667-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:45 СБУ та Міноборони виявили спробу розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ, затримано керівника одного з Головних управлінь Міноборони – за даними слідства, посадовець у грудні минулого року підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських снарядів для українських захисників, але бюджетні кошти не були переказані на рахунки спецекспортера. Керівництво підприємства та начальника управління, який і підписував угоду від імені Міноборони, було негайно усунуто від виконання обовʼязків. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

 

 

20:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 60 бойових зіткнень. Ворог завдав 1 ракетного та 33 авіаційних удари, здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Костобобрів Чернігівської області. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 20 населених пунктів, серед них Клюси, Карповичі, Леонівка Чернігівської області; Волфине, Басівка, Запсілля Сумської області; Уди, Ветеринарне, Вовчанськ, Мала Вовча, Землянки, Тополі Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 8 атак ворога в районі населеного пункту Синьківка Харківської області, де окупанти, за підтримки авіації, намагалися прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Від артилерійських та мінометних обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 8 атак противника біля населених пунктів Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка Донецької області. Також ворог завдав авіаційних ударів в районах Катеринівки та Торецька Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько

10 населених пунктів, зокрема, Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 17 атак окупантів східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 16 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області. Також ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Ласточкине Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Керамік, Новобахмутівка, Бердичі, Ласточкине, Яснобродівка, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Побєди Донецької області, де противник, за підтримки авіації, здійснив 4 безуспішні атаки на позиції наших захисників. Також ворог завдав авіаційних ударів неподалік Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились Олександропіль, Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Костянтинівка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога західніше Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Богоявленка, Пречистівка, Благодатне, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили всі атаки західніше Вербового та Роботиного Запорізької області, де противник намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Ворог завдав авіаційних ударів біля Роботиного та Оріхова Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Левадне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Малі Щербаки, Кам'янське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Херсон, Львове, Тягинка, Іванівка Херсонської області та Очаків Миколаївській області. Також ворог завдав авіаційного удару в районі Кринок Херсонської області.

Ворог не відмовився від наміру вибити наші підрозділи з лівобережжя Дніпра, здійснив 17 безуспішних штурмових дій, отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат. Наші підрозділи стійко тримають оборону, надалі утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також, силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 3 винищувача-бомбардувальника Су-34.

Підрозділи ракетних військ уразили 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та 2 пункти управління противника.

 

 

19:45 Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини, – повідомили в німецькому уряді. До пакета увійшли:

-3 ЗСУ Gepard;

-10 БПЛА Vector;

-2 тягачі HX81;

-5 напівпричепів HX81;

-8 вантажівок Zetros;

-2 машини розмінування WiSENT 1 MC;

-2 машини прикордонної охорони;

-8 транспортних засобів;

-2 системи захисту зв'язку AMPS для гелікоптерів;

-боєприпаси для Leopard 2A6;

-понад 30 тисяч одиниць 35-мм боєприпасів для Gepard;

-2500 снарядів 155 мм;

-понад 25 тисяч снарядів 40-мм для автоматичних гранатометів.

 

 

19:30 Зеленський зустрівся з очільником МЗС Польщі, – повідомляє пресслужба президента. Сторони обговорили подальшу взаємодію в оборонній сфері і питання створення спільних виробництв.

 

 

18:55 Поліція відкрила понад 105 тисяч справ щодо воєнних злочинів РФ, – повідомив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Нині на обліку вже майже 250 тисяч злочинців армії РФ, представників незаконних збройних формувань і колаборантів. Міністр зазначає, що понад 90 тисяч є порушеннями законів та звичаїв війни.

Активно співпрацюємо з іноземними колегами, ділимося інформацією каналами Європолу та Інтерполу.
Щодня робимо все можливе, аби росія понесла відповідальність. Аби жоден окупант не уникнув правосуддя.

