634-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:05 Президент Володимир Зеленський змінив командувача Медичних сил Збройних Сил України і замість генерал-майора медичної служби Тетяни Остащенко новим командувачем призначив генерал-майора медичної служби Анатолія Казмірчука – начальника Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" у Києві.

 

 

19:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 45 бойових зіткнень. Ворог завдав 16 авіаційних ударів, здійснив 41 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, противник атакував ударними БпЛА типу «Shahed-136/131» об’єкти критичної інфраструктури України. В результаті бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони знищено 15 з 20 «шахедів». Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Янжулівка, Михальчина Слобода, Леонівка Чернігівської області; Ходине, Голишівське, Басівка, Миропільське, Новодмитрівка Сумської області; Козача Лопань, Вовчанськ, Бочкове, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог безуспішно вів штурмові дії в районах Синьківки, східніше Петропавлівки та Іванівки Харківської області, де Силами оборони відбито 7 атак. Завдав авіаційного удару біля Петропавлівки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Ямполівки Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог вів штурмові дії поблизу Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де наші воїни відбили 11 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Маркове, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії південніше Новокалинового, східніше Новобахмутівки, Сєверного та Авдіївки Донецької області, де Силами оборони відбито 9 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Суха Балка, Керамік, Тоненьке, Яснобродівка, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Побєди Донецької області, де Силами оборони відбито 13 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії західніше Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Богоявленка, Пречистівка, Благодатне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку загарбники наступальних (штурмових) дій не вели. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Левадне, Малинівка, Чарівне, Оріхів, Новоандріївка, Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Тягинка, Іванівка, Токарівка Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 склади боєприпасів противника.

 

 

17:20 Україна створила штаб допомоги українським водіям, заблокованим на кордоні з Польщею, заявив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков. Ключове завдання штабу – забезпечити людей їжею, питною водою, медикаментами та пальним.

 

 

16:50 Президент США Джо Байден у колонці, опублікованій у газеті "The Washington Post", провів паралелі між діями президента Росії Путіна та палестинського угруповання ХАМАС, зазначивши, що в них схожі методи та цілі у боротьбі відповідно проти України та Ізраїлю:

"І Путін, і ХАМАС борються за те, щоби стерти з мапи сусідні демократичні держави. І Путін, і ХАМАС сподіваються зруйнувати реґіональну стабільність й інтеґрацію і скористатися безладом. Америка не може дозволити цьому статися – і не дозволить. На користь нашої національної безпеки і на благо всього світу".

 

 

16:10 Попри гостроту двох наявних конфліктів – російської війни проти України та війни на Близькому Сході – головна небезпека для Америки пов’язана з Китаєм, вважає генерал Девід Петреус, колишній директор ЦРУ та командувач коаліціями під проводом США в Іраку та в Афганістані. Говорячи про безпосередні загрози, викликані російським «жорстоким, неспровокованим вторгненням в Україну», генерал каже, що реакція США була «досить вражаючою», хоча, на його думку, деякі рішення США та НАТО могли б ухвалити швидше. Другий конфлікт, який відволікає увагу США, що розвивається на Близькому Сході, – то, на його думку, Ісламська держава, переможена під час сплеску Аль-Каїди в Іраку, була здатна відновитися і встановити перший в історії халіфат в Іраку та північно-східній Сирії, тому Ізраїлю не вдасться так швидко піти зі Смуги Гази після знищення ХАМАСу – у якійсь формі йому доведеться зберегти там свою присутність, щоб не допустити відродження організації, яку у США та багатьох інших країнах визнано терористичною.

Петреус зазначив, що вихід військ США з Афганістану створив у Путіна хибні очікування щодо дій США у контексті нападу Росії на Україну. Вторгнення Путіна в Україну Петреус вважає "катастрофічним", ця війна є "ще одним прикладом трагічних результатів, коли лідери відмовляються вчитися в історії". Зараз, на його думку, ця війна досягає кульмінації, але те, як завершиться війна, він не прогнозує, бо каже, що багато залежить від того, чи отримає український командувач генерал Валерій Залужний ту зброю, яку він просить у союзників.

 

 

15:35 Відкинувши свої договірні зобов’язання та покладаючись на стратегії ядерної ескалації, Росія використовує ядерний шантаж для ведення агресивної війни проти України, наголосила директорка американського Інституту миру Ліз Гранде під час дискусії, присвяченої стратегічному позиціонуванню Сполучених Штатів та презентації висновків звіту призначеної Конґресом двопартійної Комісії про стратегічну позицію США.

 

 

14:45 Станом на ранок у чергах на території Польщі близько 2900 вантажівок: 1200 автомобілів – на напрямках ПП "Ягодин" та "Краківець", ще 500 автомобілів – на напрямку "Рава-Руська", повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. На напрямку ПП "Шегині" на території Польщі перебуває близько 1300 вантажівок, які очікують на можливість їхати до України, близько 400 вантажівок перебувають на напрямках ПП "Угринів", "Устилуг" та "Смільниця".

 

 

14:15 Студентам, які навчаються в українських вишах, але виїхали за кордон, не платитимуть стипендії. Ця економія коштів дозволить збільшити виплати студентам, які залишились в Україні, повідомив заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький в ефірі телемаратону.

 

 

13:25 У Повітряних силах ЗСУ заперечили заяви деяких партнерів, що винищувачі F-16 не зможуть змінити хід війни в Україні, наголосивши, що авіаційні комплекси F-16 допоможуть відігнати російську авіацію подалі й прикрити з повітря українські наземні війська. Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемаратону зазначив, що "питання в тому, щоб це не були літаки, чиї тактико-технічні характеристики були б значно слабшими за російські", адже Україні потрібні літаки сучасні, які зможуть завоювати перевагу в повітрі над ворогом: "Я думаю, що такі авіаційні комплекси (а багатоцільовий літак – це саме авіаційний комплекс, бо вирішує ряд завдань) зможуть суттєво вплинути на хід війни… За допомогою авіаційних комплексів, таких як F-16, ми зможемо відігнати російську авіацію подалі і прикрити з повітря наші наземні війська".

