549-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:12 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 3 ракетні та 34 авіаційні удари, здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура. 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 38 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Хрінівка, Клюси Чернігівської області; Вільна Слобода, Ходине, Сімейкине, Гірки Сумської області та Плетенівка, Кругле, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Дворічна, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Новоєгорівки, Твердохлібового, Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Кармазинівка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки та Кліщіївки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки, Білої Гори, Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Іванівське, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області. 

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Степового Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Орлівка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Старомайорського Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Времівка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Оріхіва та Роботиного  Запорізької області. Від артилерійських обстрілів  противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Яблукове, Чарівне, Новоандріївка, Лобкове, Кам’янське, Степногірськ Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів  противника постраждали Ольгівка, Одрадокам’янка, Миколаївка, Херсон, Янтарне, Дніпровське Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
Авіація Сил оборони протягом доби завдала 2 удари по пунктах управління, 10 ударів по районах зосередження особового складу та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника. 
Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 зенітно-ракетні комплекси, 1 район зосередження особового складу та 4 артилерійські засоби на вогневих позиціях противника.

 

 

17:51 Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження через трагічну авіакатастрофу на Житомирщині. Попередня кваліфікація – порушення правил польотів або підготовки до них (ст. 416 КК України). "Зокрема, особлива увага буде приділена вивченню технічного стану літаків, дотриманню правил підготовки до польотів. Профільні фахівці проведуть ретельну діагностику «чорних ящиків»", – поінформувало ДБР.

 

 

17:24 Міністерство закордонних справ України розкритикувало ініціативу пʼяти країн ЄС — Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини — щодо заборони імпорту українського зерна до кінця року. "Вважаємо категорично неприйнятним продовження торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України після того, як 15 вересня сплине дія заборони Європейської комісії. Викликають повне нерозуміння і наміри додати до переліку заборонених до імпорту товарів і інші категорії української продукції", — йдеться у заяві українського МЗС.

 

 

16:55 Командування Повітряних сил ЗСУ підтвердило інформацію про зіткнення військових літаків на Житомирщині: "Із сумом повідомляємо, що 25 серпня 2023 року на Житомирщині сталася жахлива авіакатастрофа. Під час виконання бойового завдання у небі зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39. Усі троє пілотів, на жаль, загинули. Триває розслідування. Серед загиблих – відомий пілот 40-ї бригади тактичної авіації на позивний “JUICE”. Висловлюємо співчуття рідним загиблих. Це болюча і непоправна втрата для всіх нас. Також просимо обережно та з розумінням ставитись до термінів оприлюднення чутливої інформації, відповідно до встановлених процедур та етичних норм".

Коментар командувача ПС ЗСУ Миколи Олещука: "Жахлива авіакатастрофа на Житомирщині... Неможливо передати, який біль відчуваєш у такі хвилини!.. Рідні та близькі, прийміть мої щирі співчуття. Пілоти пішли у вічний політ і завжди житимуть у наших серцях!"

 

 

15:36 ЗСУ знищили російську пускову установку зенітно-ракетної системи С-400 "Тріумф" у Криму за допомогою нової української ракети, заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов. З його слів, ракета "нова й абсолютно сучасна". "Так, це наш новий виріб, який показав себе абсолютно бездоганно", – сказав Данілов.

 

 

14:49 Льотчик-винищувач МіГ-29 Повітряних сил ЗСУ з позивним “Джус” Андрій Пільщиков загинув унаслідок зіткнення українських літаків на Житомирщині. Про загибель відомого пілота-аса внаслідок інциденту повідомляють друзі на фейсбук-сторінці Callsign Juice. Згідно з даними телеграм-каналів – спершу одного з масових українських, а надалі переважно російських – у Житомирській області зіткнулися два борти МіГ-29. За даними з інших джерел, у Житомирському районі зіткнулися навчальні літаки Л-39. Видання Новинарня отримало неофіційне підтвердження щодо факту катастрофи. Катастрофа сталася по обіді 25 серпня, напередодні Дня авіації України.

 

 

 

14:05 З одеського порту вдруге після зупинки "зернової ініціативи" вийшло судно. Балкер PRIMUS під прапором Ліберії, який перебував в Україні з лютого 2022 року, прямує у болгарський порт Варна.

 

 

13:19 Внаслідок російського удару по селу Подоли у Куп'янському районі загинуло двоє людей. Як повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, під обстріл попало кафе, де вдень перебували місцеві мешканці. Ще одна людина зазнала поранень.

