783-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:50 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 50 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Попівка та Воздвиженська Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Лісківщина Чернігівської області; Стара Гута, Хлібороб, Ромашкове, Вільна Слобода Сумської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Глушківка, Колісниківка, Берестове Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 20 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 6 атак в районах населених пунктів Терни, Торське, Григорівка Донецької області та Серебрянського лісництва на Луганщині. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Терни та Зарічне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 12 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Білогорівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Завдав авіаційного удару в районі Спірного Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак в районах населених пунктів Очеретине, Новокалинове, Бердичі, Семенівка, Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Первомайське, Соловйове, Новобахмутівка, Олександропіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Семенівка, Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка Донецької області, де ворог 14 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також завдав авіаційних ударів в районах Антонівки та Костянтинівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 3 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне, Білогір’я, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 5 безуспішних атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислав, Одрадокам’янка та Козацьке Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Львове, Тягинка, Іванівка, Новотягинка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу та 1 пункту управління противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

 

 

19:15 Литва проведе військові навчання за участю понад 20 тисяч солдатів, повідомили у Збройних силах Литви. Метою навчань є перевірка регіональних оборонних планів НАТО, схвалених на Вільнюському саміті, забезпечення швидкої передислокації сил з однієї країни в іншу та "демонстрація чіткого сигналу противнику про тверду рішучість і відданість членів НАТО до колективної оборони".

 

 

18:40 Шмигаль розпочав візит у США, в рамках якого прем’єр низку зустрічей і обговорить залучення інвестицій в Україну. Зазначається, що також запланована зустріч із представниками бізнесу, із якими він поспілкується про перспективні проєкти.

 

 

18:05 МВФ прогнозує економічне зростання України до 3,2% цього року, про це йдеться в доповіді "Перспективи світової економіки". Зазначається, що прогноз економічного зростання на 2025 рік збережено на рівні 6,5%, що вище за показник 2023 року, який становив, за даними Держстату, 5,3%.

 

 

17:30 Російський алюмінієвий гігант "Русал" може втратити третину експорту через нові санкції США і Британії, пише Bloomberg. Згідно з інформацією джерела, попередні оцінки "Русала" вказують на те, що санкції можуть вплинути щонайменше на 1,5 мільйона тонн річного обсягу продажів, порівняно з виробництвом у 3,8 мільйона тонн та продажами у 4,2 мільйона тонн у минулому році. Як зазначає видання, "Русал" внаслідок цього може бути змушений скоротити виробництво.

 

 

16:55 Командувачем військ оперативного командування "Південь" призначили бригадного генерала Геннадія Шаповалова. Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк представив особовому складу ОК новопризначеного командира. Екскомандувач ОК "Південь" генерал-майор Андрій Ковальчук, який раніше повідомив про звільнення з посади, став очільником військової академії в Одесі.

 

 

16:20 До Єдиного реєстру зниклих за надзвичайних обставин осіб внесли понад 37 тисяч громадян України, серед яких цивільні та військові, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Наразі Україна верифікувала близько 1700 людей, яких незаконно затримала країна-агресор. Зазначається, що ці цифри можуть бути значно більшими.

 

 

15:45 Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію, йдеться на сайті парламенту.

 

 

15:10 Польські фермери припинили блокувати рух вантажівок перед пунктом пропуску "Долгобичів-Угринів", повідомляє Держприкордонслужба України. Зазначається, що оформлення та пропуск через кордон вантажівок в обох напрямках почали здійснюватися у звичайному режимі – наразі на виїзд з України перед цим пунктом пропуску очікують 100 ваговозів, ще 30 вантажівок очікують на оформлення на території Польщі.

 

 

14:35 Китай хоче мирної конференції для врегулювання війни за спільної участі Росії й України, заявив Сі Цзіньпін на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Лідер Китаю також назвав чотири принципи, яких, на його думку, варто дотримуватись для відновлення миру в Україні: зосередитися на підтримці миру і стабільності, утримуватися від пошуку корисливих цілей, не підливати оливи у вогонь, а також зменшити негативний вплив на світову економіку.

 

 

14:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 2 квітня 2024 року Збройні Сили України завдали удару по заводу в Татарстані, приблизно за 800 миль від українського кордону. Завод працює з липня 2023 року і відомий тим, що виробляє іранські безпілотники типу "shahed", які Росія використовує для атак на Україну. Регіональний голова Татарстану згодом заявив, що "ніхто не захистить нас, окрім нас самих".

