835-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:50 У відповідь на запити Києва про посилення ППО Німеччина,  США і Румунія міркують про те, щоб направити по одній системі Patriot в Україну, але остаточного рішення ще немає, повідомили анонімні джерела Bloomberg.

 

 

18:00 Завтра графіки відключень світла будуть діяти з 00:00 до 05:00 та з 16:00 до 24:00, повідомили в "Укренерго".

 

 

17:15 Колишня бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель перед своїм виходом до демісії наприкінці 2021 року володіла інформацією про наміри Росії обмежити постачання газу до Європи через Україну, пише німецький діловий часопис Handelsblatt з покликом на закриті документи щодо газогону «Північний потік – 2». За даними видання, Меркель навмисно приховала цю інформацію.

 

 

16:50 Кабінет Міністрів України передбачив взяття на військовий облік призовників, військовозобов'язаних і резервістів, яких було знято з військового обліку у зв'язку з вибуттям за межі України на більш як три місяці, без особистого прибуття до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

 

 

15:55 Міністерство оборони США оголосило про додаткову військову допомогу Україні для задоволення критично важливих потреб у сфері безпеки та оборони. Цей пакет Presidential Drawdown Authority (PDA), оціночна вартість якого становить $225 млн, надасть Україні додаткові можливості для задоволення своїх найнагальніших потреб на полі бою, як-от: перехоплювачі ППО; артилерійські системи та боєприпаси; бронетехніка; протитанкова зброя. Він містить: ракети для ЗРК HAWK; зенітні ракети Stinger; боєприпаси для систем HIMARS; 155-мм гаубиці; артилерійські постріли калібру 155 і 105 мм; 81-мм мінометні системи; бронетранспортери М113; причепи для перевезення важкої техніки; берегові та річкові патрульні катери; ракети BGM-71 TOW; протитанкові комплекси Javelin і АТ-4; боєприпаси для стрілецької зброї та гранати; боєприпаси для руйнування; прилади нічного бачення; запасні частини, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

 

 

14:25 Єврокомісія підтвердила, що надала позитивну усну оцінку щодо прогресу євроінтеграційних реформ України та Молдови, викладених у листопадовому звіті про розширення ЄС, повідомила речниця Єврокомісії Ана Пісонеро.

 

 

13:10 Опівночі польські фермери припинили блокування руху вантажівок перед ПП Гребенне – Рава-Руська, повідомила Державна митна служба України.

 

 

12:20 Європейська комісія надала послам – постійним представникам країн-членів Європейського Союзу позитивну оцінку щодо виконання Україною вимог, необхідних для початку переговорів про вступ до ЄС, повідомив високопоставлений європейський дипломат, ознайомлений із перебігом засідання Комітету постійних представників (COREPER).

 

 

12:00 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:55 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 90 бойових зіткнень.

Загалом за минулу добу ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах один ракетний удар із застосуванням двох ракет, 44 авіаудари із застосуванням 80 КАБів, задіяв 1436 дронів-камікадзе, з них 22 шахеди, 12 ланцетів і 1401 fpv-дрон, здійснив понад 3900 обстрілів з різних типів озброєння, в тому числі 93 із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська й артилерія Сил оборони України вразили два місця скупчення особового складу, засіб ППО, РЛС, склад боєприпасів, по одному району зосередження військової техніки та вогневих позицій артилерії.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили близько 1080 осіб вбитими та пораненими. Також ворог втратив 6 танків, 20 бойових броньованих машин, 64 артилерійські системи, 40 БпЛА оперативно-тактичного рівня, два засоби ППО, один корабель, 56 автомобілів та вісім одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 74 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 87 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Сьогодні ліміти споживання електроенергії діють в усіх регіонах України протягом доби, повідомили в Укренерго. Для дотримання лімітів обленерго застосовують графіки погодинних відключень для промислових і побутових споживачів.

 

 

10:35 Вчора з 19:21 до 22:13, у зв’язку з недотриманням лімітів споживання, диспетчерський центр «Укренерго» був вимушений застосувати аварійні відключення для побутових та промислових споживачів у Волинській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Львівській, Миколаївській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Рівненській, Харківській областях та місті Києві.

 

 

10:30 Вчора на запит оператора енергосистеми Польщі Україна з 11:00 до 16:00 приймала надлишки електроенергії з цієї країни, повідомили в Укренерго.

 

 

10:25 Через погодні умови на ранок залишаються знеструмленими 13 населених пунктів у Сумській та Чернігівській областях. З інших причин без енергоживлення – 454 населені пункти.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

229,3% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  87,0% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

306,9% автомобільної техніки (з них 6,8% за минулий тиждень),

438,1% артилерійських систем (з них 10,2% за минулий тиждень),

 98,3% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 59,2% засобів ППО (з них 1,3% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Внаслідок нічної повітряної атаки спалахнула пожежа на одному з промислових обʼєктів у Київській області, повідомили в ОВА.

 

 

09:45 У ніч на 7 червня 2024 року противник завдав удару по об’єктах критичної інфраструктури України зі стратегічної авіації – бомбардувальників Ту-95МС з повітряного простору Саратовської області та ударними БпЛА типу «Shahed» із районів Приморсько-Ахтарськ, Єйськ, Курськ (РФ) та мис Чауда (ТОТ українського Криму). Усього було застосовано 5 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 та 53 ударні БпЛА «Shahed».