 

 

12:46 Начальникові медичної служби 82-ї окремої десантно-штурмової бригади Антону Шевчуку, який попросив Командування медичних сил замінити неякісні китайські турнікети, оголосили догану. Копію з наказу опублікувала інструкторка з тактичної медицини, бойова медикиня Марія Назарова. Шевчук розповів, що формальна підстава для догани – звернення "не за підлеглістю", бо він звертався до волонтерки Оксани Корчинської з проханням привезти якісні турнікети.

 

 

12:03 Міністра оборони Олексія Резнікова закликали скласти повноваження через скандал із закупівлею курток для військовослужбовців. Видання "Українська правда" опублікувала розслідування, з котрої випливає, що Міноборони без тендера закупило куртки в турецької фірми-посередника, одним із власників якої є племінник народного депутата з оборонного комітету ВР Геннадія Касая. Ціна начебто була втричі вищою, аніж у документах турецької сторони в момент виходу вантажу. Самі ж куртки мали бути зимовими – а приїхали літні. У відповідь Резніков запропонував побитися об заклад: "Якщо виявиться, що МО поставило 180 тисяч літніх курток замість зимових, йду в відставку. Якщо ж виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то нардепка Анастасія Радіна (голова комітету ВР з питань антикорупційної політики, – ред.) має скласти мандат, а журналіст "УП" Михайло Ткач – піти з видання і на три роки припинити займатися журналістикою". Ткач у відповідь наголосив, що Резніков так і не відреагував на основний факт розслідування – що племінник народного депутата був співвласником компанії, котра постачала скандальні куртки. "Мені невідомо, чому замість пояснень щодо участі племінника депутата оборонного комітету у закупівлях міністерства оборони, ви були змушені опускатися до неміністерського рівня тиску на ЗМІ", – розкритикував Ткач.

 

 

11:25 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 145 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 57 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:16 У восьми містах Донецької області взимку не буде централізованого опалення – Бахмуті, Сіверську, Торецьку, Часовому Яру, Вугледарі, Авдіївці, Святогірську та Лимані. "Не зможемо відновити, бо там немає газу, перебиті газопроводи. У всіх інших містах буде централізоване опалення або завдяки газовим котлам, або модульним вугільним котлам, але воно буде", – пояснила на брифінґу заступниця директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОВА Лариса Гусева.

 

 

10:57 Суд конфіскував на користь держави активи проросійського херсонського колаборанта Володимира Сальда, його колишньої дружини та доньки: три земельні ділянки; готель, будинок, триповерхову будівлю і квартиру у Херсоні; апартаменти в Ялті; квартири в Одесі та Ореанді; автомобіль; акції у чотирьох підприємствах.

 

 

10:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:  

Український контрнаступ потіснив російські сили в Бахмуті та на півдні України. Незважаючи на це, західна група російських військ продовжує дрібномасштабні атаки на північному сході, в секторі Куп'янськ–Лиман, і досягла деяких обмежених локальних успіхів.

Оскільки Україна продовжує поступово відвойовувати позиції на півдні, російська доктрина передбачає спробу повернути собі ініціативу, повернувшись до наступу на оперативному рівні. Куп'янськ–Лиман є одним з потенційних напрямків для цього.

Існує реальна можливість, що Росія збільшить інтенсивність своїх наступальних зусиль на напрямку Куп’янськ–Лиман протягом наступних двох місяців, ймовірно, з метою просування на захід до річки Оскіл і створення буферної зони навколо Луганської області.

 

 

10:20 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 8 російських кораблів, а в Азовському – два, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

128,5% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  49,2% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

130,5% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

174,6% артилерійських систем (з них 4,3% за минулий тиждень),

  65,2% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  35,4% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Вчора ввечері посеред численних зльотів МіГ-31К ворог також застосував ударні БпЛА “Shahed-136/131” з південно-східного напрямку: було зафіксовано пуски двох “шахедів”, які успішно знищені силами та засобами повітряного командування «Схід» в межах Харківської області, повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Ремарка президента Росії Путіна 24 серпня про смерть фінансиста ПВК "Ваґнер" Пріґожина сформували схвалений Кремлем наратив з цього питання, і російські урядовці, філії Кремля та російський інформаційний простір продовжували вчора дотримуватися цієї лінії.

• Однак деякі популярні в російському інформаційному просторі голоси помітно відхилилися від усталеного наративу Путіна.

