371-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:01 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні анонсував активізацію українських сил на передовій, котра допоможе убезпечити прифронтові території від російських обстрілів. "Коли ми готуємо активні дії наших військових, усіх наших сил оборони й безпеки, ми маємо на увазі й те, що такі активні дії поступово повертатимуть безпеку тим, хто зараз у прифронтовій зоні. Кожен рух нашого прапора вперед означатиме й убезпечення наших людей. І на тих територіях, що будуть звільнятися від окупанта. І на тих територіях, що ставатимуть глибшим тилом. І на тих територіях прикордоння, яким поразка окупанта принесе нарешті спокій", – сказав Зеленський у вечірньому зверненні. 

 

 

20:57 У місті Бахчисарай в окупованому Росією Криму пролунав вибух у районі військової частини. Також вибухи чули у Ялті та Гурзуфі.

 

 

20:14 У Міністерстві оборони провели нараду з керівниками обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки про реформування роботи військкоматів. Учасники домовилися відпрацювали цілий ряд важливих питань з урахуванням досвіду, набутого за час повномасштабної війни". Зокрема, йдеться про нормативні зміни, необхідні для поліпшення роботи ТЦК СП; удосконалення процедури укладення контракту на службу; цифровізацію роботи; дотримання прав осіб, які призиваються за мобілізацією; роботи з родичами загиблих та безвісти зниклих.

 

 

19:58 Світовий конґрес Українців посилив "армію дронів" 30 комплектами DJI Matrice 300 RTK, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За ініціативи UNITED24 українські громади з понад 70 країн світу зібрали на дрони понад $630 000 через платформу Unite With Ukraine.

 

 

19:40 У місті Кременчук під час повітряної тривоги пролунав вибух. Як пишуть місцеві сайти, перед вибухом в оселях у багатьох містян блимнуло світло.

 

 

19:11 Лідер КНР Сі Цзіньпін під час зустрічі з розпорядником адміністрації президента Білорусі Олександром Лукашенком заявив, що основною "мирного плану" Китаю є "сприяння миру і полегшення переговорів". Сі вважає, що для завершення війни треба "відмовитися від менталітету холодної війни, поважати законні інтереси безпеки всіх країн (політичний евфемізм, який використовує Росія, – Ред.) і побудувати збалансовану, ефективну і стійку архітектуру європейської безпеки", цитує Politico. Китайський лідер звинуватив "деякі країни" в санкційній політиці через "політизацію та інструменталізацію світової економіки".

 

 

18:47 Уряд Румунії у співпраці з Молдовою побудує понтонний міст через річку Прут, щоб поліпшити транспортування вантажів із України, переважно зерна. Про це заявив державний секретар румунського міністерства транспорту Ірінела Скріостяну, пише польське видання Gospodarka Morska. Міст мають побудувати міст між селом Бумбата у Румунії та містом Леова у Молдові.

 

 

18:29 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Ворог й надалі порушує норми міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої країни.

Протягом доби противник завдав 3 ракетних удари по цивільних об’єктах на Харківщині. Є поранені серед мирного населення. Також окупанти здійснили 16 авіаційних ударів, зокрема задіяв 2 БпЛА “Шахед-136”. Ударні дрони збиті нашими захисниками. Ворог здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання ракетних ударів є значною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Наступальних угруповань ворога не виявлено. Протягом доби окупанти обстріляли населені пункти Єліне і Баранівка Чернігівської області; Рожковичі, Старикове, Гірки, Атинське, Стукалівка, Будки, Волфине, Тур’я, Грабовське Сумської області та Красне, Глибоке, Веселе, Вільча, Вовчанськ, Караїчне, Варварівка, Колодязне, Новомлинськ і Дворічна на Харківщині. Застосував БпЛА з бойовим навантаженням неподалік Бударок Харківської області. У прикордонних районах Бєлгородської області, в населених пунктах Горьковський, Новостроївка Вторая, противник здійснює інженерне обладнання місцевості, встановлює протитанкові загородження.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Федорівка на Донеччині, проте успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Лиман Перший, Петропавлівка, Кучерівка, Піщане Харківської області; Стельмахівка, Черовонопопівка і Невське на Луганщині та Терни і Котлярівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступати. Не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Бахмут, Хромове та Іванівське Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Диліївка, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Первомайське, Невельське та Мар’їнка Донецької області. Обстріляв райони населених пунктів Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Побєда, Вугледар, Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог веде оборону,

на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 районів населених пунктів. Серед них - Іллінка, Времівка Донецької області; Залізничне, Гуляйпілське, Кам’янське Запорізької області, а також Веселе, Берислав, Антонівка, Берегове, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

В Енергодарі Запорізької області російські загарбники із залученням місцевих колаборантів проводять пропагандистські заходи із висвітленням фейкових “переваг” приходу так званої “російської влади” в регіон та обґрунтування її легітимності.

У Мангушському районі тимчасово зайнятої території Донецької області окупанти продовжують чинити тиск на мирне населення, зокрема, через обмеження подачі електропостачання до помешкань. Загарбники знищили електроопору і в населеному пункті на декілька днів зникло електропостачання.