 

 

18:20 Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації повідомила про масове розповсюдження шкідливого програмного забезпечення через електронні листи з темою “заборгованості за договором Київстару”:

"Хакери продовжують використовувати проблеми, які хвилюють тисячі українців, для розповсюдження шкідливого програмного забезпечення. Цього разу фахівці Урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA зафіксували масове розсилання електронних листів з тематикою “заборгованості за договором Київстар” і вкладенням у вигляді архіву “Заборгованість абонента.zip”.

 

 

17:40 Міністр внутрішніх справ ЧР Віт Ракушан відкинув поширювані чутки про зв’язок Давида Козака, який влаштував масове вбивство в центрі Праги, з Україною:

«Він від народження чех, який виростав у чеській родині».

 

 

17:10 Уряд Японії вирішив передати Сполученим Штатам ракети-перехоплювачі для ЗРК Patriot для поповнення американських запасів, повідомив радник з питань національної безпеки Джейк Салліван.

 

 

16:20 Європейський Союз і Україна погодили оновлені індикативні карти Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) автомобільних і залізничних шляхів для України та Молдови, повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Згідно з оновленими індикативними картами TEN-T, маршрути, що ведуть до кордонів Росії та Білорусі, будуть понижені в статусі, натомість до неї включені нові маршрути, що ведуть до кордону з Польщею та Молдовою, які було визначено пріоритетними для розвитку залізничного сполучення з ЄС із застосуванням інфраструктури колії європейського стандарту 1435 мм (зокрема ділянки Львів - Рава-Руська - Люблін), та маршрути Одеса – Березине – Басарабяска (на Кишинів і Рені, Молдова), Житомир – Вінниця – Ямпіль (на Ришикани, Молдова), Чоп – Ужгород – Самбір – Львів, Красноград – Полтава, Красноград – Харків, Красноград – Дніпро.

 

 

16:05 Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в етері "Українського радіо" зазначив, що полювання за російськими винищувачами-бомбардувальниками Су-34, які створювали проблеми для Сил оборони на Південному напрямку, велася протягом тривалого часу:

"Ми відразу отримали звіт про знищення літаків РФ силами української ППО, розуміємо, про що йдеться. Зараз можна відкрити невеличку таємницю, що полювання за ними тривало довгий проміжок часу. Тому що ці літаки заважали і робили небезпеку для наших воїнів, і я щиро вітаю всіх, хто брав у цьому участь. Перфектний результат".

 

 

15:25 Байден посилить фінансові санкції за допомогу Росії, – повідомили у Білому домі. США протягом двох років говорили з керівниками держав та банків про неприпустимість матеріальної допомоги для РФ. Зазначається, що посилення фінансових санкцій дозволить використати вторинні обмеження для переслідування фінансових установ.

 

 

14:50 Нідерланди готують до передачі Україні перші вісімнадцять винищувачів F-16, – заявив прем’єр Нідерландів Марк Рютте після телефонної розмови зі Зеленським. Сторони також обговорили рішення Євроради почати з Україною перемовини про вступ до ЄС.

"Надання F-16 – один із найважливіших елементів домовленостей щодо військової підтримки України. Окрім дозволу на експорт, до самої передачі мають бути виконані ще кілька критеріїв, у тому числі щодо готовності відповідних фахівців та інфраструктури. Це рішення підтверджує, що Нідерланди не зменшували зобов’язання надавати Україні підтримку, необхідну для відповіді на триваючу російську агресію".

 

 

14:10 РФ уже не зможе досягти своїх цілей в Україні, Україна назавжди пішла зі сфери впливу Росії та стане членом ЄС і НАТО, висловив свою впевненість генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ в інтерв'ю dpa, але застеріг від очікування швидкого завершення війни.

 

 

13:55 Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги". Закон закріпив правомочність Кабінету Міністрів України щодо встановлення спрощеного порядку визнання товарів гуманітарною допомогою (зокрема за декларативним принципом), її обліку та реєстрації. Так, згідно із законом, медичні вироби та ліки, визначені Міністерством охорони здоров'я, визнають гумдопомогою незалежно від терміну придатності вантажу за декларативним принципом без вимоги ухвалення спеціального рішення уповноваженими державними органами.

