573-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:29 Президент України Володимир Зеленський у виступі на загальних дебатах Генеральної асамблеї ООН закликав до ядерного роззброєння Росії, при тому наголосив, що світ надміру боїться застосування неконвенційних засобів, бо "не ядерна зброя зараз найстрашніша".

 

#дослівно

 

 

Пані та панове!

Пане Генеральний секретарю!

Колеги-лідери!

Цей зал бачив багато воєн, але не був активним захисником від агресії.

У багатьох випадках тут найголоснішим був страх війни, останньої війни – війни, після якої ніхто більше не збереться в залі Генеральної Асамблеї.

Третя світова війна розглядалася як ядерна війна. Конфлікт між державами, що веде до застосування ядерної зброї. Інші війни здавалися не такими страшними порівняно із загрозою застосування так званими великими державами своїх арсеналів ядерної зброї.

Отже, ХХ століття навчило світ утримуватися від використання зброї масового знищення: не розгортати, не поширювати, не погрожувати й не випробовувати, а сприяти повному ядерному роззброєнню.

Відверто кажучи, це хороша стратегія. Але це не має бути єдиною стратегією захисту світу від цієї останньої війни.

Україна віддала свій третій за величиною ядерний арсенал. Тоді світ вирішив, що Росія має стати хранителем цієї сили. Але історія демонструє, що саме Росія найбільше заслуговувала на ядерне роззброєння ще в 1990-х роках. І Росія заслуговує на це зараз – терористи не мають права володіти ядерною зброєю. Не мають права!

Але насправді не ядерна зброя зараз найстрашніша.

Поки ядерна зброя не застосовується, масове знищення набирає обертів. Агресор перетворює на зброю багато інших речей, і ці речі використовуються не лише проти нашої країни, а й проти всіх вас.

Колеги-лідери!

Існує багато конвенцій, які обмежують озброєння, але не існує реальних обмежень на перетворення на зброю.

Дозвольте навести приклад. Їжа.

З початком повномасштабної війни українські порти на Чорному та Азовському морях заблоковані Росією. Зараз наші порти на Дунаї залишаються мішенню для ракет і безпілотників. І це очевидна спроба Росії використати дефіцит продовольства на світовому ринку як зброю в обмін на визнання деяких, якщо не всіх, захоплених нею територій.

Росія використовує ціни на продовольство як зброю. Це впливає на території від атлантичного узбережжя Африки до Південно-Східної Азії. Таким є масштаб загрози.

Я хотів би подякувати тим лідерам, які підтримали нашу Чорноморську зернову ініціативу та програму «Зерно з України». Дуже дякую! Об'єднавшись, ми зробили так, що зброя знову перетворилася на їжу. Понад 45 країн побачили, як важливо, щоб українське продовольство було доступне на ринку від Алжиру та Іспанії до Індонезії та Китаю.

Навіть зараз, коли Росія зірвала Чорноморську зернову ініціативу, ми працюємо над забезпеченням продовольчої стабільності. І я сподіваюся, що багато хто з вас приєднається до нас у цих зусиллях. Ми запустили тимчасовий морський експортний коридор із наших портів. І ми наполегливо працюємо над збереженням сухопутних маршрутів для експорту зерна. І тривожно бачити, як дехто у Європі, деякі наші друзі у Європі, розігрують солідарність у політичному театрі, роблячи із зерна трилер. Може здатися, що вони грають власну роль, але насправді вони допомагають підготувати сцену для московського актора.

По-друге, це використання енергії як зброї.

Світ неодноразово був свідком того, як Росія використовувала енергію як зброю. Кремль використовував нафту й газ як зброю, щоб послабити лідерів інших країн, коли вони приїздили на Красну площу.

Зараз загроза ще більша. Росія перетворює ядерну енергетику на зброю. Вона не лише поширює свої ненадійні технології будівництва атомних електростанцій, а й перетворює електростанції інших країн на справжні «брудні бомби».

Подивіться, будь ласка, що Росія зробила з нашою Запорізькою атомною електростанцією. Обстрілювала її, окупувала й тепер шантажує інших витоками радіації.

Чи є сенс скорочувати ядерну зброю, коли Росія перетворює на зброю ядерні електростанції? Страшне питання.

Глобальна архітектура безпеки не пропонує жодної реакції чи захисту від таких підступних погроз радіацією. І поки що не існує жодної відповідальності для радіаційних шантажистів.

Третій приклад – діти.

