905-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Українські війська в Курській області мають нові просування на деяких напрямках від 1 до 3 кілометрів, заявив головнокомандувач Олександр Сирський.

"Війська продовжують ведення боїв. Мають просування на деяких напрямках від 1 до 3 кілометрів в бік противника. Вздовж всієї лінії фронту продовжуються бої. В цілому ситуація контрольована".

 

 

19:40 Лукашенко помилував 30 політв'язнів. Серед помилуваних 14 жінок і 16 чоловіків, деякі з них мають серйозні захворювання.

 

 

19:05 ЗСУ знищили міст через річку Сейм в Курській області, що був основним шляхом доставки російських боєкомплектів, пишуть “Важные истории”. Зазначається, що села Тьоткіно, Попово-Лежачі, Волфіно і ще 27 населених пунктів Глушківського району відрізано внаслідок удару від решти підконтрольної ЗС РФ території.

 

 

18:30 Інтернет-провайдери та мобільні оператори зможуть бронювати до 100% працівників, повідомили у Мінцифри. Із головних вимог до компаній — у всіх підприємств має бути статус критично важливого й вони повинні виконувати вимоги НЦУ. 

"Забезпечити українців стабільним звʼязком та інтернетом під час війни — наш пріоритет. Для цього потрібні люди, які живитимуть генератори, замінюватимуть акумулятори на станціях та оперативно відновлюватимуть звʼязок після чергових російських обстрілів енергетичної інфраструктури".

 

 

17:55 17 серпня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації в енергосистемі енергетики повідомлять додатково.

 

 

17:20 Український наступ на Росію поширився на Бєлгородську область, де точаться запеклі бої, пише The Washington Post. Зазначається, що російські війська в Бєлгороді виглядали підготовленими до прибуття ЗСУ, на відміну від швидкого просування українських підрозділів через Курськ.

 

 

16:45 Політика Вашингтона у сфері наданих озброєнь не розрахована на те, що Україна вторгнеться в Росію, пише Reuters з посиланням на джерела. США наразі вважають несподіване вторгнення України в Курську область Росії захисним кроком, що дозволяє Києву використовувати американську техніку, проте американські посадовці висловлюють занепокоєння потенційними ускладненнями в міру того, як українські війська просуватимуться вглиб ворожої території. Видання зазначає, що для США головні цілі Києва залишаються незрозумілими.

 

 

16:10 Владислава Власюка призначено уповноваженим Президента України з питань санкційної політики, повідомляється в Офісі президента. До цього Власюк був радником керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

 

 

15:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З 6 серпня 2024 року українські війська проникли в Курську область Росії на глибину від 10 до 25 км на фронті завширшки приблизно 40 км. Хоча Росія встановила оборонні лінії і мала прикордонні війська в цьому районі, вони не були готові дати відсіч багатобатальйонному штурмовому угрупованню.

Після початкового безладу і дезорганізації російські війська перекинули в регіон більші сили, в тому числі, ймовірно, з інших місць уздовж лінії зіткнення. Вони також почали будувати додаткові оборонні позиції, намагаючись запобігти просуванню українських військ.

 

 

14:55 Росія перемістила в Курську область кілька бригад по 1000 солдатів кожна, пише CNN з посиланням на американські джерела. Зазначається, що Росія поки не перекидає свої краще підготовлені підрозділи до Курська. За словами джерел, головною метою Курської операції є створення "стратегічних дилем" для Путіна, зокрема щодо того, куди Росія має спрямовувати свої людські ресурси.

 

 

14:20 В Україні набув чинності закон про легалізацію медичного канабісу, повідомили у Міністерстві охорони здоровʼя. Зазначається, що лікарі тепер можуть призначати пацієнтам ліки на основі канабісу, а придбати їх можна буде лише за електронним рецептом.

 

 

13:45 Адміністрація Байдена "відкрита" до відправки Україні ракет великої дальності для F-16, пише Politico. Остаточного рішення про відправку ракет ще не прийнято, але, за словами одного з посадовців адміністрації Байдена, вони зараз працюють над складними деталями. Як зазначається, йдеться про ракети JASSM, завдяки яким в українських Повітряних сил з’явиться можливість атакувати ворожі цілі на відстань понад 320 кілометрів.