 

 

13:35 Сьогодні опівдні на Південному напрямку збито три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук.

 

 

13:05 "Поки що занадто рано говорити про використання заморожених активів Росії для допомоги Україні", – заявив представник Білого дому, координатор стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки США Джон Кірбі.

 

 

13:00 Адміністрація президента США Джо Байдена почала термінові переговори з союзниками щодо використання заморожених російських активів для допомоги Україні, повідомляє The New York Times із посиланням на європейських та американських чиновників. Переговори з цього питання між країнами G7, у яких беруть участь міністри фінансів, представники центральних банків, дипломати та юристи, активно тривають упродовж останніх кількох тижнів. США чинять тиск на інших членів групи, щоби встигнути підготувати стратегію щодо використання заморожених активів РФ до другої річниці початку війни в Україні, але дискусії тривають – наприклад, чи буде Київ отримувати ці кошти безпосередньо, а також на які цілі їх можна буде спрямувати: на допомогу економіці та відновлення країни або на військову підтримку.

 

 

12:45 Німеччина не підтримала ідею Міноборони України призивати громадян на службу з-за кордону і не депортуватиме призваних на службу в ЗСУ громадян України, заявив міністр юстиції ФРН Марко Бушман:

"Ми не будемо примушувати людей проти їхньої волі до військового призову або проходження військової служби. Ми намагаємося домогтися того, щоб більше людей з України вийшли на роботу і не жили на допомогу".

 

 

12:35 Міністр закордонних справ Польщі у новому уряді Радослав Сікорський прибув до Києва зі своїм першим закордонним візитом.

 

 

12:15 На теплових електростанціях після ремонту включили 2 блоки, повідомили в Укренерго. Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів.

 

 

12:05 ППО України з 24 лютого 2022 збила 78% "Шахедів" і 22% ракет (враховуючи С-300/С-400), підрахував канал UA War Infographics.

 

 

11:55 Через негоду, бойові дії й технологічні порушення без світла 812 населених пунктів (учора було 548), повідомили в Міненерго. Через складні погодні умови 397 населених пунктів (у Донецькій, Закарпатській, Львівській, Волинській та Харківській областях) залишилися без світла, вчора таких було 81 (у Харківській та Донецькій областях). Ще 415 населених пунктів знеструмлено внаслідок бойових дій та з технічних причин (вчора було 467). Запровадження графіків відключень побутових споживачів не передбачається.

 

 

11:40 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 136 населених пунктів на території 14 областей України, підтверджено ураження 75 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:15 Вчора, 21 грудня, середньодобова температура знизилась на 1,4°C. Добовий максимум споживання 21 грудня був удень, його показник був на 1% вищим, ніж 20 грудня, повідомили в Укренерго.

 

 

10:35 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

170,9% танків (з них 3,4% за минулий тиждень),

 62,5% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

182,2% автомобільної техніки (з них 3,9% за минулий тиждень),

267,7% артилерійських систем (з них 4,8% за минулий тиждень),

 83,6% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

 43,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:20 Станом на нинішній ранок у чергах на кордоні з Польщею на вʼїзд до України очікують близько 3900 вантажівок, із них 1700 – у пункті пропуску "Ягодин", повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемаратону.

У чергах на пункті пропуску "Ужгород" перебуває майже 400 вантажних транспортних засобів, понад 700 вантажівок маємо в напрямку пункту пропуску "Тиса" на кордоні з Угорщиною.

На румунському кордоні на напрямку пункту пропуску "Порубне" в чергах перебувають 900 вантажних транспортних засобів.

 

 

10:10 В одній із громад на тимчасово окупованій території Херсонщини російські загарбники на очах рідних убили дитину, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін:

"Страшна там ситуація… Вбили учня 8 класу в одному з населених пунктів. Просто на очах родини. Це сталося 20 грудня, хлопчик десь проходив і начебто щось фотографував, дитину схопили, привели додому і застрелили".