На жаль, різні терористичні угруповання викрадають дітей, щоб чинити тиск на їхні сім'ї та суспільство. Але ніколи раніше масові викрадення та депортації не ставали частиною державної політики. До сьогодні.

Ми знаємо імена десятків тисяч дітей і маємо докази щодо ще сотень тисяч, викрадених Росією на окупованих територіях України та згодом депортованих. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за цей злочин.

Ми намагаємося повернути дітей додому, але час іде. Що з ними буде?

Цих дітей у Росії вчать ненавидіти Україну, розривають усі зв'язки з їхніми сім'ями... Це, безумовно, геноцид.

Коли ненависть стає зброєю проти одного народу, вона ніколи не зупиняється на досягнутому. Кожне десятиліття Росія починає нову війну. Частини територій Молдови та Грузії залишаються окупованими. Росія перетворила Сирію на руїни. І якби не Росія, хімічна зброя ніколи б не була застосована в Сирії. Росія майже поглинула Білорусь. Вона очевидно загрожує Казахстану й країнам Балтії... І мета нинішньої війни проти України – перетворити нашу землю, наших людей, наші життя, наші ресурси на зброю проти вас, проти міжнародного порядку, заснованого на правилах. Багато місць у залі Генеральної Асамблеї можуть спорожніти, якщо Росія досягне успіху у своїй підступності та агресії.

Пані та панове!

Агресор сіє смерть і руїни навіть без ядерної зброї, але наслідки – схожі.

Ми бачимо міста й села в Україні, стерті з лиця землі російською артилерією. Повністю зрівняні із землею! Ми бачимо війну безпілотників. Ми знаємо, до яких наслідків може призвести перенесення війни в кіберпростір.

Штучний інтелект може навчитися воювати ефективно, перш ніж навчиться ефективно допомагати людству. Слава богу, люди ще не навчилися використовувати клімат як зброю. Хоч людство вже й провалює цілі кліматичної політики, і екстремальні погодні умови руйнуватимуть нормальне життя на планеті, і якась зловмисна держава також використовуватиме наслідки цього як зброю. І коли люди на вулицях Нью-Йорка та інших міст світу виходили на кліматичні протести – всі ми їх бачили... І коли люди в Марокко, Лівії та інших країнах гинуть унаслідок стихійних лих... І коли острови та країни зникають під водою... І коли торнадо й пустелі поширюються на нові території... І коли все це відбувається, одна неприродна катастрофа у Москві вирішила почати велику війну та вбити десятки тисяч людей. Ми маємо це зупинити!

Ми маємо діяти єдиним фронтом – перемогти агресора й зосередити всі наші можливості та енергію на подоланні цих викликів.

Як відбувається стримування ядерної зброї, так само має стримуватись агресор і всі його інструменти та методи війни. Кожна війна сьогодні може стати останньою, але потрібна наша єдність, щоб гарантувати, що агресія не спалахне знову.

І не діалог між так званими великими державами десь за зачиненими дверима може гарантувати нам усім нову епоху без війн, а відкрита робота всіх народів заради миру.

Торік я представив обриси Української формули миру на Генеральній Асамблеї ООН. Пізніше в Індонезії я представив повну Формулу. І за останній рік Формула миру стала основою для оновлення наявної архітектури безпеки. Тепер ми можемо відновити дію Статуту ООН і гарантувати повну силу світового порядку, заснованого на правилах.

Завтра я представлю деталі на спеціальному засіданні Ради Безпеки ООН.

Головне, що йдеться не лише про Україну. Понад 140 держав і міжнародних організацій повністю або частково підтримали Українську формулу миру. Українська формула миру стає глобальною. Її пункти пропонують рішення та кроки, які зупинять усі форми перетворення на зброю, що були застосовані Росією проти України та інших країн і можуть бути використані іншими агресорами.

Подивіться: уперше в новітній історії ми маємо реальний шанс припинити агресію на умовах нації, яка зазнала нападу. Це реальний шанс для кожного народу домогтися того, щоб агресія проти вашої держави, якщо вона, не дай боже, станеться, закінчилася не тим, що ваша земля буде розділена й ви будете змушені підкоритися військовому чи політичному тиску, а тим, що ваша територія й суверенітет будуть повністю відновлені.

Ми започаткували формат зустрічей радників із питань національної безпеки та дипломатичних представників. Важливі переговори та консультації щодо імплементації Формули миру відбулися в Хіросімі, Копенгагені та Джидді. І ми готуємо Глобальний саміт миру. Я запрошую всіх вас – усіх, хто не толерує жодної агресії – до спільної підготовки саміту.