 

 

13:10 Росія досі намагається сформувати реакцію на операцію України у Курській області, вважає головнокомандувач об’єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі. За його словами, поки що ця реакція була повільною і розсіяною.

"Росія досі збирає докупи реакцію на вторгнення України. Поки що це була тільки доволі повільна і розсіяна реакція.

Частково це тому, що Росія не встановлює, хто має повноваження. Міністерство оборони відповідальне за воєнні дії всередині України, але ж не всередині Росії, правильно? Тобто це мало б бути міністерство внутрішніх справ.

По-друге, у Росії немає вільних сил, які вона може перекинути туди. Рівень залученості та частки російських наземних сил, які знаходяться в Україні, дуже суттєвий".

 

 

12:35 Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період, повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук: уточнено вимоги до повісток, сформованих за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, у частині присвоєння таким повісткам унікального електронного ідентифікатора у вигляді QR-коду, за допомогою якого можна перевірити всю інформацію, зазначену у повістці. Визначено механізм перевірки чинності повісток, сформованих за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, у тому числі за допомогою електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка. Крім того, визначено статус повісток на бланку та повісток, сформованих за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, та їх юридичної сили. Визначено адреси надсилання повістки резервісту або військовозобов’язаному, який уточнив свої персональні дані після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних. Уточнено зміст інформації, що міститься в описі вкладення та надсилається разом із повісткою.

 

 

12:30 Кабінет Міністрів України погодив кандидатуру В'ячеслава Негоди на посаду голови Тернопільської обласної державної адміністраціїповідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

 

 

12:20 "Укренерго" попереджає про дефіцит енергії в системі наступного тижня:

"Наступного тижня, за прогнозами, нас очікує п’ять днів спеки. Температура повітря може підвищитися до +28–30°С по всій території України. Зі зростанням стовпчика термометра диспетчерський центр «Укренерго» прогнозує можливе зростання споживання на 10–12%.

Для того, щоб покрити такий рівень споживання, знадобилось би задіяти додатковий обсяг потужності, який дорівнює роботі декількох великих електростанцій. На жаль, додаткових обсягів потужності в системі немає. Українська енергосистема все ще відновлюється після 8 масованих ракетно-дронових атак росіян, які вони здійснили з березня по липень 2024 року.

В разі значного зростання споживання диспетчерський центр «Укренерго» вживатиме всіх необхідних заходів для балансування енергосистеми і компенсації дефіциту. Зокрема залучатиме аварійну допомогу з європейських країн. За потреби – застосовуватиме заходи обмеження споживання".

 

 

12:10 У російському полоні наразі перебуває 1917 військовослужбовців та працівників системи МВС, поінформував  міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. 1368 полонених – це захисники «Азовсталі»; було звільнено 699 полонених, 72% з них знову повертаються у стрій.

 

 

11:55 Протягом місяця РФ приблизно вдвічі зменшила кількість артилерійських ударів на півдні України, повідомив речник оперативного угруповання військ "Таврія" капітан Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону.

 

 

11:05 Споживання електроенергії продовжує зростати: станом на 09:30 рівень споживання був на 1,5% вищим, ніж у цей же час вчора, повідомили в "Укренерго". Це зумовлено спекотною погодою у південних та частині західних областей.

 

 

11:00 Вчора максимум споживання був зафіксований увечері, він лишався на тому ж рівні, що і попередньої доби, повідомили в "Укренерго".

 

 

10:55 Застосування заходів обмеження споживання електроенергії сьогодні не прогнозується, підтвердили в Укренерго.

 

 

10:05 Вночі російські окупанти завдали удару 3 балістичними ракетами «Іскандер-М», 3 ударними БпЛА типу «Shahed» та 2 безпілотниками невстановленого типу із Курської області. В результаті протиповітряного бою мобільними вогневими групами Сил оборони та засобами РЕБ Повітряних сил усі ворожі БпЛА збито у Полтавській, Житомирській, Кіровоградській, Одеській та Миколаївській областях.