• Ця атака вкотре демонструє здатність Збройних Сил України проникати вглиб Росії, обходити російську протиповітряну оборону та знаходити будь-які об'єкти забезпечення війни. Коментарі керівника Татарстанської області, найімовірніше, демонструють страх перед подібними атаками. Цілком ймовірно, що міністерство оборони Росії намагається захистити такі об'єкти і збалансувати ризик для об'єктів, де працюють цивільні особи, на користь збереження своєї уваги до лінії фронту, де тактика українських БПЛА і частота атак продовжують створювати проблеми для російських сил.

 

 

13:4Атака Ірану на Ізраїль і війна в Україні демонструють зростання слабкості Заходу в стримуванні загроз, ігнорування цього може призвести до розпаду глобального порядку, пише Sky News. Ракетно-дроновий удар Тегерана показав, що авторитарні держави стають дедалі сміливішими – його здійснили всупереч попередженням США та Великої Британії. Попри те, що Ізраїль і союзники збили більшу частину іранських ракет і дронів, такий захист вимагає величезної кількості дорогих боєприпасів протиповітряної оборони. Крім того, не можна гарантувати таку саму ефективність у разі більшої кількості таких атак. Джерело в західних службах безпеки заявило, що готовність Тегерана схвалити такий значний наступ є показником того, що режим надихнувся слабкістю Заходу щодо війни Росії в Україні, де російські війська повільно зміцнюють свої позиції: якщо на початку повномасштабної війни Росія була принижена, коли українська армія за підтримки західного озброєння відтіснила її армію, то зараз ситуація змінилася. Путін поставив свою економіку на воєнні рейки й активізував виробництво техніки та боєприпасів, одночасно закуповуючи великі обсяги боєприпасів в Ірану та Північної Кореї. А країни Заходу говорили жорстко, але діяли дуже повільно. Через це в української армії виник серйозний дефіцит озброєння, яким користується РФ. "І цей крок стане ще більш небезпечним, якщо дефіцит не буде швидко усунуто. На карту поставлено дуже багато чого. Нездатність союзників по НАТО дозволити Україні протистояти російському нападу буде не тільки руйнівною для України, а й стане новим доказом іншим авторитарним державам, таким як Пекін і Пхеньян, ефективності жорсткої військової сили. Це, своєю чергою, може створити загрозу способу життя кожної людини в будь-якій вільній, ліберальній демократії у світі".

 

 

13:1За підсумками внутрішнього аудиту, який проводило Міністерство оборони України, виявлено порушень на загальну суму більш ніж 10 млрд грн, повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир. До ризикованих сфер належать неефективне використання земель оборони, нарахування та виплати додаткової винагороди за безпосередню участь військових у бойових діях, гуманітарна допомога й оборонні закупівлі.

 

 

13:00 Російські війська в Україні використовують так звану тактику амеби: оскільки вони не мають можливостей для глибокого прориву, то експериментують із невеликими групами всюди та сподіваються, що десь з'явиться шанс, пояснив керівник Генерального штабу Сил оборони Естонії генерал-майор Ено Миц.

 

 

12:45 Дрони-камікадзе літакового типу вразили радіолокаційну станцію дальньої дії в Брянській області РФ, яка контролювала небо на 700 км углиб України, повідомило джерело в Службі безпеки України. Модернізований комплекс "Небо-У" вартістю $100 млн допомагав російським військам виявляти українські засоби ураження і підтримував бомбардувальники, що атакували КАБами українське прикордоння: "Завдяки ураженню цієї РЛС у ворога стало менше можливостей виявляти повітряні цілі вздовж північного кордону України. Радіолокаційна сліпота росіян допоможе нашим військам вести розвідку, запускати безпілотники та якісно використовувати армійську авіацію на цій ділянці".
Це вже другий комплекс "Небо-У", який знищило 13 Головне Управління військової контррозвідки СБУ – перший знищено в Білгородській області РФ. Також, за словами співрозмовника агентства, нещодавно було виведено з ладу радіолокаційний комплекс "Каста-2Е2" поблизу тимчасово окупованого Бердянська Запорізької області.

 

 

12:25 Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – "Ягодин", "Рава-Руська" та "Угринів", через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі, а через "Угринів" – і в бік України, повідомив в коментарі кореспондентові Укрінформу речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. Через «Ягодин» за минуло добу пропустили лиш 70 вантажівок при спроможності пункту пропускати близько 1400 вантажівок в обох напрямках. На цих трьох заблокованих пунктах у чергах на території Польщі загалом перебуває близько 600 вантажівок. Зберігаються черги на раніше розблокованих напрямках пунктів пропуску "Краковець" та "Шегині" – 900 та 450 вантажівок відповідно.

