722-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:05 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 51 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 30 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, навчальні заклади, а також об’єкти критичної інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Охрімівка, Нестерне, Бударки, Чорне, Колодязне Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Велика Писарівка, Володимирівка, Олександрівка Сумської області; Кудіївка, Красне, Стариця, Вовчанськ, Охрімівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито атаку в районі населеного пункту Іванівка Харківської області, де противник також завдав авіаційного удару. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак біля Тернів, Ямполівки та Веселого Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдавав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новолюбівка, Білогорівка Луганської області та Терни, Новосадове Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області, Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 9 атак в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також ворог завдав авіаційного удару біля Нью-Йорка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 14 атак в районі Авдіївки та ще 1 атаку неподалік Первомайського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, продовжує спроби захопити Авдіївку. Також окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоселівка Перша, Очеретине, Бердичі, Орлівка, Ласточкине Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали до 20 населених пунктів, серед них Олександропіль, Новокалинове, Бердичі, Ласточкине, Сєверне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога поблизу Красногорівки, Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, 17 разів намагалися прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка.

На Новопавлівському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки ворога південніше Пречистівки та біля Старомайорського Донецької області. Противником завдано авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне, Шевченко, Старомайорське Донецької області та Новодарівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Пречистівка, Золота Нива, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Обстріляв з артилерії та мінометів понад 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Білогір'я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 1 спробу штурму позицій наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Херсон, Інженерне, Велетенське Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 районах зосередження особового складу, 1 артилерійському засобу, 1 складу боєприпасів, 1 радіолокаційній станції противника.

 

 

19:40 Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу, повідомляє сайт Верховної Ради. Документ регулює обіг канабісу в медичній, промисловій і науковій діяльності. Закон набуде чинності через шість місяців після оприлюднення.

 

 

19:15 Міноборони запроваджує нову архітектуру закупівель для ЗСУ, повідомили у міністерстві. Зазначається, що Міністерство оборони співпрацює з правоохоронними органами, щоб ліквідувати ризики проявів корупції під час закупівель для ЗСУ, й одночасно запроваджує нову архітектуру закупівель відповідно до стандартів країн НАТО. Тепер Міноборони запровадило граничні ціни на продукти, вище яких постачальники не можуть постачати продукти військовим.

 

 

18:50 У Парижі Зеленський і Макрон підпишуть двосторонню угоду про безпеку, пише AP з посиланням на заяву адміністрації президента Франції. Конкретні деталі угоди, яка буде підписана в Єлисейському президентському палаці, не повідомляють.

 

 

18:25 Демократи і республіканці намагаються знайти альтернативний підхід, щоб якнайшвидше погодити ще один раунд допомоги Україні, пише The Hill. Повідомляється, що найбільш багатообіцяючою тактикою в короткому списку варіантів затвердження допомоги Києву є петиція про звільнення – процедурний механізм, який уповноважує 218 законодавців ухвалювати законопроєкти, які спікер відмовляється розглядати. Петиції про звільнення рідко досягають успіху, оскільки вони вимагають від членів партії більшості протистояти власному керівництву, востаннє таку петицію розглядали у 2015 році.

 

 

17:40 Група держав НАТО хоче поставити Україні мільйон дронів, заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ. За його словами, 15 лютого відбулося засідання Ради Україна-НАТО, на якому міністр оборони України Рустем Умєров проінформував союзників стосовно ситуації на фронті, а члени Альянсу наголосили на важливості подальшої підтримки. Зазначається, що група союзників об'єднується спільною метою поставити Україні 1 мільйон безпілотників в межах міжнародної коаліції дронів.

 

 

17:05 Орієнтовна мапа нинішньої ракетної атаки на основі відкритих джерел від monitorwar.

 

(клікнути для збільшення)

 

 

16:50 Велика Британія та Латвія очолили міжнародну коаліцію з постачання дронів Україні, оголосив міністр оборони Британії Грант Шаппс. У рамках домовленостей Велика Британія поставить в Україну «тисячі дронів», у тому числі FPV, на суму близько 250 мільйонів доларів.