За минулі сім днів було збито 132 із 150 (88%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

248,6% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  94,9% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

380,8% автомобільної техніки (з них 6,6% за минулий тиждень),

549,4% артилерійських систем (з них 10,5% за минулий тиждень),

104,0% РСЗВ (з них 1,4% за минулий тиждень),

 65,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:40 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 144 бойові зіткнення. Найгарячіша ситуація була на Покровському напрямку, також ворог активно наступав на Торецькому та Курахівському напрямках.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах сім ракетних ударів із застосуванням 12 ракет, а також 74 авіаудари, скинувши 101 КАБ. Крім цього, здійснив понад 4600 обстрілів, з них 109 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів, зокрема, Михайлівське, Перемога, Самотоївка, Хотинь, Кіндратівка, Костянтинівка, Бояро-Лежачі, Юр’єве Сумської області; Приколотне, Синьківка, Куп’янськ-Вузловий Харківської області; Райгородка Луганської області; Серебрянка, Сіверськ, Торецьк, Неліпівка, Дружба, Малинівка, Побєда, Новодонецьке, Водяне Донецької області; Гуляйполе Запорізької області; Ольгівка, Бургунка Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали три удари по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили дві артилерійські системи та два склади ПММ.

На Харківському напрямку точилося сім боїв поблизу Липців, Стариці та Вовчанська.

На Куп’янському напрямку відбулося 16 боєзіткнень. Сили оборони відбивали штурмові дії біля Синьківки, Глушківки, Колісниківки, Андріївки, Кругляківки, Стельмахівки та Берестового.

На Лиманському напрямку ворог атакував 10 разів неподалік Макіївки, Невського, Торського та Тернів.

На Сіверському напрямку також відбулося 10 бойових зіткнень. Українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників поблизу Верхньокам’янського, Білогорівки, Переїзного та Виїмки.

На Краматорському напрямку точилися чотири бої у районах Часового Яру. Противник успіху не мав.

На Торецькому напрямку росіяни атакували 20 разів неподалік Залізного, Торецька, Північного та Нью-Йорка.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 41 ворожу штурмову дію в районах населених пунктів Пантелеймонівка, Воздвиженка, Суха Балка, Калинове, Зелене Поле, Новоторецьке, Миколаївка, Новогродівка, Новожеланне, Скучне та Птиче.

На Курахівському напрямку Сили оборони зупинили 19 атак противника біля Парасковіївки, Георгіївки, Красногорівки та Костянтинівки.

На Времівському напрямку ворог п’ять разів наступав, зокрема у бік Водяного, Рівнополя та Костянтинівки.

На Оріхівському напрямку російські війська здійснили два штурми позицій українських підрозділів поблизу Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку противник зазнав поразки, 10 разів атакуючи оборонні рубежі українців.

На Гуляйпільському напрямку обстановка без змін. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів з території рф.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1330 осіб. Також українські воїни знешкодили 12 танків, 35 бойових броньованих машин, 59 артилерійських систем, п'ять РСЗВ, 61 БпЛА оперативно-тактичного рівня, ракету, 73 автомобілі та 16 одиниць спецтехніки окупантів.

 

 

09:30 Україна може вільно використовувати передані Канадою танки і бронемашини та іншу техніку на території Росії, заявили в четвер у міністерстві національної оборони Канади.

 

 

09:20 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет; в Азовському морі ворожі кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські офіційні особи вживають заходів для консолідації та координації управління поточними операціями в Курській області, продовжуючи висвітлювати успіхи українських військ.

• Російські мілблогери стверджують, що українські війська продовжують просуватися вперед у деяких районах Курської області на тлі загального уповільнення темпів українських операцій у цьому районі.

• Російські війська зберігають відносно високі темпи наступу в Донецькій області, демонструючи, що російське військове командування продовжує надавати пріоритет наступу на сході України, навіть якщо Україна тисне на російські війська в Курській області.