Мені відомо про спроби укласти якісь тіньові угоди за лаштунками. Злу не можна довіряти – запитайте Пригожина, чи варто довіряти обіцянкам Путіна. Будь ласка, почуйте мене. Нехай єдність вирішує все відкрито.

Поки Росія штовхає світ до останньої війни, Україна робить усе для того, щоб після російської агресії ніхто у світі не наважився напасти на жодну країну. Перетворення на зброю (weaponization) має стримуватись. За воєнні злочини має бути покарання. Депортовані люди мають повернутися додому. А окупант має повернутися на свою землю.

Ми повинні бути об'єднані, щоб досягти цього. І ми це зробимо.

Слава Україні!

 

Володимир Зеленський,

Президент України

 

 

21:33 На зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники домовились започаткувати ініціативу Capabilities Coalition ("Коаліція спроможностей"). "Головна мета – підготовка Сил оборони України майбутнього", – прокоментував міністр оборони Рустем Умєров. Для цього Міністерство оборони визначило п’ять кластерів, які потребуватимуть першочергової уваги: протиповітряна оборона; артилерія; авіація; ВМС; бронетехніка. Міністр окреслив пріоритетні потреби ЗСУ і закликав партнерів продовжувати підтримувати Україну.

 

 

20:43 Німеччина оголосила зміст нового пакета військової допомоги вартістю близько 400 мільйонів євро. ФРН надасть українцям: 30 000 артилерійських боєприпасів калібром 155 мм; близько 3800 димових снарядів для 155-міліметрової артилерії; 105 000 мінометних снарядів калібром 120 мм – вибухових, димових і освітлювальних; 480 мінних ракет АТ-2; 200 бойових броньованих машин MRAP; зимове спорядження; запчастини до систем, які постачалися раніше; транспортні засоби; 50 надводних безпілотників.

 

 

20:19 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав оновити багатосторонні інституції, бо вибудована після Другої світової війни система міжнародних інституцій потребує негайних змін, "що ґрунтуються на рівності, солідарності та універсальності, закріплених у принципах Статуту ООН й міжнародного права”. “Я не маю ілюзій: реформи – це питання влади. Я розумію, що існує багато конкуруючих інтересів й планів. Однак альтернатива реформам – не статус-кво, а подальша фрагментація. Йдеться про реформування або розрив”, – сказав генсек.

 

 

19:51 Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засудив військову ескалацію вздовж контактної лінії у Нагорному Карабаху. "Ми закликаємо до негайної зупинки ворожнечі, й Азербайджан – зупинити поточну військову діяльність", – йдеться у заяві.

 

 

19:31 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 15 бойових зіткнень. Сьогодні російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. За уточненою інформацією, протиповітряною обороню було знищено 28 із 31 “шахеда” по маршруту слідування у південних, центральних та західних областях України. Від цинічного ракетного удару балістичною ракетою “Іскандер-М” постраждало мирне населення міста Кривий Ріг Дніпропетровської області. Загалом цієї доби ворог завдав 9 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф. Завдав авіаційних ударів біля Леонівки, Попівки Чернігівської області та Грабовського Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Карповичі, Архипівка, Грем’яч Чернігівської області; Гаврилова Слобода, Середина-Буда, Ободи, Веселівка Сумської області та Амбарне, Строївка, Тополі Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районах Іванівки та Куп’янська Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Красне Перше, Лиман Перший, Синьківка, Котлярівка, Крохмальне, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Торське, Ямпіль, Дронівка, Спірне, Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаку противника в районі західніше Ягідного Донецької області. Ворог намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів неподалік Богданівки та Кліщіївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 25 населених пунктів, серед яких Богданівка, Іванівське, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару поблизу Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили 10 атак ворога в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. В цьому районі також не вщухали й артилерійські та мінометні обстріли противника. Під вогонь окупантів потрапили близько 10 населених пунктів, серед них Мар’їнка, Побєда, Максимільянівка, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворожих авіаційних ударів зазнали райони населених пунктів Вугледар, Урожайне, Старомайорське Донецької області. Окупанти обстріляли з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаку ворога в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів біля Левадного та Малої Токмачки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема, Чарівне, Білогір’я, Оріхів, Щербаки, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Веселе, Ольгівка, Львове, Тягинка, Токарівка, Садове Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Антонівка та Херсон Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога.