 

 

10:00 Під час нічної атаки ударними безпілотниками в Миколаївській області дрон влучив в інфраструктурний об'єкт у Вознесенському районі, в Одеській області уламки безпілотника впали на зерносховище – були пожежі, люди не постраждали.

У Києві частково зруйновано два житлові будинки: три квартири на 26-му поверсі багатоповерхівки в Солом'янському районі й приватний недобудований будинок у Дарницькому районі, двоє людей постраждали.

На Київщині внаслідок падіння уламків пошкоджено 3 приватні будинки.

 

 

09:50 Вночі російські війська атакували 28 ударними безпілотниками типу «Shahed» з районів Курськ, Приморсько-Ахтарськ – РФ, Чауда – Крим. До відбиття повітряного нападу залучено авіацію, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи Повітряних сил та Сил оборони України. В результаті бойової роботи збито 24 «шахеди» у межах Київської, Одеської (3 БПЛА), Миколаївської (10 БПЛА), Херсонської (4 БПЛА), Житомирської, Рівненської та Хмельницької областей.

За минулі сім днів збито 133 зі 140 (95%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Неспроможність російських операцій в Україні досягти максималістських цілей президента Росії Путіна поки що не є постійною, і лише подальша підтримка України з боку Заходу може гарантувати, що максималістські цілі Путіна залишаться недосяжними. Державний секретар США Ентоні Блінкен позавчора заявив, що Путіну не вдалося досягти своєї головної мети – "стерти Україну з мапи і приєднати її до Росії". Російські військові не змогли змусити Україну капітулювати перед максималістськими цілями Путіна змінити український уряд на прийнятний для Кремля під завуальованими закликами до "денацифікації", знищити здатність України протистояти будь-яким майбутнім вимогам Кремля під закликами до "демілітаризації" і заборонити право України обирати власних дипломатичних і військових партнерів під закликами до українського "нейтралітету". "Кремль також переслідує додаткові невизначені цілі територіального завоювання в Україні, які призвели до незаконної анексії частин Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей і окупації невеликих частин Харківської та Миколаївської областей, жодна з яких не є ані відходом від початкових "головних" цілей Путіна, ані їх повним досягненням. Нещодавно Путін знову підкреслив, що його максималістські цілі в Україні залишаються незмінними, а він та високопосадовці Кремля все частіше висловлюють експансіоністську риторику, вказуючи на те, що ці цілі не виключають подальших російських територіальних завоювань в Україні. Перемога Росії на умовах Путіна не обов'язково означатиме повномасштабну анексію України Росією і повне знищення української держави, але вона, безумовно, тягне за собою щонайменше знищення нинішньої української держави і перетворення її в утворення під російським домінуванням, для чого, найімовірніше, буде потрібна повномасштабна російська військова окупація України.

• За оцінками Інституту вивчення війни, припинення західної допомоги, ймовірно, призведе до евентуального колапсу здатності України стримувати російських військових, а також поточна позиційна війна в Україні не є стійкою патовою ситуацією, оскільки нинішній нестабільний баланс може бути легко зміщений в будь-який бік рішеннями, прийнятими на Заході. Подальша західна безпекова допомога, яка дозволить українським військам відбити нинішні й майбутні російські наступальні зусилля і звільнити більше українських територій – це єдиний шлях, який на даний момент може зробити нездатність Росії досягти максималістських цілей Путіна в Україні остаточною.

• Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що за оцінками Білого дому, російські війська зможуть легше проводити наступальні операції, коли погодні умови взимку стануть більш сприятливими для ведення механізованої маневреної війни (ймовірно, в січні-лютому 2024 року) – оцінка, яка узгоджується зі спостереженнями й оцінками Інституту вивчення війни щодо темпів бойових дій в Україні взимку.

• У ніч з 20 на 21 грудня російські війська здійснили серію ударів безпілотниками по Україні.

• Повідомляється, що Японія готується переглянути свою політику експорту оборонного обладнання, щоб поповнити американські запаси ракет Patriot і склади артилерійських боєприпасів у Великій Британії.

