власне рішення.

 

 

16:40 Росія опиниться без коштів для підтримки своєї воєнної економіки, якщо Саудівська Аравія обвалить ціни на нафту, пише Politico. Раніше міністр енергетики Саудівської Аравії попередив, що ціни на нафту можуть впасти до 50 доларів за барель, якщо країни – члени ОПЕК+, які порушують домовленості, не дотримуватимуться узгоджених обмежень на виробництво.

 

 

16:05 Зеленський назвав правильним вихід українських Збройних Сил із Вугледару. За словами Президента, це дало можливість зберегти життя бійців.

"Без відповідної зброї ми не можемо зупинити Російську Федерацію. Тоді, коли вони руйнують позиції наших бійців, треба берегти їхні життя, бо вони важливіші, ніж будь-які забудови. Це наші люди, це громадяни України. Тому дуже правильно, що вони відходять і можуть зберегти себе. Заради держави, заради своєї героїчної служби. Це абсолютно правильні кроки".

 

 

15:30 До України прибув зенітно-ракетний комплекс Patriot від Румунії, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на міністерство оборони Румунії.

 

 

14:55 Люксембург долучився до коаліції дронів для України, повідомили у Міністерстві оборони України. Як зазначається, до коаліції дронів, яка була запропонована Латвією та координується спільно з Великою Британією, входять вже 17 країн.

 

 

14:20 Нині новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте приїхав з робочим візитом до України і зустрівся в Києві з Президентом Володимиром Зеленським.

 

 

13:45 Внаслідок російських обстрілів північ Донецької області залишиться без водопостачання на невизначений період, заявив голова Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін. Зазначається, що 28 вересня росіяни критично пошкодили два об'єкти "Води Донбасу" - враховуючи великий обсяг пошкоджень, відсутня технічна можливість відновлення роботи обладнання.

"Слов'янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та прилеглі населені пункти, де загалом живе близько 260 тисяч людей, матимуть проблеми з постачанням води через масований ворожий обстріл.

ОВА разом із місцевою владою працюють над налагодженням альтернативних можливостей водозабезпечення. Зараз тимчасово постачання технічної води здійснюється із річного водозабору КП Вода Донбасу."

 

 

13:10 Вночі дрони атакували склади з КАБами, стоянки літаків СУ-35 і СУ-34, а також місця зберігання авіаційного пального на військовому аеродромі "Борисоглєбск" у Воронезькій області РФ, повідомили джерела в СБУ.

 

 

12:35 Росія атакувала енергообʼєкти у восьми областях, повідомили у Міненерго. Через російські обстріли і бойові дії були знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

 

 

12:00 Сили оборони уразили російську радіолокаційну станцію "Небо-М" за допомогою балістичних ракет ATACAMS, повідомили у Генштабі ЗСУ. "Небо-М" є дуже складним об'єктом для ураження, оскільки вона працює в стелс-режимі, скануючи горизонт у пошуках повітряних об’єктів. За даними Генштабу, у росіян залишилося лише 10 систем цього типу, вартість такої РЛС становить понад 100 мільйонів доларів.

"Підрозділи ракетних військ ЗСУ завдали успішного удару балістичними ракетами ATACAMS по російській радіолокаційній станції "Небо-М". Її знищення суттєво знижує здатність армії РФ виявляти, відстежувати і перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі.

Знищення РЛС "Небо-М" створить сприятливий "повітряний коридор" для ефективного використання крилатих ракет Storm Shadow і SCALP-EG".

 

 

11:25 Швейцарія протягом наступних чотирьох років виділить 1,5 мільярда швейцарських франків на проєкти відновлення України, повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. Як зазначається, 1 млрд з цих коштів буде спрямовано на сектори самоврядування, розмінування та гуманітарну допомогу, а решта суми буде направлена на програми відновлення із залученням швейцарського приватного сектору.

 

 

11:15 Споживання електроенергії демонструє тенденцію до зростання. Сьогодні станом на 09:30 його рівень був на 1,5% вищим, ніж попереднього дня – у середу. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері на рівні на 2,2% більшому, ніж у вівторок.

 

 

10:50 США бачать продуктивні кроки у "плані перемоги" України, заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер. Він зазначив, що українська сторона не розкривала деталей цього плану публічно, тож і США поки утримаються від обговорень.