В результаті протиповітряного бою збито 48 ударних БпЛА (91%) та всі 5 крилатих ракет Х-101/Х-555 у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській, Одеській, Харківській, Київській та Хмельницькій областях.

За минулі сім днів було збито 159 із 174 (91%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 06:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", в Азовському дислокується 10 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Путін намагався переформулювати давні набридлі погрози про пряму конфронтацію із Заходом, заявивши, що Росія надасть невизначеним суб'єктам можливості для завдання ударів по Заходу на великій відстані. Погроза Путіна має на меті вплинути на прийняття рішень Заходом щодо здатності України завдавати ударів по військових цілях на території Росії з використанням наданої Заходом зброї, але, що важливо, не погрожує ескалацією в Україні або прямою конфронтацією – це свідчить про те, що Кремль, можливо, пристосовується до сприйняття Заходу щодо достовірності таких російських погроз.

• Російські військово-морські кораблі здійснять візит на Кубу 12–17 червня, ймовірно, в рамках більш широких зусиль, спрямованих на звернення до історичної пам'яті про Карибську кризу в рамках російської кампанії рефлексивного контролю, спрямованої на заохочення самостримування США.

• Путін 5 червня проговорився, що російські війська можуть зазнавати приблизно 20 тис. щомісячних втрат в Україні – якщо це правда, то це буде приблизно дорівнювати або бути трохи нижче кількості нових кадрів, яку Росія, за повідомленнями, генерує щомісяця.

• Обмеження можливостей Заходу щодо підготовки пілотів-партнерів на винищувачах F-16, як повідомляється, створює вузькі місця, які вплинуть на здатність України ефективно використовувати F-16 у майбутньому.

• Французька влада розслідує численні нещодавні проросійські диверсії й операції з впливу на французьке суспільство на тлі продовження заходів гібридної війни Росії проти країн НАТО і Франції, спрямованих на послаблення підтримки України.

• Слідчий комітет Росії 6 червня оголосив про арешт французького громадянина.

• Українські сили в ніч з 5 на 6 червня завдали удару по нафтопереробному заводу в Ростовській області і, за повідомленнями, по нафтобазі в Бєлгородській області.

• За оцінками заступника голови комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції Руслана Горбенка, у 2024 році українська армія набере приблизно 120 тис. військовослужбовців, хоча очевидне повільне надходження західної допомоги у сфері безпеки, ймовірно, обмежить здатність України забезпечити й оснастити ці сили в достатньому обсязі в найближчій перспективі.

• Офіційні представники Росії й Талібану висловили зацікавленість у двосторонній співпраці, вказуючи на те, що Москва, ймовірно, незабаром виключить Талібан з переліку заборонених в Росії організацій.

• Тривала демографічна криза в Росії матиме довгострокові обмеження на людський капітал всередині країни.

 

 

04:25 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

04:20 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 23:30 відбулося 73 бойові зіткнення. За поточну добу російські окупанти завдали по території України одного ракетного удару із застосуванням двох ракет та 35 авіаційних ударів 58-ми КАБами, застосували 477 дронів-камікадзе. Ворог здійснив майже 2734 обстріли по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку російський агресор активних наступальних дій не проводив, намагається витіснити наші підрозділи, завдаючи інтенсивного вогневого впливу. Ситуація контрольована.

На Куп’янському напрямку російські окупанти протягом дня намагаються просунутися до наших позицій в районах Дружелюбівки та Петропавлівки. Три атаки противника відбито Силами оборони.

На Лиманському напрямку ворог атакував 11 разів в районах Невського, Серебрянського лісу, Тернів та М’ясожарівки. Втрат територій та позицій не допущено.

На Сіверському напрямку ворог п’ять разів намагався прорвати нашу оборону в районах Білогорівки та Верхньокам’янського. Успіху не мав. Ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку активність російських загарбників обмежилась п’ятьма бойовими зіткненнями. Чотири атаки в районах Іванівського, Кліщіївки та Калинівки успішно відбито нашими захисниками. Ситуація напружена, триває бій в районі Калинівки.

Найбільшу активність ворог проявив сьогодні на Покровському напрямку. Усього від початку доби окупанти 28 разів намагалися вклинитися в нашу оборону в районах Новоселівки Першої, Сокола, Євгенівки, Калинового, Новоолександрівки, Яснобродівки, Новопокровського та Прогресу. Наразі 22 атаки ворога відбито, шість боєзіткнень тривають. Наші оборонці вживають заходів для стабілізації обстановки та недопущення просування противника в глиб української території.

На Курахівському напрямку ворог п'ять разів атакував наші позиції в районах Парасковіївки та Красногорівки. Успіху не мали. Ситуація під контролем Сил оборони.

Дев’ять разів окупанти безуспішно штурмували наші позиції на Времівському напрямку в районах Старомайорського, Урожайного та Новодарівки.

На Оріхівському та Придніпровському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала, під контролем Сил оборони, втрат позицій та територій не допущено.

На решті напрямків суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Підрозділами нашої авіації та ракетних військ і артилерії з початку цієї доби завдано уражень по чотирьох районах зосередження особового складу, одному району скупчення озброєння та військової техніки, одному засобу ППО та одному РЛС окупантів.

07.06.2024