 

 

12:15 За минулий тиждень, з 13 по 19 листопада, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 490 російських атак (як і позаминулого тижня), при цьому знищено 6620 одиниць особового складу (позаминулого – 6660): в середньому 13,5 втрат особового складу ворога за атаку.

 

 

 

11:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 128 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 89 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія, ймовірно, розглядає можливість повернення на озброєння висотного розвідувального літака радянських часів М-55 «Геофізіка». З робочою стелею понад 21,5 км літак нещодавно використовувався як дослідницька платформа для наук про землю. Однак було помічено, що він перевозить військову розвідувальну капсулу, розроблену для використання на російських винищувачах.

Критичним недоліком російської стратегії закупівель є її неспроможність налагодити адекватні можливості розвідки, спостереження, виявлення цілей і розвідки (ISTAR). Це критично важливо для своєчасного та точного переслідування цілей повітряними, морськими та наземними силами.

Існує реальна можливість того, що М-55 повернеться на фронт для посилення обмежених можливостей Росії у сфері ISTAR над Україною. Робота на великих висотах дозволяє сенсорам працювати на значній дальності. Майже напевно, що літак буде здійснювати місії проти України з відносно безпечного російського повітряного простору.

 

 

10:25 Російські війська останнім часом не виводять кораблі у Чорне та Азовське моря для застосування ракетного озброєння через погіршення погодних умов, пояснив речник ВМС Дмитро Плетенчук в ефірі телемаратону, додавши, що певні проблеми через негоду відчуває і російська авіація: "Застосування самих систем озброєння неможливе. Корвети досить стійкі до подібних погодних умов, але системи озброєння розраховані на дещо інші умови використання".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

159,2% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

 58,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

168,5% автомобільної техніки (з них 2,9% за минулий тиждень),

251,3% артилерійських систем (з них 5,7% за минулий тиждень),

 80,6% РСЗВ (з них 1,5% за минулий тиждень),

 41,8% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Один російський БПЛА українська ППО збила над Звенигородщиною в Черкаській області, повідомив голова ОВА Ігор Табурець. Уламками незначно пошкоджено п'ять будинків. Люди не постраждали.

 

 

09:40 У Київській області внаслідок нічної атаки ударних БпЛА типу "Shahed-136/131" (повітряна тривога тривала майже 5 годин) було пошкоджено інфраструктурний об’єкт, жертв та постраждалих немає. Під час атаки безпілотників ППО вразила на території Києва та на підступах до міста близько десятка ворожих цілей.

 

 

09:25 Вночі росіяни атакували з півночі (Курська область – РФ) ударними БпЛА типу «Shahed». Зафіксовано пуски 20 ударних безпілотників. Протиповітряна оборона працювала у Київській, Полтавській та Черкаській областях. В результаті протиповітряного бою знищено 15 ударних БпЛА «Shahed-136/131» (75%). 

За минулий тиждень росіяни запустили 95 ударних БпЛА типу «Shahed», 76 з них (80%) було знищено.

 

 

 

 

 

09:15 Станом на 07:30 в Чорному та Азовському морях російські кораблі на бойовому чергуванні відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська в ніч з 17 на 18 листопада завдали по Україні серії ударів безпілотниками.

• Урядовий чиновник Киргизстану закликав російський уряд допомогти киргизьким мігрантам у Росії на тлі останніх пропозицій російських урядовців зменшити можливості роботи мігрантів у Росії.

• Повідомляється, що суди в Республіці Дагестан продовжують звинувачувати учасників антисемітських заворушень 29 жовтня в незначних адміністративних злочинах, у той час як окремі російські ультранаціоналісти закликають посилити державний контроль, щоб приборкати ймовірне поширення ісламського екстремізму в Дагестані.

• Уряд Росії продовжує намагатися обмежити доступ громадян до інтернету та посилити контроль над російським інформаційним простором.

• Повідомляється, що Європейська комісія включить санкції щодо продажу нафтових танкерів Росії в майбутній пакет санкцій, щоб стримати російські схеми обходу ліміту цін G7 на російську сиру нафту та нафтопродукти.

• Повідомляється, що Росія заморозила обмін військовополоненими з Україною з літа 2023 року.

 

 

08:55 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Минулої доби російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. В результаті бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони знищено 29 з 38 ударних БпЛА. Крім того, в ніч на 19 листопада ворог знову атакував наша країну ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Знищено 15 з 20 ворожих дронів.

Протягом минулої доби відбулося 71 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Степок Сумської області; Голубівка, Петропавлівка, Кучерівка, Іванівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Степове, Авдіївки, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар, Старомайорське Донецької області; Новоданилівка Запорізької області; Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в біля Синьківки та східніше Петропавлівки Харківської області, де Силами оборони відбито 7 атак.

На Лиманському напрямку противник вів штурмові дії в районі Торського Донецької області, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 8 атак загарбників поблизу Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Також, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку окупанти не полишають спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдають ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника в східніше Кераміка, Новобахмутівки, Степового, Авдіївки Донецької області, де Силами оборони відбито 26 атак.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут наші захисники відбили 22 атаки.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля Старомайорського Донецької області, де Сили оборони відбили 3 атаки.

На Запорізькому напрямку противник вів штурмові дії в районах населених пунктів Роботине, Новопрокопівки та західніше Вербового Запорізької області, успіху не мав.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 пункти управління, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, артилерійський засіб та склад боєприпасів противника.

19.11.2023