 

 

16:10 На останньому засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») партнери самі говорили про необхідність надати України зброю далекого радіуса дії, розповів начальник управління преси та інформації Міністерства оборони молодший лейтенант Ілларіон Павлюк:

«На цьому "Рамштайні" партнери самі говорили про необхідність надати Україні зброю глибинного ураження… У нас є повне розуміння, що це надзвичайно важлива частина боротьби і знекровлення нашого ворога».

 

 

15:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 14 лютого 2024 року українські сили здійснили успішну атаку надводним безпілотником на російський десантний корабель класу "Ропуха" "Цезарь Куников", що майже напевно призвело до потоплення судна. Українськими ударами були знищені три судна класу "Ропуха".

• Судно відігравало важливу роль у забезпеченні матеріально-технічної підтримки Чорноморського флоту  та російської війни в Україні. Втрата судна майже напевно ще більше обмежить обмежені російські ресурси, доступні в Чорному морі, і зробить логістичний ланцюг Чорноморського флоту вразливим до додаткових атак. Це також ще більше зменшує резерви для підтримки логістичних перевезень між материковою Росією і Кримським півостровом, коли Керченський міст буде закритий.

• Винахідливість України, ймовірно, стримує Росію від вільних дій у західній частині Чорного моря і дозволяє Україні перехопити у Росії ініціативу на морі.

 

 

15:05 Після відставки Залужного довіра до Володимира Зеленського знизилася на 5 відсотків, пише КМІС, публікуючи результати опитування:

"Проведення опитування припало на період відставки В. Залужного. У період 5-8 лютого (до відставки) було проведено 874 інтерв’ю, потім у період 9-10 лютого (після відставки) було проведено 328 інтерв’ю. На початок лютого, як було показано вище, В. Зеленському довіряли загалом 64%, проте питання, як відставка вплинула на показники довіри. Нижче можна подивитися, скільки українців довіряли В. Зеленському в різні періоди. У лютому 2022 року, перед вторгненням, В. Зеленському довіряли 37%. Після вторгнення на тлі його дій та загалом ефекту «згуртування навколо лідера» («rally around the flag») довіра йому різко зросла до 90% станом на травень 2022 року. Далі довіра В. Зеленському в період між травнем 2022 року і груднем 2023 року, тобто за півтора року, знизилася на 13 процентних пунктів з 90% до 77%. За наступні два місяці до початку лютого він втратив ще 12 процентних пунктів – довіра знизилася з 77% до 65%. Одразу після відставки В. Залужного довіра знизилася ще на 5 процентних пунктів, до 60%. Таким чином, загалом на період 5-10 лютого 64% довіряють В. Зеленському, але на кінець цього періоду показник становить 60%".

 

 

 

14:20 Росія почала активну фазу інформаційної операції "Перун", заявили у ГУР. Зазначається, що у межах цієї операції ворог планує залучити іноземних журналістів, медійних осіб і блогерів для виправдання агресії проти України.

 

 

13:45 Третя окрема штурмова бригада підтверджує свою термінову передислокацію для посилення в район Авдіївки. Як повідомляється, ситуація в місті на момент заведення бригади є загрозливою і нестабільною.

 

 

13:10 94% респондентів висловили довіру ексголовнокомандувачеві ЗСУ Валерієві Залужному, 66% – голові ГУР МО Кирилу Буданову (показник зріс із 60% у грудні 2023 року), а також 64% довіряють Президенту України Володимиру Зеленському (у грудні йому довіряли 77%), свідчить опитування, проведене 5–10 лютого 2024 року Київським міжнародним інститутом соціології. До лідерів довіри українців також входить волонтер Сергій Притула, проте його рейтинг довіри знизився до 61% порівняно з 69% у грудні. Новому головнокомандувачеві ЗСУ Олександру Сирському формально довіряють 40% опитаних, не довіряють – 21%, а 4% мають невизначене ставлення.