 

 

10:15 У США висунули оновлені звинувачення проти Трампа щодо подій 6 січня під Капітолієм, пише The Hill. Спецпрокурор Джек Сміт передав до суду подання на 165 сторінок, описавши спроби Трампа запобігти зміні влади як "приватні злочинні зусилля". Видання зазначає, що в матеріалах справи містяться нові докази того, що колишній президент намагався вплинути на членів виборчих комісій у ключових штатах, які вагалися, щоби змінити результати виборів на свою користь.

 

 

09:40 Енергетики відновили підключення окупованої ЗАЕС до однієї з ліній живлення, повідомили у Міненерго. Зазначається, що повітряна лінія 330 кВ, яка була пошкоджена через російські обстріли 1 жовтня, знову в роботі.

 

 

09:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

260,3% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

101,5% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

430,8% автомобільної техніки (з них 7,3% за минулий тиждень),

614,0% артилерійських систем (з них 7,7% за минулий тиждень),

108,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 68,6% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

08:50 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 142 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах 69 авіаударів, зокрема скинув 126 КАБ. Крім цього, здійснив 4543 обстріли, з них 132 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Яструбине, Катеринівка, Павлівка, Кучерівка, Річки, Уланове, Великі Проходи, Харків, Вовчанськ, Черкаська Лозова, Дергачі, Лісна Стінка, Вишневе, Зелений Гай, Чунишине, Чернещина, Ямполівка, Никифорівка, Маркове, Часів Яр, Дружба, Краматорськ, Торецьк, Богоявленка, Катеринівка, Слов’янськ, Урожайне, Темирівка, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоандріївка, Козацьке.

За минулу добу авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили чотири засоби протиповітряної оборони, три райони зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, один артилерійський засіб на вогневій позиції та два склади боєприпасів загарбників.

На Харківському напрямку ворог намагався двічі штурмувати в районі населених пунктів Вовчанськ та Тихе.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося 14 атак окупантів. Сили оборони відбивали штурмові дії противника неподалік Синьківки, Андріївки, Піщаного та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку ворог атакував 14 разів. Намагався вклинитися в нашу оборону поблизу Греківки, Невського, Новосадового, Макіївки та Торського.

На Сіверському напрямку впродовж дня ворог наступальних дій не проводив.

На Краматорському напрямку окупанти атакували три рази у районах Іванівського, Калинівки та Білої Гори.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 20 атак неподалік Диліївки, Торецька, Неліпівки, Щербинівки. Більшість атак противник спрямував на Торецьк.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 29 штурмових і наступальних дій агресора у бік населених пунктів Воздвиженка, Новоторецьке, Зелене Поле, Миролюбівка, Миколаївка, Крутий Яр, Красний Яр, Новогродівка, Селидове. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Миколаївки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 27 атак. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед в районах населених пунктів Костянтинівка, Курахове та Георгіївка. Окрім того, ворог атакував у бік населених пунктів Цукурине, Желанне Друге та Катеринівка.

На Времівському напрямку противник здійснив шість штурмів наших позицій в районі Богоявленки.

На Оріхівському напрямку окупанти атакували у бік Кам’янського.

На Придніпровському напрямку російські загарбники наступальних дій не проводили.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію і авіацію по районах українських населених пунктів.

Триває операція у Курській області.

Наші воїни завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі, техніці та активно підривають наступальний потенціал ворога у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1150 осіб. Також українські воїни знешкодили 6 танків, 17 бойових броньованих машин, 37 артилерійських систем, 1 засіб протиповітряної оборони, 43 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 58 автомобілів та 12 одиниць спеціальної техніки окупантів.

 

 

08:40 Вночі (із 21:00 по 07:00) росіяни завдали удару по території України ударними БпЛА. Всього радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід 105 безпілотників РФ типу «шахед» (райони пусків: Орел, Приморсько-Ахтарськ, Курськ РФ, мис Чауда ТОТ Криму).

В результаті протиповітряного бою збито 78 ударних БпЛА типу «Shahed» (74%) у Київській, Черкаській, Вінницькій, Хмельницькій, Кіровоградській, Житомирській, Полтавській, Чернігівській, Херсонській, Одеській, Харківській, Сумській, Дніпропетровській, Рівненській та Івано-Франківській областях. Один безпілотник полетів у напрямку білорусі, 23 ворожі БпЛА локаційно втрачено у різних регіонах України, імовірно внаслідок активної протидії РЕБ. Інформація уточнюється.

За минулі сім днів було збито 293 із 369 (79%) запущених по Україні БПЛА, ще 56 локаційно втрачено (упали) чи покинули територію України (разом – 95%).