 

 

12:05 На ранок через дощ та шквальний вітер без світла залишаються близько 35 000 споживачів в 173 населених пунктах Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Кіровоградської областях, повідомили в Укренерго.

 

 

12:00 Вчора з 20:00 до 22:00 для підтримки балансу в енергосистемі диспетчерський центр "Укренерго" залучав аварійну допомогу від операторів енергосистем Польщі та Румунії загальним обсягом 800 МВТ·год.

 

 

11:55 Україна не має необхідної кількості озброєння, щоб успішно протистояти російській навалі, заявив Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю PBS:

"Я кажу вам відверто − без допомоги шансів перемогти у нас не буде. І треба бути набагато сильнішим за свого ворога − ось про що я говорю. Сьогодні артилерійські снаряди – 1 до 10. Чи можемо ми так стояти? Ні. Літаків – 1 до 30. Як можна воювати? Ми ж не просимо якусь особливу зброю. І ніхто не просить дати 500 чи 300 літаків − Росія, до речі, 300 літаків використовує тільки на території України! У будь-якому випадку при цій статистиці вони нас будуть щоденно штовхати назад.

Я вам наведу один приклад дуже простий – на Трипільській станції, а від неї залежить світло у київському регіоні. Летіли 11 ракет. Перші 7 ми знищили, 4 знищили Трипілля. Чому? Тому що було ракет нуль. У нас закінчились всі ракети, які захищали Трипілля".

 

 

11:35 Чеська ініціатива із закупівлі боєприпасів для України на ринках світу за гроші ЄС може стати постійною, це дасть Європі час розгорнути власне виробництво снарядів, заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала. Чехія вже уклала контракт на закупівлю перших 180 тис. снарядів для України, які будуть доставлені у найближчі місяці, і працює над тим, щоб забезпечити ще 300 тис. снарядів. Закупівлі відбуваються за фінансової підтримки двох десятків країн.

 

 

11:10 Через мережеві обмеження вчора і нині застосовуються графіки відключень у Харківській області, повідомили в Міненерго. Загалом енергосистема України працює стабільно та збалансовано. 

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 100 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 64 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав Закон "Про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" і відправив його на підпис Президенту Володимиру Зеленському, після цього він має бути опублікований у офіційному парламентському виданні "Голос України" і набере чинності через місяць із наступного дня після публікації.

 

 

10:20 Спікер Палати представників США Майк Джонсон вчора представив, спочатку на закритому засіданні республіканців, а потім публічно, чотири окремі законопроєкти щодо допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та про пріоритети національної безпеки (заборона TikTok, використання конфіскованих російських активів для допомоги Україні, ленд-ліз для військової допомоги та конвертовані позики для гуманітарної допомоги). План полягає в тому, щоб перемістити чотири законопроєкти під одну процедурну норму, яка б дозволила внесення поправок.

Поточний план не містить жодних положень про кордон – за словами представника Республіканської партії Кевіна Херна, це може викликати опозицію серед жорстких консерваторів, які стверджують, що будь-яка допомога Україні має поєднуватися із законодавством для вирішення ситуації на південному кордоні.

 

 

10:10 Вночі росіяни атакували 9 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда (Крим). Усі дев’ять «шахедів» знищено мобільними вогневими групами Повітряних сил та Сил оборони України у межах Херсонської, Миколаївської, Хмельницької, Полтавської, Черкаської та Дніпропетровської областей.

За минулі сім днів було збито 88 із 93 (95%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

210,5% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

  79,6% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

259,2% автомобільної техніки (з них 5,2% за минулий тиждень),

376,7% артилерійських систем (з них 6,7% за минулий тиждень),

 93,8% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 53,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:5Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі спростував спекуляції про нібито навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль:

"Я бачив повідомлення про те, що іранці хотіли зазнати невдачі, що ця вражаюча і ганебна поразка була спланована, і що надали раннє попередження, щоб допомогти Ізраїлю підготувати свою оборону й обмежити будь-яку потенційну шкоду. Все це категорично не відповідає дійсності. Та інформація, яку США отримали через посередників від Ірану, не містила подробиць його атаки по Ізраїлю, і події минулих вихідних засвідчили, що метою Тегерана явно було спричинити значні руйнування і жертви, перевантаживши ізраїльську ППО".

