642-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 79 бойових зіткнень. Ворог завдав 1 ракетний та 3 авіаційних удари, здійснив 13 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Попівка Чернігівської області; Володимирівка, Веселівка, Степок Сумської області; Стариця, Тихе, Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де Силами оборони відбито 3 атаки. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Степова-Новоселівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районах Стельмахівки, Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів, Ямполівки, Торського Донецької області. Тут наші воїни відбили 12 атак. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам'янське, Спірне, Переїзне Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські захисники відбили 26 атак противника біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Маркове, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії східніше Новобахмутівки, північно-східніше Бердичів, Авдіївки, Опитного, Сєверного та південіше Тоненького Донецької області, де Силами оборони відбито 21 атаку. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Керамік, Авдіївка, Орлівка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де наші воїни відбили 9 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися близько 10 населених пунктів Донецької області, серед них Красногорівка, Курахівка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 2 рази безуспішно намагався відновити втрачене положення поблизу Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Вербове, Малі Щербаки, П’ятихатки, Кам’янське, Степногріськ, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник з артилерії обстріляв місто Херсон.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження окупантам.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

18:55 44 депутатів блокують закон про заборону Московського патріархату, - пише рух «ЧЕСНО», з яких 20 є представниками «Слуги народу». Депутати вимагають у голови Верховної Ради Руслана Стефанчука звернутися до Венеціанської комісії щодо висновку про урядовий законопроєкт № 8371, який пропонує заборонити московську "церкву" в Україні. Рух зазначає, що звернення від депутатів може значно відкласти розгляд ініціативи у другому читанні.

 

 

18:10 Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом, – повідомляє пресслужба Президента. Сторони обговорили нещодавні події на Близькому Сході, а також зміцнення українсько-саудівських зв’язків та імплементацію української формули миру.

 

 

17:40 Китай відмовився інвестувати в будівництво трубопроводу "Сила Сибіру-2" для транспортування російського газу в Китай, запропонувавши Росії будувати його за свій кошт і вимагаючи більших знижок на цей газ, пише The South China Morning Post.

 

 

17:10 Віцепрезидентка Єврокомісії, єврокомісарка з цінностей і прозорості Вера Юрова прибула у понеділок до Києва, щоби обговорити з парламентарями вступ України до ЄС.

 

 

 

16:40 Україна завдяки Patriot збила вже 15 гіперзвукових ракет “Кинджал”, – повідомляє речник Повітряних сил Юрій Ігнат. Крім того, додає він, Повітряні сили збили ще десятки балістичних ракет, які летіли на Київ.

 

 

16:15 НАТО узгодить рекомендації для України щодо реформ для вступу, – заявив генеральний секретар військового альянсу Єнс Столтенберґ.

 

 

15:50 Авіапромисловість Росії продовжує отримувати запчастини від українських постачальників, – повідомляє розслідування "Важных историй". За час повномасштабної війни російська компанія "Авіа ФЕД сервіс" поставила міноборони РФ, Ростеху і президентському льотному загону запчастин щонайменше на 650 млн рублів – більшість запчастин надійшло з України через компанію Linker, зареєстровану в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ).

 

 

15:20 Росія з початку війни вкрала українське зерно на приблизно 1 млрд доларів, – заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Попри це, зазначає прем'єр-міністр, Україна й далі буде одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки.

"Окупанти підготували технічні засоби, аби щодня викрадати та вивозити із захоплених територій по 12 тис. тонн зерна. Їм вдалося це лише частково, бо героїчний опір українців змусив ворога відступати. Але обсяги вкраденого вражають – це мільйони тонн зернових на суму близько 1 млрд доларів. Пограбування України росією продовжується й зараз".

 

 

14:55 Через проведення ремонтних робіт і відключення світла завтра, у вівторок, 28 листопада 2023 року, автомобільний пункт пропуску "Угринів – Долгобичів" на кордоні з Польщею не працюватиме з 10:00 до 17:00 з перервою з 13:00 до 14:00.

 

 

14:40 Бійці Головного управління розвідки Міноборони цієї ночі атакували дронами Смоленський авіаційний завод у Росії. Операція була вдалою, цілі вдалося вразити, повідомили джерела в спецслужбах.

 

 

14:10 Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов уточнив свої слова щодо СБУ в інтерв’ю The Times:

"Служба безпеки України – одна з головних безпекових структур держави, яка здійснює величезний внесок у протистояння російській агресії, реалізує ефективні операції і нейтралізує російські впливи. Діяльність СБУ викликає велике занепокоєння і знаходиться в центрі ворожої уваги.

Усвідомлюючи рівень загроз, керівництвом Служби здійснена і робиться значна робота щодо очищення організації. Ця робота триває постійно. Позитивні якісні зрушення, які відбулися, відмічають наші партнери і дають їм високу оцінку. Служба перейшла на якісно новий рівень своєї роботи, що повною мірою відповідає вимогам часу.

