Корабель ВМС США звільнив танкер, захоплений піратами біля берегів Ємену.

Танкер перебуває в безпеці, екіпаж, судно та вантаж не постраждали.

 

 

Американський військовий корабель USS Mason прийшов на допомогу танкеру Central Park, який у неділю захопили озброєні люди в Аденській затоці. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Невеликий танкер Central Park, який перевозить хімічні вантажі, був захоплений піратами в неділю, 26 листопада, біля берегів Ємену. Судно хоч і плаває під ліберійським прапором, перебуває під управлінням ізраїльської компанії Zodiac Maritime Ltd, яка базується у Лондоні. Ця компанія входить до Zodiac Group, що належить ізраїльському бізнесмену Еялю Оферу. Команда танкера на чолі з турецьким капітаном складається з 22 осіб – громадян В'єтнаму, Болгарії, Індії, Грузії, Росії та Філіппін.

 

Танкер під час захоплення подав сигнал лиха. Пірати, які захопили судно, так і не змогли дістатися до екіпажу, який сховався в безпечному відсіку. Під час наближення американського військового корабля зловмисники намагалися втекти на човні, проте були захоплені американським есмінцем за підтримки есмінця ВМС Японії.

 

При переслідуванні американцями піратів з території Ємену в бік американського корабля та танкера було випущено дві балістичні ракети, однак вони не долетіли до цілі. На жодному зі суден немає пошкоджень чи травмованих, ідеться у повідомленні Центрального командування США.

 

Жодних подробиць про учасників нападу поки що не повідомляли. Наразі їх допитують американські військовики в рамках боротьби з піратством.

 

У компанії Zodiac Maritime, яка володіє Central Park, назвали захоплення актом піратства і повідомили, що судно «перебуває в безпеці, весь екіпаж, судно та вантаж не постраждали». Танкер перевозив фосфорну кислоту, яку використовують переважно для виробництва добрив.

 

Напад на судно Central Park – наразі останній у серії схожих атак у водах близькосхідного реґіону з моменту початку війни між Ізраїлем та палестинським угрупованням ХАМАС.

27.11.2023