Російські окупанти цинічно продовжують порушувати норми міжнародного гуманітарного права: примусово проживають разом з цивільними мешканцями в їхніх будинках, використовуючи мирних жителів як живий щит. Так, в населеному пункті Токмак Запорізької області військовослужбовців російських окупаційних військ масово розселяють до цивільних людей похилого віку в їхні помешкання. Крім того, окупанти грабують квартири та будинки громадян України.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 3 пункти управління, зенітно-ракетний комплекс, 9 артилерійських засобів, 1 склад боєприпасів та станцію РЕБ противника.

 

 

19:05 Президент США Джо Байден заявив на загальних дебатах Генасамблеї ООН, що світова спільнота не має дозволити роздроблення України. "Росія думає, що світ втомиться й дозволить знущатися з України без наслідків. Але я запитаю вас: якщо ми відмовимося від основних принципів ООН, щоби заспокоїти агресора, чи може будь-яка держава-член цього органу бути певною, що вона захищена? Якщо дозволити роздробити Україну, чи буде незалежність будь-якої нації безпечною?.. Ми маємо протистояти цій відкритій агресії сьогодні, аби стримувати інших потенційних агресорів завтра", – підкреслив Байден. Зі слів американського президента, США разом із союзниками й партнерами по всьому світу продовжать підтримувати українців, які захищають свій суверенітет, територіальну цілісність і свободу. А підтримка України – це не лише внесок у майбутнє держави, а й інвестиція у майбутнє кожної країни, яка прагне жити у світі, заснованому на правилах, рівних для всіх націй, і які захищатимуть права кожної країни – великої чи малої. Байден наголосив, що Росія несе одноосібну відповідальність за розв’язання війни, і лише вона може припинити її негайно.

 

 

 

18:54 Кількість загиблих унаслідок російського удару по Куп'янську зросла до шести людей. "Ворог обстріляв автомобіль волонтерів, що проводили евакуацію мирного населення. Загиблих продовжуємо діставати з річки поблизу та зі знищених автівок... І, на жаль, знаходимо ще тіла. Тому кількість жертв буде оновлюватися", – заявив начальник слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

 

 

18:29 Львів’янину, який у липні намагався викрасти прах радянського розвідника та агента НКВС Миколи Кузнєцова, присудили 17 тисяч гривень штрафу – таке рішення ухвалив Личаківський районний суд. 

 

 

18:08 Рятувальники завершили гасіння пожежі на складських приміщеннях у Львові – на це знадобилося більш ніж пів доби. Вогонь розкинувся на площі понад 9 тисяч квадратних метрів. Згідно з офіційними даними, в результаті влучання одна людина загинула, ще троє поранені. До гасіння пожежі рятувальники залучали пожежного робота Magirus.
 

 

17:56 Збройні Сили України завдали удару по штабу російських окупантів у тимчасово захопленому Мелітополі.

 

 

17:35 Унаслідок російського удару по Херсону загинуло двоє людей – 49-річний сержант поліції і чоловік віком 57 років. Артилерійський снаряд влучив по тролейбусу. Ще одного чоловіка поранено.

 

 

17:19 Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом появи відео зі знущанням у Самбірському ТЦК. На кадрах зафіксовано, що до чоловіка застосовують фізичну силу і погрожують пістолетом. Справу розслідують за статтею про порушення статутних правил, взаємовідносин між військовослужбовцями зі застосуванням зброї (ч.3 ст.406 КК України).

 

 

16:54 Унаслідок російського удару по Львову знищено гуманітарний склад із 300 тоннами допомоги, заявила гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун. Пані Браун висловила найрішучіший осуд удару й відзначила, що впродовж року удари по гуманітарних об’єктах посилились, а це впливає на тих, хто потерпає від наслідків війни. "Гуманітарні працівники, об’єкти й активи захищені міжнародним гуманітарним правом. Прямі або невибіркові напади суворо заборонені. Міжнародне гуманітарне право – це не вибір, це зобов’язання, якого потрібно дотримуватися", – наголосила представниця ООН.