Водночас ми маємо пам’ятати, що безпековий сектор завжди буде перебувати в зоні інтересу рф, а у своїй діяльності ми маємо враховувати негативний досвід та ефективні механізми локалізації загроз, які виникають".

 

 

13:45 До завершення активних бойових дій в Україні її повноправне членство в НАТО є неможливим, але союзники по Альянсу будуть підтримувати Україну та послідовно надавати їй допомогу в реалізації реформ з наближення до членства в НАТО, заявив під час пресконференції у Брюсселі напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ.

 

 

13:30 Міністерство закордонних справ Китаю спростувало повідомлення The Washington Post про нібито плани Росії та Китаю побудувати підводний тунель до Криму – речник МЗС КНР Ван Веньбінь назвав його позбавленим підстав і відмовився коментувати.

 

 

13:10 Біля берегів Севастополя розламався навпіл і затонув російський патрульний катер "Раптор".

 

 

13:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

У листопаді 2023 року, за даними українського Генерального штабу, середньодобові втрати російських військових становили 931 особу.

Раніше найсмертоноснішим місяцем для Росії був березень 2023 року – із середнім показником 776 втрат на день, у розпал російського наступу на Бахмут.

Хоча Головне управління розвідки Міністерства оборони не може перевірити методологію підрахунку, ці цифри є правдоподібними, якщо брати їх як загальну кількість, включаючи вбитих і поранених.

Останні шість тижнів, ймовірно, стали одними з найвищих показників втрат російських військ за весь час війни. Важкі втрати значною мірою спричинені російським наступом на донбаське місто Авдіївку.

 

 

12:55 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 90 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 30 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:30 У Службі безпеки України заперечили інформацію про активізацію російських шпигунів всередині СБУ:

"Протидія спробам ворожих спецслужб налагодити свої агентурні мережі та дестабілізувати ситуацію в Україні є одним із ключових напрямків діяльності СБУ. Ми фіксуємо такі прояви та системно й ефективно нейтралізуємо діяльність тих, хто має намір шкодити державній безпеці.

Служба безпеки України нейтралізує будь-які спроби російських фсб та гру використовувати свій агентурний потенціал в умовах війни, і робить усе можливе, щоб ворожі мережі були повністю викорінені. Наголошуємо: окремі акценти, озвучені сьогодні у ЗМІ, щодо активізації мережі шпигунів всередині української спецслужби, не відповідають дійсності і є проявом некоректної інтерпретації слів очільника РНБО".

 

 

12:10 Із планового тривалого ремонту вийшов енергоблок потужністю 100 МВт на одній з ТЕС, дефіциту електроенергії в енергосистемі немає, обмеження для споживачів не застосовуються в жодній з областей, відключення світла фіксуються через негоду, бойові дії чи технологічні порушення, повідомили в Міненерго. Загалом на ранок з цих причин без світла залишалися понад 2,5 тисячі населених пунктів.

 

 

12:00 Державна митна служба України повідомила, що розпочала митне оформлення "скіфського золота". Вантажівка з 2,7 т цих культурних цінностей заїхала на територію Києво-Печерської лаври, де в скарбниці Національного музею України митники зроблять ідентифікацію скарбів.

 

 

11:40 «Укренерго» заживило 3 високовольтні повітряні лінії 330 кВ у південному регіоні, що були пошкоджені негодою, повідомили в Укренерго. Залишаються відключеними через погодні умови 4 високовольтні повітряні лінії 330 кВ, і 32 повітряні лінії 110-35 кВ.

Загалом через негоду знеструмлено 2046 населених пунктів у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях. 

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 530 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській, Сумській, Чернігівській областях.

Аварійність блоків електростанцій залишається високою, за добу в аварійний ремонт вийшов один блок на теплоелектростанції.

Споживання в енергосистемі знижено через значні пошкодження мереж "Укренерго" й обленерго. Протягом дня після відновлення електропостачання в постраждалих від негоди населених пунктах очікується стрімке зростання споживання. Це може призвести до різкого росту навантаження на енергосистему.

 

 

11:20 В останні два місяці Росія активізувала мережу "приспаних" шпигунів в Україні, заявив в інтерв'ю The Times секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. За його словами, "приспані" російські агенти, впроваджені в державні структури, зокрема в СБУ, отримали наказ підірвати єдність країни. Секретар РНБО зазначив, що російські агенти прагнуть використати "так звану напруженість" між Президентом України Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, розповсюджуючи "неправдиві відомості", щоби вбити клин між політичними та військовими лідерами. Також агенти намагалися розпалити антиурядові настрої серед населення й організувати антивоєнні мітинги.