• Міністерство закордонних справ Росії виступило проти проведення в Японії військових навчань японських військових, можливо, з метою стримування або у відповідь на рішення японського уряду змінити правила експорту оборонного обладнання. Міністерство закордонних справ Росії вчора заявило, що 18 грудня направило офіційне заперечення посольству Японії в Росії з приводу регулярних військових навчань Японії, США та Австралії на острові Хоккайдо, стверджуючи, що ці навчання становлять потенційну загрозу безпеці Росії. Міністр закордонних справ Росії Лавров заявив 18 грудня, що Росія "закрила" всі територіальні суперечки з Японією. Головний секретар кабінету міністрів Японії Йосімаса Хаяші наступного дня заперечив заяву Лаврова, заявивши, що Росія не бажає продовжувати переговори щодо територіальних суперечок з Японією після того, як Токіо наклав санкції на Росію. Тристоронні навчання "Яма Сакура 85" за участю США, Японії та Австралії відбулися з 4 по 12 грудня, й Індо-Тихоокеанське командування США заявило, що ці навчання символізують прихильність учасників до спільного бачення вільного, відкритого і успішного Індо-Тихоокеанського регіону, суґеруючи, що ці навчання, найімовірніше, спрямовані проти Китаю, а не Росії. Наполягання Москви на тому, що навчання на японській території за участю японських військових загрожують Росії, незважаючи на самопроголошену відсутність територіальних суперечок з Японією, свідчить про те, що Росія хоче, щоб її розглядали як тихоокеанську державу в рамках прагнення Кремля до рівноправного оборонного партнерства з Китаєм.

• Міністерство закордонних справ Узбекистану викликало посла Росії в Узбекистані Мальгінова після того, як російський ультранаціоналіст і колишній депутат державної думи Росії Захар Прилєпін запропонував Росії анексувати частину Узбекистану, що, вірогідно, свідчить про занепокоєння пострадянських країн щодо посилення російських імперських планів на тлі війни в Україні.

• Розслідування африканського франкомовного видання Jeune Afrique висвітлює поточні зусилля Кремля, спрямовані на збереження і розширення російського впливу в Центральноафриканській Республіці і Сахелі, враховуючи операції" групи Ваґнера" на континенті.

• Президент Росії Путін продовжує формалізувати шляхи депортації українських дітей до Росії під виглядом гуманітарної допомоги.

• Призначена Кремлем уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова продовжує афішувати свою причетність до депортації українських дітей до Росії на тлі смерті 12-річної української дівчинки в російському полоні.

• Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США оголосило про введення низки санкцій проти нафтових трейдерів з непрозорою структурою власності та російського судновласника, які допомагали Росії обійти обмеження G7 на ціни російської нафти та нафтопродуктів.

• Російський уряд продовжує зусилля з оцифрування й організації призову на військову службу за допомогою єдиного цифрового реєстру в рамках зусиль, спрямованих на підвищення ефективності видачі військових повісток та запобігання ухиленню від призову.

• Російська влада використовує росгвардію для виконання правоохоронних функцій і посилення окупаційного контролю в окупованій Україні.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 95 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 61 авіаційний удари, здійснив 71 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 28 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони 24 ударні БпЛА знищено.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Петропавлівка Харківської області; Невське, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Спірне, Торецьк, Авдіївка, Веселе, Новомихайлівка Донецької області; Новодарівка, Мала Токмачка, Роботине, Преображенка Запорізької області; Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 19 атак ворога в районах Синьківки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки ворога поблизу Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 7 атак противника біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Сили оборони відбили 22 атаки противника східніше Новокалинового, Новобахмутівки та Авдіївки, а також 13 атак в районах Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати загарбників в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 15 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 7 атак противника західніше Вербового та південніше Роботиного Запорізької області.

Водночас, на Мелітопольському напрямку наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на невдачі, ворог не відмовився від наміру вибити наші підрозділи із займаних позицій та здійснив 12 безуспішних штурмових дій. Отримав гідну відсіч та із втратами відступив. Наші захисники ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 9 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів та артилерійський засіб противника.

22.12.2023