Разом з тим, на тимчасово зайнятих територіях Луганської області у місцевих фермерів масово псується врожай літо-осінь 2022 року. Російська окупаційна адміністрація повністю блокує усім місцевим фермерам можливість реалізовувати зерно як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Також, так звана “окупаційна влада” на неофіційному рівні заборонила усім місцевим пекарням приймати зернові від місцевих фермерів. Українські фермери в розпачі від великих втрат зібраного урожаю.

Авіація Сил оборони за добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження противника, 2 склади боєприпасів та 2 комплекси радіоелектронної боротьби ворога.

 

 

18:10 Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала рішення першої інстанції про визнання необґрунтованим взяття під варту колишнього голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва і натомість призначила новий запобіжний захід – заставу у 229 млн грн. "Поки думаю, що з цим робити", – прокоментував Коболєв.

 

 

17:49 У тимчасово окупованому Мелітополі на аеродромі пролунав вибух. "Орки вкотре невдало покурили на аеродромі. Через півгодини над місцем паління здійнявся чорний дим. Чекаємо, коли почнуть вивозити ліквідоване", – прокоментував міський голова Іван Федоров.

 

 

17:36 OSINT-розслідувачі із Ukraine Weapons Tracker підтвердили, що сили оборони України застосовують сербські реактивні ракети калібру 122-мм нового зразка ER Grad 2000. Ці ракети зауважили ще кілька місяців тому, проте з міркувань безпеки ця інформація не розголошувалась. Як пише портал "Мілітарний", боєприпаси у сербського підприємства Krušik придбала канадська компанія JNJ Export Import. Із Сербії до Туреччини контейнери з боєприпасами транспортувала компанія Arca Savunma Sanayi Ticaret, а вже звідти через Словаччину ракети доставили до України.

 

 

 

17:11 Перед 18 березня, коли завершується проміжний етап дії "зернової угоди", Росія знову перейшла до шантажу. Про це заявила посол МЗС із особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева. "Вже зараз Росія починає подавати певні сигнали про те, що продовження роботи «зернового коридору» у такому форматі, як зараз, є не дуже доцільним... Ми бачимо типову ситуацію посилення тиску та шантажу з боку держави-терориста", – заявила Трофімцева під час пресової конференції. Україна чекає "чіткої та однозначної" реакції з боку партнерів.

 

 

16:53 "Київський музей Пушкіна" перейменували – тепер його назва: "Садиба на Кудрявці".

 

 

16:41 Контррозвідка СБУ викрила російського агента на Миколаївщині – інструктора з тактичної підготовки однієї з громадських організацій. Чоловік під прикриттям тренувань збирав розвіддані про розташування підрозділів сил оборони на півдні країни; першочерговим завданням було виявити дислокацію іноземного озброєння та складів із боєприпасами. Під час обшуків у фіґуранта виявили мобільний телефон із доказами листування з агресором, зброю та боєприпаси.

 

 

16:30 Президент Сербії Александар Вучич заявив, що сербів, рекрутованих Росією на війну проти України, чекає арешт. "Серби, яких завербували воювати в Україні, будуть заарештовані, коли повернуться додому та будуть у межах досяжності наших установ", – сказав Вучич у інтерв'ю Politico. У лютому сотні сербських націоналістів та проросійських активістів, пов'язаних із ПВК "Вагнер", зібрались у Белграді, вимагаючи припинення переговорів із Косовом, нагадує "Укрінформ". Організатора заворушень Дам'яна Кнежевича, який публічно підтримав групу "Вагнера", заарештували. Вучич же звинуватив протестувальників в антисербських настроях і заявив, що їх, імовірно, фінансує Росія.

 

 

16:17 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що російський президент Владімір Путін не зацікавлений у мирних переговорах. "Він не хоче говорити, він хоче знищити Україну… Він не готовий забрати назад своїх солдатів, він не готовий припинити вбивати", – сказала Бербок в інтерв’ю телеканалу ARD. Бербок розповіла, що кожна країна, яка думала, що зможе переконати Путіна, з розчаруванням усвідомила, що схилити його до миру неможливо. "Представники понад 140 країн (серед тих, які проголосували за резолюцію ООН, – Ред.) неодноразово їздили до Москви, щоб дати зрозуміти російському президенту, що війна зашкодить усьому світу", – нагадала вона.

 

 

15:52 Голова КНР Сі Цзіньпін і розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко зустрілися в Пекіні і підписали за підсумками переговорів спільну заяву про засади розвитку відносин стратегічного партнерства, повідомляє БелТА. Лукашенко сказав Сі, що їхня співпраця вимагає "нових, нестандартних підходів і відповідальних політичних рішень" і додав, що Білорусь "повністю підтримує ініціативу щодо міжнародної безпеки", запропоновану Китаєм – тобто так званий "мирний план" Пекіна.