 

 

09:40 Білий дім не підтримає окремого законопроєкту про допомогу Ізраїлю без допомоги Україні, заявили речник національної безпеки Джон Кірбі та прессекретар Білого дому Карін Жан-П’єр.

 

 

09:30 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія продовжує рекламувати та вербувати іноземних громадян до лав збройних сил Росії для участі у бойових діях в Україні. В останній листівці, написаній англійською мовою, іноземців запрошують приєднатися до "спеціального" підрозділу російської армії, пропонуючи щомісячну зарплату в розмірі 2200 доларів США, аванс 2000 доларів США, російський паспорт, безкоштовне медичне обслуговування та навчання.

• В середині 2023 року в інтернеті з'явилися оголошення про вербування, адресовані громадянам сусідніх країн, зокрема Вірменії та Казахстану, з пропозицією щомісячної заробітної плати в розмірі 1973 доларів США та авансу в розмірі 5140 доларів США. Протягом 2023 року Росія також зверталася до мігрантів з Центральної Азії всередині Росії. Нещодавно з'явилися повідомлення про мігрантів з Індії та Непалу, яких вербували і відправляли воювати в Україну.

• Цілком ймовірно, що багато з тих, хто був завербований, не є професійними солдатами, а трудовими мігрантами, і їх примушували воювати під фальшивими приводами або з пропозицією фінансових стимулів. Кількість іноземних громадян у російських збройних силах, ймовірно, невелика, і вони інтегровані у вже наявні, а не "спеціальні" підрозділи. Росія, ймовірно, хоче уникнути подальших непопулярних заходів внутрішньої мобілізації, і, зважаючи на значні втрати – наразі, за оцінками, 913 осіб щодоби, – їй необхідно продовжувати вивчати всі можливості вербування, щоб підтримувати високі темпи притоку особового складу.

 

 

09:25 Станом на 07:00 у Чорному морі немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські офіційні особи продовжують попереджати, що військова допомога США є життєво важливою для здатності українських сил захищатися від нинішніх і майбутніх російських наступальних операцій, які, за прогнозами, розпочнуться наприкінці весни і влітку.

• Високопоставлений естонський військовий посадовець описав активізацію російських наступальних операцій на фронті та ударних кампаній у глибокому тилу як такі, що мають на меті підірвати волю України до боротьби та єдність Заходу.

• Російські війська продовжують адаптувати свою тактику використання безпілотників уздовж лінії фронту в рамках наступально-оборонної гонки озброєнь, щоб послабити українську технологічну адаптацію з нівелювання російської переваги в матеріально-технічному забезпеченні.

• Російські чиновники активізували зусилля, спрямовані на посилення "виправдання" Іраном широкомасштабних іранських ударів по Ізраїлю 13 квітня, які фальшиво прирівнюються до ізраїльського удару 1 квітня, спрямованого проти офіційних осіб Корпусу вартових ісламської революції в Дамаску.

• Російське інсайдерське джерело стверджує, що російські чиновники готуються передислокувати деяких колишніх членів "групи Ваґнера", які служили в Африканському корпусі, до Бєлгородської області.

• Голова окупаційної адміністрації Криму Аксьонов прийняв указ про обмеження трудової міграції в окупованому Криму, що нівелює зусилля Кремля, спрямовані на пом'якшення дефіциту робочої сили.

• Російські державні ЗМІ підхопили грузинські протести проти запропонованого закону, подібного до російського закону про "іноземних агентів", що, ймовірно, є частиною зусиль Кремля, спрямованих на посилення політичного розбрату в Грузії.

• За повідомленнями, з осені 2022 року в Росії зросла кількість випадків кримінального переслідування чоловіків, які ухиляються від обов'язкової військової служби.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 104 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 16 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 9 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ці 9 БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Угроїди, Воздвиженське Сумської області; Лук’янці, Волохівка Харківської області; Нью-Йорк, Бердичі, Семенівка, Красногорівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Роботине, Оріхів Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку ворог 8 разів атакував позиції наших захисників в районах Тернів та Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 33 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 15 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Бердичі, Семенівка, Уманське та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Побєда, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог 30 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 7 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області; північніше Приютного та південно-західніше Білогір’я Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив 5 безуспішних атак позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу, 2 зенітно-ракетних комплексах та 1 пункту управління противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 артилерійських засобах, 4 районах зосередження особового складу та 4 пунктах управління БпЛА противника.

16.04.2024