• Президент Білорусі Лукашенко вчора зробив заяву про смерть Пріґожина, яка, ймовірно, була спрямована на те, щоби збалансувати його відносини з Кремлем зі збереженням внутрішнього контролю, але це також прямо суперечило його попереднім заявам щодо угоди, яку він уклав між Кремлем і Пріґожиним. Вчора ISW помилково спрогнозував, що Лукашенко утримається від публічних висловлювань про смерть Пріґожина, щоб уникнути загострення своєї слабкої позиції щодо Кремля. Ймовірне бажання Лукашенка зберегти вигляд суверенного лідера, здається, переважило будь-які подібні занепокоєння.

• Financial Times повідомила про похмуре майбутнє діяльності "групи Ваґнера" в Африці після смерті Пріґожина. Financial Times із посиланням на джерела, знайомі з цією справою, стверджує, що нещодавня поїздка Пріґожина до Африки, можливо, мала на меті перешкодити російському Головному розвідувальному управлінню взяти під контроль операції "Ваґнера" в Африці.

• Українські війська 25 серпня продовжували контрнаступальні операції поблизу Роботиного на заході Запорізької області та, як повідомляється, просунулися, оскільки російські мілблогери висловили стурбованість відсутністю підкріплень і ротації військ у цьому районі. Український Генштаб повідомляв, що українські війська досягли невідомих успіхів на напрямках Новоданилівка–Новопокропівка (5–13 км на південь від Оріхова) і Мала Токмачка–Очеретувате (9–25 км на південний схід від Оріхова). Відомий російський мілблогер висловив занепокоєння здатністю втомлених від боїв російських сил оборонятися від можливих майбутніх нових українських атак поблизу Роботиного (10 км на південь від Оріхова) на тлі заяв про те, що бої перемістилися на південь Роботиного. Мілблогер стверджує, що багато російських військовослужбовців, які воюють під Роботиним, перебувають на передовій з початку українського контрнаступу, і цим підрозділам не вистачає підкріплень.

• Повідомлення про те, що російський підрозділ зазнав значних втрат без належної підтримки на невстановленому острові в дельті Дніпра, в деяких частинах російського інформаційного простору викликало обурення російським військовим командуванням. Вчора українські безпілотники, ймовірно, завдали удару по російській базі в окупованому Криму.

• Російські війська 25 серпня вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на заході Донецької області та просунулися вперед.

• Українські війська 25 серпня вели наступальні операції щонайменше на двох ділянках фронту і, як повідомляється, просунулися в західній частині Запорізької області.

• Ймовірно, російська влада створює умови для фальсифікації результатів регіональних виборів у вересні 2023 року в окупованій Україні.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби ворог завдав 2 ракетні та 62 авіаційні удари, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. В результаті успішної бойової роботи силами та засобами Повітряних сил знищено 2 крилаті ракети “Калібр” та 4 ударні БпЛА “Shahed-136/131”. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось понад 40 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Удів Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Лісківщина, Богданове Чернігівської області; Середина-Буда, Кучерівка, Ходине, Степне, Миропільське Сумської області та Зибине, Охрімівка, Варварівка, Грачовка, Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Кислівки та Піщаного Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Гряниківка, Синьківка, Куп’янськ, Орлянське Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів у районах Шийківки, Чернещини, Червоного Ставу Харківської області, Твердохлібового, Макіївки Луганської області та Спірного, Веселого, Ямполя Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 30 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Свято-Покровське, Званівка, Виїмка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 25 населених пунктів, серед них Курдюмівка, Біла Гора, Диліївка, Олександро-Шультине, Дружба Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Первомайського Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Курахове, Новомихайлівка, Костянтинівка, Гостре Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Вугледара Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Времівки, Благодатного, Старомайорського, Урожайного Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них: Вугледар, Новоукраїнка, Урожайне, Рівнопіль, Благодатне, Привільне, Бурлацьке Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Роботиного та Новоданилівки Запорізької області.

Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них: Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне, Лук’янівське, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів противника постраждали Хрещенівка, Ольгівка, Микільське, Херсон, Дніпровське, Кізомис Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Російські окупанти цинічно продовжують порушувати норми міжнародного гуманітарного права та розміщувати в цивільних будівлях своїх військовослужбовців, використовуючи цивільне населення як живий щит. Так, в населеному пункті Осипенко Запорізької області 23 серпня відмічено прибуття до 1500 військовослужбовців російських окупаційних військ бурятської національності, які незаконно розквартировані у цивільних будинках з місцевими мешканцями та на території місцевої лікарні.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та 1 – по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 зенітно-ракетний комплекс та 3 артилерійських засоби на вогневих позиціях противника.

 

 

26.08.2023