 

 

16:37 Служба безпеки України заперечила причетність українських військовослужбовців до удару по Костянтинівці, який забрав життя 16 людей. "За даними слідства, ворог ударив по даному цивільному об'єкту із комплексу С-300. Про це свідчать, зокрема, ідентифіковані уламки ракети, вилучені на місці трагедії", – заявили аґенції УНІАН у пресслужбі, коментуючи публікацію у The New York Times. Також слідство досліджує низку інших матеріалів, які вказують на причетність ворога до обстрілу. "Призначено низку експертиз для встановлення всіх обставин даного воєнного злочину", – додали у спецслужбі. СБУ також вказала на те, що одного з авторів статті – Томаса Гіббонса-Неффа – неодноразово помічали на просуванні російських наративів; його вже двічі позбавляли прескарти ЗСУ через порушення правил роботи в районах бойових дій. У публікації NYT ідеться про те, що трагедія в Костянтинівці трапилася внаслідок неполадки укранської ракети. Згідно з твердженням журналістів, ракета летіла з контрольованої ЗСУ території, про що начебто свідчить відблиск ракети на даху автомобіля і реакція людей, котрі повертають голови на північний захід. Автори газети виявили сліди запуску неподалік від Дружківки, і стверджують, що йдеться саме про цей інцидент.

 

 

16:04 Уряд готовий запровадити обмеження на імпорт із Польщі та Угорщини у відповідь на блокаду українського експорту, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Ми починаємо антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері на основі статистики 2023 року. Якщо Польща й Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн. Росія щодня атакує наші порти, нищить інфраструктуру, елеватори, атакує аграрні підприємства, мінує поля. Подальше блокування нашого аграрного експорту країнами-сусідами вдарить по українській економіці, фінансах, податкових надходженнях та робочих місцях. Таке блокування також зіграє на руку російському плану влаштувати чергову світову продовольчу кризу. Ми ще раз закликаємо наших сусідів відмовитися від шкідливих та неправомірних обмежень, від політичного популізму і стати на шлях конструктивного діалогу, від якого насправді виграють всі", –наголосив очільник уряду.

 

 

15:22 Кабінет Міністрів звільнив Олега Котенка з посади Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

 

 

15:08 Міністерство енергетики оголосило про дострокове виконання плану з накопичення газу у сховищах для опалювального сезону – наразі в українських ПСГ зберігається 14,7 мільярда кубометрів палива. "Накопичення газу у наших сховищах із випередженням графіка – важливий внесок у забезпечення енергетичної безпеки країни", – прокоментував міністр енергетики Герман Галущенко.

 

 

14:46 Росіяни задали удару керованою авіабомбою по Куп'янську. Загинуло троє цивільних.

 

 

14:25 Магістральна мережа Укренерго вже готова передавати зимові обсяги електроенергії, триває робота над збільшенням резервних можливостей мережі, добудовою інженерного захисту та відпрацюванням різних сценаріїв реагування на ймовірні обстріли енергетичної інфраструктури Росією, повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький на зустрічі з компаніями-членами Європейської бізнес-асоціації (EBA). 

 

 

14:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

Протягом першої половини вересня 2023 року тривають запеклі бої навколо островів у нижній течії Дніпра в Херсонській області, які зараз є лінією фронту.

Обидві сторони висаджуються невеликими човнами на острови і на протилежний берег ріки. Існує реальна можливість того, що російські операції в цьому районі активізувалися після того, як цей сектор перейшов під відповідальність новоствореного 40-го армійського корпусу.

Порівняно з іншими фронтами кількість задіяних сил відносно невелика, проте обидві сторони вважають цей район стратегічно важливим. Це також дає можливість відволікти підрозділи противника від інтенсивних бойових дій у Запорізькій та Донецькій областях.

 

 

13:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 100 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 65 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

13:29 Азербайджан заявив про початок "антитерористичних заходів локального характеру" в Нагірному Карабаху. Декларована мета операції – "припинення широкомасштабних провокацій, роззброєння та виведення формувань збройних сил Вірменії з наших територій, нейтралізації їхньої військової інфраструктури, гарантування безпеки мирного населення... а також відновлення конституційного ладу". Азербайджанці заявили, що вони потерпали від систематичних обстрілів з боку вірмен, а спірна територія мінувалася й наповнювалася оборонними спорудами й насичувалася солдатами та бойовою технікою.

 

 

13:01 Норвегія передасть Україні близько 50 гусеничних вантажівок NM199. Вантажівки пристосовані для перевезення боєприпасів та продовольства у польових умовах. "Це важливо для забезпечення постачання в райони, де немає доріг", – заявив очільник міноборони Бйорн Арільд Грам.

 

 

12:44 Данія передасть Україні 15 модернізованих танків радянського виробництва Т-72EA, а також 30 танків Leopard 1, передбачених домовленостями між данцями, німцями і голландцями про виділення 110 танків, повідомив міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен на засіданні "Рамштайну".