• Кремль і російське військове командування створюють складну, дублюючу і поки що неефективну структуру командування й управління для російської відповіді на українське вторгнення в Курській області. Затримка зі створенням цієї складної російської структури в Курській області продовжує підкреслювати той факт, що Кремль не зміг спланувати можливість значного українського вторгнення в Росію.

• Схоже, що Кремль має більш скоординований підхід до забезпечення контролю над російським інформаційним простором, ніж до розв'язання своїх військових проблем і проблем командування в Курській області.

• Ймовірно, Кремль намагається поспіхом створити новий інформаційний простір, в якому переважатимуть кооптовані російські мілблогери та визнані російські державні пропагандисти.

• За повідомленнями, українські війська використовують надане Заходом обладнання в Курській області, але їхні можливості завдавати ударів по російських військових об'єктах на території Росії за допомогою зброї, наданої Заходом, залишаються обмеженими.

• Україна організовує створення гуманітарного коридору для евакуації російського цивільного населення, яке постраждало внаслідок курської операції, заповнюючи очевидний вакуум, залишений адміністрацією Курської області, і виконуючи міжнародні правові вимоги щодо евакуації цивільного населення.

• Український Генеральний штаб повідомив, що в ніч з 13 на 14 серпня українські війська успішно завдали ударів з безпілотників по авіабазах в Росії.

• Російський уряд 15 серпня подав законопроєкт про зниження віку вступу до російського добровільного товариства сприяння армії, авіації і флоту Росії (ДОСААФ) з 18 до 14 років.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 111 бойових зіткнень. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому ефективного вогневого ураження. Найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку.

Російські загарбники завдали по території України п'ять ударів вісьмома ракетами та 53 авіаудари, скинувши 73 КАБи. Крім цього, залучили для ураження 502 дрони-камікадзе та здійснили понад 3100 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

За уточненою інформацією, на Харківському напрямку ворог п’ять разів атакував оборонні рубежі наших воїнів неподалік Липців та Вовчанська. Дві атаки відбито, три продовжуються.

На Куп’янському напрямку відбулося 12 бойових зіткнень біля Синьківки, Глушківки, Колісниківки, Андріївки, Берестового та Кругляківки. Дев’ять зіткнень завершено, три ще тривають.

На Лиманському напрямку впродовж дня російські загарбники шість разів атакували позиції українців поблизу Невського, Макіївки та Тернів. Наші захисники відбили чотири атаки, дві продовжуються.

На Сіверському напрямку під час бойових зіткнень оборонці української землі відбивали дев’ять ворожих штурмів у районах Верхньокам’янського, Білогорівки та Переїзного. На цей час тривають чотири боєзіткнення.

На Краматорському напрямку точилося три бої поблизу Часового Яру, один з яких досі продовжується.

На Торецькому напрямку, за уточненою інформацією, росіяни 14 разів атакували українські війська біля Торецька та Нью-Йорка. Успіху не мали.

На Покровському напрямку від початку цієї доби точилося 39 боїв неподалік населених пунктів, зокрема, Пантелеймонівка, Воздвиженка, Зелене Поле, Новоторецьке, Миколаївка, Новогродівка, Новожеланне, Скучне, Птича. Сили оборони відбили 27 атак, 12 - ще продовжуються.

Сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 335 окупантів, 118 з них – безповоротно. Також знищено дві одиниці БМ-21"Град", три бронетранспортери, три БПЛА, сім одиниць автотранспорту та одну одиницю спецтехніки. Крім цього, пошкоджено дві РСЗВ, дві бойові броньовані машини, бронетранспортер, дві артилерійські системи та три одиниці автотранспорту.

На Курахівському напрямку ворог 10 разів атакував наші позиції поблизу Георгіївки, Красногорівки та Костянтинівки. Вісім боєзіткнень завершено, два тривають.

На Гуляйпільському та Оріхівському напрямках обидва ворожі штурми позицій наших підрозділів поблизу Рівнопілля та Малої Токмачки не мали успіху.

На Придніпровському напрямку ворог також зазнав поразки, атакуючи оборонні рубежі українців на лівобережжі Дніпра.

На інших напрямках ситуація без змін.

Сьогодні варто відзначити воїнів 42 окремої механізованої бригади, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

16.08.2024