 

 

 

12:40 Завтра Президент України Володимир Зеленський відвідає Німеччину та Францію для переговорів із федеральним канцлером ФРН Олафом Шольцом і президентом Французької Республіки Емманюелем Макроном. Під час візиту українського Президента Володимира Зеленського до Парижа цього тижня буде підписано угоду між Україною та Францією про "гарантії безпеки". Післязавтра Зеленський виступить на головній сцені Мюнхенської безпекової конференції, а також проведе низку двосторонніх зустрічей на її марґінесі. Зокрема заплановані переговори Президента України з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, президентом Чехії Петром Павелом, прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен, прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте й іншими лідерами держав і великих бізнесів.

 

 

12:20 Вчора, 14 лютого, добовий максимум споживання був зафіксований близько 09:30 на рівні на 0,7% нижчому, ніж у вівторок, 13 лютого, повідомили в Укренерго. Сьогодні, 15 лютого, станом на 09:40 рівень споживання електроенергії на 0,4% вищий за відповідний показник 14 лютого.

 

 

12:00 Голова комітету з розвідки Палати представників Конґресу США Майк Тернер вчора оприлюднив загадкову заяву, в якій наголосив на «поважній загрозі національній безпеці», закликавши Байдена розсекретити всю інформацію, що стосується цієї загрози. Медіа спекулюють, що йдеться про розгортання російської ядерної зброї в космосі.

 

 

11:30 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 140 населених пунктів на території 14 областей України, підтверджено ураження 138 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:20 У двох населених пунктах Київської області зафіксовано падіння уламків ворожих ракет, пошкоджено сім приватних будинків, попередньо жертв і постраждалих унаслідок ракетної атаки немає, повідомляє голова обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

 

 

11:05 В аварійний ремонт вийшов блок і корпус ТЕС, після усунення зауважень корпус було повернуто в роботу. У резерві – 11 блоків теплоелектростанцій, які буде задіяно у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту в енергосистемі не фіксується. Ситуація контрольована. Система збалансована. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:45 Ранковий масований ворожий обстріл не призвів до критичного впливу на роботу енергооб’єктів, повідомили в Міненерго. Однак внаслідок удару у Львові суттєво пошкоджено кілька об’єктів оператора системи розподілу, зокрема трансформаторну підстанцію. Знеструмлено об’єкт інфраструктури. 

 

 

10:15 Під час ранішньої ракетної атаки одну ракету збили на Рогатинщині, у результаті падіння уламків загорілася стодола, повідомили у ДСНС.

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

188,6% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

 69,7% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

211,4% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

312,2% артилерійських систем (з них 6,0% за минулий тиждень),

 88,2% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 47,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:05 Вночі російські війська атакували Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55, морського базування – «Калібр», балістичними ракетами «Іскандер-М»/ KN-23, зенітними керованими ракетами С-300, керованими авіаційними ракетами Х-59, повідомили в Повітряних силах.

Усього зафіксовано пуски 26 ракет різних типів:

12 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 з літаків стратегічної авіації ТУ-95мс (Енгельс);

6 балістичних ракет «Іскандер-М»/ KN-23 (Воронезька обл. РФ);

2 крилаті ракети «Калібр» (Новоросійськ РФ);

4 керовані авіаційні ракети Х-59 (ТОТ Запорізької обл., Курська обл. РФ);

2 зенітні керовані ракети С-300 (Бєлгородська обл. РФ).

Силами та засобами Повітряних сил та Сил оборони України знищено 13 ракет різних типів:

8 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 (67%);

1 балістичну ракету «Іскандер-М»/KN-23 (17%);

2 крилаті ракети «Калібр» (100%);

2 керовані авіаційні ракети Х-59 (100%).