 

 

12:15 Турецький суховантаж RESILIENT AFRICA вийшов із Чорноморська – це перше судно у зерновому коридорі без Росії; раніше з українських портів виходили кораблі, заблоковані ще від 24 лютого 2022 року.

 

 

11:52 Під час нічної атаки по Львову росіяни знищили гуманітарну допомогу, яку днями передав Ватикан через Львівську архідієцезію Римо-католицької церкви, повідомив депутат Львівської міськради Євген Бойко. "На фото вантажівки з допомогою – і те, що від неї залишилось. Такі традиції «великої людяності» плекають сьогодні нащадки імперії Петра і Катерини", – прокоментував Бойко.

 

 

 

11:27 На базі військово-повітряних сил США "Рамштайн" у німецькій землі Райнланд-Пфальц розпочалося 15-те засідання Контактної групи з питань оборони України – і перше для нового міністра оборони України Рустема Умєрова. "Час у цій війні не на боці Путіна… Український контрнаступ продовжує демонструвати сталий прогрес", – заявив міністр оборони США Ллойд Остін, відкриваючи зустріч. Він зазначив, що українські війська ведуть важкі бої, звільняючи суверенні території від російських загарбників і прориваючи потужні лінії оборони армії агресора. Глава Пентагону наголосив на ролі партнерів в успіхах ЗСУ і запевнив, що допомога триватиме так довго, як буде потрібно. "Не треба робити помилки: ми будемо стояти на боці українців", – запевнив міністр оборони США. 

 

 

 

10:49 Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Сполучених Штатів Америки для участі у Генеральній асамблеї ООН. У голови держави заплановано шерег зустрічей, зокрема з президентом США Джо Байденом, лідерами палат і партій Конгресу США, військовим керівництвом, американським бізнесом, журналістами та лідерами української громади. Свій візит Зеленський розпочав із відвідання поранених військовослужбовців, які проходять лікування у Staten Island University Hospital у Нью-Йорку.

 

 

10:21 Під завалами складського приміщення, атакованого росіянами у Львові, виявили тіло загиблого чоловіка. Як повідомив міський голова Андрій Садовий, унаслідок атаки дронами знищено три складські приміщення. "Це склади з вікнами, побутовою хімією, а також приміщення, де зберігала гуманітарну допомогу благодійна місія КАРІТАС-СПЕС. Загалом площа загоряння – близько 10 тисяч метрів квадратних", – поінформував Садовий.

 

 

 

10:00 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:50 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

135,4% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  51,0% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

143,4% автомобільної техніки (з них 2,6% за минулий тиждень),

196,8% артилерійських систем (з них 5,2% за минулий тиждень),

  69,8% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

  37,7% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 У результаті нічної атаки росіян у Кривому Розі загорілася багатоповерхова будівля, вибуховою хвилею пошкоджені фасади трьох багатоповерхових будинків, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

 

 

 

09:30 Росіяни вночі атакували Львівщину 18 дронами, 15 з яких (83%) збили Повітряні сили, у Львові є влучання у склади комерційного об’єкта, в чотирьох місцях виникла пожежа, постраждав 26-річний хлопець, який на момент атаки перебував на складі. Його госпіталізували у стані середньої складності. Також на місці була жінка, госпіталізації не потребувала – повідомив голова ЛОВА Максим Козицький.

 

 

 

09:20 Вночі росіяни атакували ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ – рф), а також балістичною ракетою “Іскандер-М”, яку вони випустили з території тимчасово окупованого Криму в напрямку Кривого Рогу.

Усього зафіксовано пуски 30 ударних БпЛА, 27 із них (90%) знищено протиповітряною обороною за маршрутом слідування у південних, центральних та західних областях.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Звільнення Україною Кліщіївки та Андріївки на південь від Бахмута могло, за словами українських військових, погіршити російську оборону в районі на південь від міста та зробити небоєздатними три російські бригади. Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський вчора заявив, що Кліщіївка та Андріївка є важливими елементами російської лінії оборони Бахмут–Горлівка, яку українські війська прорвали. 17 вересня речник Східної групи військ капітан Ілля Євлаш заявив, що звільнення Україною Кліщіївки дозволить українським силам контролювати наземні лінії постачання російського угруповання сил у районі Бахмута – ймовірно, маючи на увазі здатність українських військ тримати під вогневим контролем трасу Т0513 Бахмут–Горлівка. ISW наразі не може самостійно оцінити потужність та масштаб російських оборонних укріплень у районі Бахмута, хоча російські війська, ймовірно, укріпили свої лінії оборони поблизу міста менш потужно, ніж вони це зробили на півдні України. Російські війська на південь від Бахмута також, ймовірно, виснажені недавніми спробами утримати Кліщіївку й Андріївку, а захоплення українцями цих двох населених пунктів, що захищають ключову російську лінію комунікацій для підтримки Бахмут, свідчить про те, що цим силам, ймовірно, буде важко поповнити свій склад і захиститися від подальших українських наступальних дій на південь від Бахмута. Немає оперативних ознак того, що звільнення Кліщіївки й Андріївки передвіщатиме вищий темп українського просування на південь від міста, однак російська оборона позицій на захід від T0513, ймовірно, продовжуватиме створювати проблеми для українських сил у цьому районі.