 

 

 

 

 

08:35 Вночі повітряна тривога в Києві тривала понад 5 з половиною годин, перші групи дронів росіяни запустили ще до опівночі, але протягом ночі постійно додавалися нові і нові БпЛА – проте жоден з російських дронів своєї мети не досяг, повідомив начальник КМВА Сергій Попко: сили та засоби протиповітряної оборони виявили та уразили в повітряному просторі навколо та над Києвом приблизно півтора десятка ударних безпілотників. Внаслідок атаки в Деснянському районі впали уламки, але обійшлося без руйнувань, пожеж та постраждалих.

 

 

08:30 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих "Калібрів" загальним залпом до 4 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Україна продовжує докладати зусиль для розширення внутрішнього виробництва значної кількості військової техніки та збереження переваги над Росією у сфері безпілотників.

• Заступник міністра закордонних справ Росії Богданов засудив наземну операцію Армії оборони Ізраїлю на півдні Лівану під час зустрічі з послом Лівану в Росії.

• Латвійські війська посилили протиповітряну оборону поблизу російського кордону після нещодавнього падіння російського безпілотника на території країни.

• Російські та українські війська продовжили наступальні дії в Курській області.

• Російські оборонні підприємства набирають десятки тисяч нових працівників через гостру нестачу кадрів на тлі збільшення виробництва зброї через війну в Україні.

 

 

08:20 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

08:15 Вчора близько 23:00, росіяни із застосуванням двох літаків Су-34 здійснив пуски пʼятьох керованих авіаційних бомб по Харкову та передмістю. За попередніми даними, це були УМПБ Д-30СН. У Шевченківському районі Харкова зафіксовано влучання двох авіабомб у відкриту місцевість. У Салтівському районі авіаційний боєприпас влучив у пʼятиповерховий житловий будинок. Травми різного ступеня тяжкості отримали 12 людей.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 118 бойових зіткнень.

Російські загарбники завдали по території України 51 авіаудар, скинувши 92 КАБи. Крім цього, росіяни задіяли для ураження 508 дронів-камікадзе та здійснили понад 3355 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог двічі атакував оборонні рубежі наших воїнів неподалік Вовчанська та Тихого.

На Куп’янському напрямку противник 14 разів проводив наступальні штурми у районах Синьківки, Андріївки, Піщаного та Стельмахівки. Українські захисники відбили десять атак, ще чотири – наразі тривають.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники 14 разів атакували позиції українців неподалік Греківки, Невського, Новосадового, Макіївки та Торського. На даний час точиться два бої.

На Сіверському напрямку впродовж дня ворог наступальних дій не проводив.

На Краматорському напрямку наразі зафіксовано три боєзіткнення поблизу Іванівського, Калинівки та Білої Гори, всі атаки відбито нашими захисниками.

На Торецькому напрямку росіяни 20 разів атакували сили оборони біля населених пунктів Диліївка, Торецьк, Неліпівка, Щербинівка. Більшість атак припала на Торецьк. Наші воїни зупинили 16 ворожих атак, чотири атаки – продовжуються.

Від початку цієї доби, на Покровському напрямку, росіяни 29 разів намагалися прорвати нашу оборону неподалік населених пунктів Воздвиженка, Новоторецьке, Зелене Поле, Миролюбівка, Миколаївка, Крутий Яр, Красний Яр, Новогродівка, Селидове. Всі атаки ворога були відбиті.

Противник зазнає значних втрат – сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено понад 250 окупантів, 99 з них – безповоротно. Також знищено БТР, чотири гармати, одну станцію РЕБ та п’ять автомобілів. Крім цього, пошкоджено одну гармату та один МТЛБ противника.

На Курахівському напрямку ворог також активний – 17 разів атакував наші позиції поблизу населених пунктів Цукурине, Георгіївка, Курахове, Костянтинівка, Желанне Друге та Катеринівка. За уточненою інформацією, шість боїв – продовжуються.

На Времівському напрямку загарбники здійснили наступальні дії неподалік Богоявленки. Під час трьох боєзіткнень зазнали невдачі, одне боєзіткнення досі продовжується.

На Оріхівському напрямку триває одна спроба противника просунутись в напрямку наших позицій неподалік Кам’янського.

На Придніпровському напрямку російські загарбники наступальних дій не проводили.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сьогодні варто відзначити воїнів 46-ї окремої аеромобільної бригади, 79-ї окремої десантно-штурмової Таврійської бригади, 14-ї бригади оперативного призначення імені Івана Богуна НГУ, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці, а також 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського та 102-ї окремої бригади територіальної оборони імені полковника Дмитра Вітовського, бійці якої не відстають у цій справі від побратимів.

03.10.2024