 

 

11:15 Працівники ДБР завершили розслідування авіакатастрофи гелікоптера 18 січня 2023 року у Броварах Київської області, в якій загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ України. Слідство встановило, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху й експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей. Попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації в Києві та області. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів. Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані за маршрутом запланованого руху, екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах, проте ніхто з посадовців вильоту не скасував або не переніс на пізніше, до моменту більш сприятливих погодних умов. Через складні погодні умови гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті, яка навіть менша, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив перешкоду – багатоповерховий будинок, і почав здійснювати маневр обльоту, однак різко піднявся, втратив орієнтування в просторі й під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею. Під час падіння гелікоптер пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

 

 

 

11:05 Внаслідок масованої атаки ударними безпілотниками Києва у ніч на 25 листопада було пошкоджено Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ – неподалік був збитий один із «шахедів». Ударна хвиля пошкодила двері та вибила вікна в соборі, повибивано склопакети, пошкоджено фурнітуру на чотирьох дверях храму, із дверних замків все повиривало, розповів Василь Букатюк, директор Будівельної дирекції при Патріархові УГКЦ. Окрім храму, постраждала фурнітура трьох дверей у резиденції Глави Церкви, зафіксовано незначні пошкодження фасаду Патріаршого собору.

 

 

10:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

161,7% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

 59,3% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

171,5% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

255,6% артилерійських систем (з них 4,0% за минулий тиждень),

 81,4% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 42,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:25 Через негоду (шквальний вітер, сніг, заметіль) в Україні знеструмлено 2019 населених пунктів у 16 областях, повідомили в Міненерго. Найскладніша ситуація в Одеській (148 тисяч споживачів у 349 населених пунктах), Миколаївській (94 тисячі споживачів у 266 населених пунктах), Київській (40 тисяч споживачів у 220 населених пунктах) областях, знеструмлення через погоду фіксують у Кіровоградській, Полтавській, Черкаській, Сумській, Чернігівській, Донецькій, Чернівецькій, Тернопільській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Вінницькій та Хмельницькій областях.

 

 

10:00 Американський військовий корабель USS Mason прийшов на допомогу танкеру Central Park, захопленому в неділю озброєними людьми в Аденській затоці. Танкер під час захоплення подав сигнал лиха. Пірати, які захопили судно, так і не змогли дістатися до екіпажу, який сховався в безпечному відсіку. Під час наближення американського військового корабля зловмисники намагалися втекти на човні, проте були захоплені американським есмінцем за підтримки есмінця ВМС Японії. При переслідуванні американцями піратів з території Ємену в бік американського корабля та танкера було випущено дві балістичні ракети, однак вони не долетіли до цілі. На жодному із суден не було пошкоджень чи травмованих, ідеться у повідомленні Центрального командування США.

 

 

09:50 Через снігопад на 14 автодорогах України перекрито рух транспорту, в 16 областях знеструмлено населені пункти, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Найбільше снігу – на дорогах Одещини (70–200 см) та Миколаївщини (до 60 см). На півночі України – 20–30 см, на заході та в центрі – 10 см.

 

 

09:40 Вчора в Одесі через складні погодні умови та перепади напруги відключили районні котельні, щоб не виникло аварійних ситуацій та не вийшло з ладу обладнання. З районої котельні великої потужності внаслідок штормового вітру впала частина стометрової труби димаря.

 

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 25 на 26 листопада російські війська здійснили серію ударів безпілотниками "шахед" по території України.

• Як повідомляється, українське Головне управління розвідки провело широкомасштабний удар безпілотниками по території Росії, а російські окупаційні чиновники звинуватили українські сили у завданні удару по окупованій Донецькій області, що спричинило масштабні відключення електроенергії.

• Повідомляється, що російські війська скаржаться на вразливість їхніх наземних ліній комунікацій на східному (лівому) березі Херсонської області на тлі постійних заяв про слабкість російських сил на східному березі.

• Росія продовжує стикатися з нестачею кваліфікованої і некваліфікованої робочої сили на тлі непослідовної й суперечливої політики Кремля, яка відштовхує росіян, що втекли з Росії, і трудових мігрантів від роботи в Росії, водночас намагаючись збільшити російські промислові потужності та чисельність збройних сил.

• Верховний суд Росії постановив, що деякі мобілізовані росіяни мають право служити на російській альтернативній цивільній службі, а не на передовій.

• Російські окупаційні чиновники продовжують впроваджувати програми, спрямовані привчити українських дітей в окупованій Україні до російської національної та культурної ідентичності.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 63 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 1 ракетного та 34 авіаційні удари, здійснив 51 обстріл із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Середина-Буда Сумської області; Спірне, Богданівка, Кліщіївка, Торецьк, Північне, Новобахмутівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Синьківки Харківської області та Новоселівського Луганської області, де Силами оборони відбито 7 атак.

На Лиманському напрямку ворог вів штурмові дії в районі Серебрянського лісництва, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 10 атак противника біля Богданівки, Кліщіївки, Андріївки та східніше Північного Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника східніше Новобахмутівки, південніше Новокалинового, Сєверного, Степового, Авдіївки та Первомайського Донецької області, де силами оборони відбито 30 атак.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 7 атак.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку окупанти вели безуспішні штурмові дії західніше Вербового Запорізької області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

У зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші захисники надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також склад боєприпасів противника.

27.11.2023