• Звільнення Україною двох сіл, які російські війська з усіх сил намагалися утримати, може свідчити про серйозне виснаження російських підрозділів, що їх захищали, так само й успіхи України на заході Запорізької області свідчать про значну деградацію російських частин і з'єднань на цій ділянці фронту. Російські війська, що обороняються на заході Запорізької області з початку контрнаступу, роблять це переважно без ротації підрозділів оперативного рівня і, ймовірно, зазнають значних втрат. Підрозділи 71-го, 70-го та 291-го мотострілецьких полків 42-ї російської мотострілецької дивізії (58-ма загальновійськова армія, Південний військовий округ) регулярно відбивали українські атаки та брали участь у різних бойових зіткненнях, зокрема в обмежених боях та контратаках, під час першої фази контрнаступу з червня по серпень 2023 року. У другій половині серпня українські сили почали проривати першу російську смугу оборони, при утриманні якої ці частини 42-ї мотострілецької дивізії втратили значну кількість особового складу та техніки. Російські повідомлення та відеоматеріали свідчать про те, що багато з цих частин з того часу відійшли на позиції за наступну російську смугу оборони між Вербовим та Солодкою Балкою, і наразі в основному обстрілюють українські підрозділи, які просуваються вперед. Відсутність останніх повідомлень і відеозаписів про участь цих підрозділів у бойових діях на заході Запорізької області дозволяє припустити, що втрати, зазнані під час перших фаз українського контрнаступу, зробили їх небоєздатними. Як повідомляється, підрозділи 70-го мотострілецького полку тимчасово відійшли в тил під час українського прориву і повернулися на передові позиції на початку вересня. Це свідчить про те, що українські успіхи настільки погіршили стан цього підрозділу, що змусили російське командування дати йому час на переозброєння в тилу – це одна з небагатьох ротацій підрозділів, за якими спостерігав ISW на цій ділянці фронту. Підрозділи 810-ї морської піхотної бригади (Чорноморський флот), які також займали передові позиції на першому рубежі російської оборони під час попередніх фаз контрнаступу, схоже, розгорнуті за наступним рубежем російської оборони перед нинішнім українським наступом. Як повідомляється, підрозділи 810-ї морської піхотної бригади брали участь у ближньому бою під час українського наступу через Роботине, а російські мілблогери стверджують, що деякі підрозділи цієї бригади утримують позиції біля південної околиці Роботиного.

• Українські контрнаступальні операції могли призвести до особливо сильного виснаження важливих підрозділів російської оборони на заході Запорізької області. Підрозділи російської 22-ї та 45-ї окремих бригад спецпризначення, як видається, відповідали за контратаки проти значного просування українських військ у районі Роботиного на попередніх етапах контрнаступу і, ймовірно, зазнали значних втрат у цих операціях. Російські звіти та відеоматеріали з району Роботиного за останні тижні здебільшого не згадують про ці бригади, що свідчить про те, що це виснаження могло серйозно вплинути на їхню здатність продовжувати контратакувати. Частини російської 7-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії, які були перекинуті в район Роботиного в середині серпня під час українського прориву, тепер, схоже, відповідають за проведення контрударів проти передових українських підрозділів, що прорвали оборону. Погіршення стану підрозділів 22-ї і 45-ї окремих бригад спецпризначення, які спочатку відповідали за контратаки в районі Роботиного, ймовірно, спонукало російське командування передислокувати підрозділи 7-ї і 76-ї дивізій ПДВ, щоб вони взяли на себе відповідальність за проведення контрнаступів. Російська еластична оборона вимагає, щоб один ешелон російських військ уповільнював тактичне просування українських військ, в той час як другий ешелон сил відкидав це просування шляхом контратаки. Контратака потребує значного морального духу і відносно високих бойових можливостей – і російські військові, схоже, покладаються на відносно елітні частини та з'єднання ПДВ для цього завдання, можливо, за рахунок значного виснаження цих сил.