 

 

08:25 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:45 Вранці росіяни завдали масового ракетного удару по Україні: крилатими ракетами Х-101/555, крилатими ракетами "Калібр" та балістичними ракетами ЗРК С300/ОТРК "Іскандер-М". Під атакою перебували Київ, Дніпро, Запоріжжя, Львів, а також Вінницька, Полтавська, Хмельницька і Тернопільська області. Усі ракети, які летіли на Київ, знищено силами ППО, у Миргородському районі Полтавщини було влучання по складському приміщенню, у Запоріжжі – по обʼєкту інфраструктури міста. 

 

 

07:35 Під час вранішньої ракетної атаки у Львові лунали вибухи. Міський голова Андрій Садовий повідомив, що "є влучання по місту. За попередньою інформацією, у кількох будинках Львова на вулиці Науковій вибуховою хвилею повибивало вікна. Інформації про потерпілих поки нема".

 

 

07:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

 Українські сили в ніч з 13 на 14 лютого успішно потопили ще один десантний корабель Чорноморського флоту Росії біля південного узбережжя окупованого Криму.

Як повідомляється, Україна продовжує докладати зусиль, щоб компенсувати російську перевагу в живій силі й техніці, використовуючи більш сучасні системи й обладнання, хоча постійні затримки в наданні західної допомоги у сфері безпеки підривають ці зусилля.

• Росія також намагається досягти переваг на полі бою за рахунок технологічних інновацій, незважаючи на те, що вона зосереджується на накопиченні більшої кількості живої сили й техніки.

• Російська влада може генерувати достатньо нових сил, щоб витримати втрати, спричинені нинішніми темпами наступальних операцій в Україні, до 2025 року.

• Служба зовнішньої розвідки Естонії заявила, що реструктуризація і розширення російських збройних сил має на меті посилити російську військову присутність проти Фінляндії й ширшого альянсу НАТО.

• Кремль проводить інформаційні операції проти Молдови, дуже схожі на ті, які він використовував перед вторгненням в Україну в 2014 і 2022 роках, ймовірно, щоб підготувати умови для виправдання можливої майбутньої російської ескалації проти Молдови.

• Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив 14 лютого, що НАТО не бачить безпосередньої загрози військових нападів на члена Альянсу, але зазначив, що існує "постійний ризик" гібридних атак.

• Речник Кремля Пєсков спростував нещодавні західні повідомлення про те, що Росія нещодавно запропонувала заморозити конфлікт в Україні.

• Як повідомляється, Росія розробляє протисупутникову зброю космічного базування.

• Росія продовжує розширювати свою оборонно-промислову базу.

• Російська влада продовжує зусилля з мілітаризації та культурної індоктринації молоді та студентів в окупованій Україні в руслі російської ідентичності та ідеології.

 

 

07:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

07:20 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:15 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 83 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 106 авіаційних ударів, здійснив 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також об’єкти критичної інфраструктури.

Сьогодні зранку російські окупанти влаштували чергову масовану ракетну атаку на Україну, застосувавши стратегічну авіацію. Повітряна тривога охопила усю територію країни.

Авіаційних ударів зазнали: Новосадове, Різниківка, Кузьминівка, Роздолівка, Іванівське, Нью-Йорк, Олександропіль, Новоолександрівка, Новокалинове, Очеретине, Новобахмутівка, Орлівка, Ласточкине, Костянтинівка, Водяне, Вугледар, Шевченко Донецької області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога біля Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили атаку в районі Тернів Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки поблизу Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області, де противник намагався покращити тактичне положення.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 34 атаки ворога в районі Авдіївки та ще 6 атак біля Сєверного та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Красногорівки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де ворог понад 20 разів намагався покращити тактичне положення.

На Новопавлівському напрямку нашими захисниками відбито атаку окупантів південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 3 атаки противника західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 7 безуспішних штурмових дій.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу та по 3 зенітно-ракетних комплексах окупантів.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 6 районах зосередження особового складу, 5 артилерійських засобах, 3 складах боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, 3 засобах радіоелектронної противника.

15.02.2024