• Нещодавнє українське просування на південь від Бахмута може відповідати такому ж виснаженню російських підрозділів оборони в цьому районі. Сирський заявив, що під час звільнення Андріївки та Кліщіївки українські війська повністю знищили боєздатність підрозділів 72-ї мотострілецької бригади (3-го армійського корпусу), 31-ї гвардійської бригади ПДВ та 83-ї гвардійської бригади ПДВ. Заява російського командира батальйону «Восток» Ходаковського про загибель командира 31-ї бригади ПДВ це підтверджує. 72-га моторизована бригада, ймовірно, залишилась боєздатною, хоча точний рівень втрат серед двох бригад ПДВ залишається неясним. Ці підрозділи ПДВ брали участь у контратаках та намагалися відбити український наступ навколо Бахмута – подібно до того, як підрозділи ПДВ діють у заході Запорізькій області – і, ймовірно, зазнали великих втрат. Якщо останні українські наступи на південь від Бахмута призвели до знищення боєздатності 31-ї та 83-ї бригад ПДВ, то російське командування, ймовірно, перекине елементи іншого відносно елітного формування для підтримки критичних елементів російської оборони на південь від Бахмута. В результаті українських контрнаступальних операцій на Бахмутському напрямку російське командування може прийняти рішення про тактичну передислокацію, щоб компенсувати втрати цих двох бригад ПДВ. Таким чином, латеральні передислокації з інших частин України або суттєві тактичні передислокації інших підрозділів ПДВ у районі Бахмута означатимуть, що останні українські успіхи призвели до значних втрат Росії.

• Російські війська в ніч з 17 на 18 вересня завдали серії ударів з безпілотників і крилатих ракет "Шахед-131/136" по прибережних і тилових районах України.

• Повідомляється, що організація, яка ймовірно пов’язана з першим заступником глави адміністрації президента Росії Кірієнком, відповідає за поширення провоєнної пропаганди та неправдивої інформації про Україну серед відомих діячів російського інформаційного простору.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, у районі межі Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області.

• Українські війська 18 вересня вели наступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту і просунулися на заході Запорізької області.

• Деякі російські джерела стверджували, що колишні співробітники "групи Ваґнера" тісно співпрацюють з Росгвардією, щоб повернутися на війну в Україні.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. Так, минулої доби російська федерація завдала чергового удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування та ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Протиповітряною обороною знищено всі 17 крилатих ракет та 18 із 24 “шахедів” противника. На жаль, внаслідок таких терористичних дій кремля, є поранені серед цивільного населення, зруйновані житлові будинки та пошкоджена цивільна інфраструктура.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 35 бойових зіткнень. Ворог завдав 22 ракетні та 57 авіаційних ударів, здійснив 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Авіаційних ударів зазнали Берестове, Копанки, Шийківка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Новосадове, Бахмут, Авдіївка, Красногорівка, Вугледар, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка та Роботине Запорізької області; Веселе, Одрадокам'янка, Миколаївка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 70 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону. Проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі Кліщіївки Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, успіхів не мав. Сили оборони продовжують штурмові дії в районі південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області. Тут впродовж минулої доби ворог здійснив понад 10 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Водночас, на Авдіївському та Шахтарському напрямках Сили оборони утримують ініціативу, тиснуть на ворога та крок за кроком відвойовують нашу землю.

На Мелітопольському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Роботиного Запорізької області, намагаючись відновити втрачені позиції. Сили оборони продовжують тримати оборону на зайнятих рубежах, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та наносять успішне ураження по тилах противника.

Кремль продовжує відправляти військовослужбовців із територіальних суб’єктів російської федерації до тимчасово окупованих територій нашої держави. Так, 15 вересня цього року до тимчасово окупованого міста Джанкой АР Крим, на місцевий військовий аеродром, прибуло близько 100 військовослужбовців строкової служби з Кабардино-Балкарської республіки російської федерації для посилення охорони та оборони зазначеного об’єкту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 3 зенітно-ракетних комплекси, 19 артилерійських засобів, 1 пункт управління противника.

 

 

07:00 Нині зранку територію Львівщини атаковано дронами-камікадзе, є влучання у промисловий склад, розташований у Львові в районі вулиці Городоцької, загорівся дах, повідомили міський голова Львова Андрій Садовий та голова ЛОВА Максим Козицький. З-під завалів рятувальники дістали двох людей.

19.09.2023