 

 

 

15:38 У Бахмуті залишається 4,5 тисячі мешканців, повідомив міський голова Олексій Рева. "Боляче дивитися на те, що роблять ворожі снаряди з містом... Мешканці забезпечені продуктами харчування, водою, засобами гігієни. Продовжуємо завозити до міста хліб, два рази на тиждень по 5 тисяч буханців. Але у Бахмуті надзвичайно небезпечно. Ворог нещадно знищує місто, калічить і вбиває мирних жителів. На сьогодні росіяни зруйнували понад 4400 житлових будинків", – констатував голова.

 

 

15:11 Молдова заперечила закид МЗС Росії про те, начебто Україна нібито готує провокації з радіоактивними матеріалами біля Придністров'я. "Держустанови відслідковують ситуацію і не підтверджують інформацію, що розповсюджується російською стороною", – йдеться у реакції молдовських урядовців. У середу речниця МЗС РФ Марія Захарова сказала на брифінґу, що Україна готує провокацію, "щоб звинуватити збройні сили Російської Федерації в нібито заподіянні невибіркових ударів по радіаційно небезпечних об'єктах, що здатні призвести до витоку радіоактивних речовин і зараження місцевості... безпосередньо біля Придністров'я, навколо якого київський режим свідомо нагнітає напруженість".

 

 

14:52 Служба безпеки України склала підозру у державній зраді колишньому очільнику поліції Вінниччини Антону Шевцову – спецслужба зібрала докази, котрі свідчать, що він був аґентом ФСБ РФ. Шевцов очолював вінницьку поліцію у 2016 році лише три тижні – його зі скрипом зняли із посади після скандалу, пов'язаного з проросійськими поглядами чиновника (зокрема, виявилося, що посадовець брав участь у параді ветеранів у Криму вже після окупації півострова). "Встановлено, що саме Шевцов після повномасштабного вторгнення особисто розробив для ФСБ так званий «План щодо проведення диверсійної роботи на території України». Куратором цього «проєкту» було призначено співробітника 5-ї служби ФСБ Косенка М.Ю. Цей «документ» передбачав проведення агресором серії вибухів на об’єктах цивільної інфраструктури в різних регіонах нашої держави", – йдеться у повідомленні. Шевцов також займався вербуванням аґентів серед працівників розформованої міліції, просував ідею створення "Першого українського добровольчого корпусу", до якого б рекрутували полонених українських військовослужбовців для боїв на боці РФ. Сам Антон Шевцов із 2016 року перебуває у тимчасово окупованому Севастополі; отримав громадянство РФ.

 

 

14:41 Парламент Фінляндії проголосував за вступ країни до НАТО. "За" – 184 голоси, "проти" – семеро.

 

 

14:20 Суд у Москві оштрафував фонд Вікімедіа (Wikimedia Foundation, Inc), якому належить Вікіпедія, на два мільйони рублів ($27 тис.). Росіяни стверджують, що онлайн-енциклопедія опублікувала "дезінформацію" про три військові частини – а насправді інформацію про воєнні злочини з боку 74-ї гвардійської мотострілецької бригади, 138-ї окремої мотострілецької бригади, 92-ї ракетної бригади у Харкові, Лисичанську та Маріуполі. Це вже четвертий штраф проти фонду Вікімедіа.

 

 

14:09 Російські гакери атакували сайт податкової адміністрації Польщі. "За вчорашню атаку відповідають росіяни, то треба чітко сказати. Маємо дані, котрі дуже великою мірою підтверджують, що це той адресант", – заявив уповноважений з питань безпеки у кіберпросторі Януш Цєшинський в інтерв'ю Polsat.

 

 

13:58 Рішення про виведення українських військ із Бахмута немає, повідомив речник Східного угруповання Збройних Сил України Сергій Череватий у коментарі CNN: "Якщо ми бачимо, що загроза нашому особовому складу і нашій оперативній обстановці більша, ніж необхідність утримання території, ми це робимо, але робимо це організовано, без паніки. І тоді відповідне рішення ухвалюють на засіданні штабу. Можу сказати, що такого рішення наразі немає".

 

 

13:19 Кордони із Білоруссю та Молдовою потребують посиленої уваги, заявив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. "На кордоні з Молдовою є такий сегмент, як Придністров’я. Від моменту повномасштабного вторгнення Сили оборони посилили цей напрямок. Відбувається не тільки посилення контролю, а й будівництво інженерно-фортифікаційних робіт, щоб Сили оборони мали можливість здійснювати всі необхідні заходи, перебуваючи на цьому напрямку", – сказав Демченко у коментарі "Укрінформу". З його слів, Україна уважно стежить за ситуацією у Молдові. "Ми розуміємо, що в будь-який момент можуть бути провокації, тому треба бути готовими до всього і на всіх напрямках, в тому числі й на сегменті Придністровському", – сказав Демченко.

 

 

13:03 Влада Сербії близька до того, щоб остаточно стати на бік Заходу і відвернутися від Росії, пише американське видання Politico, аналізуючи публічні заяви та поведінку президента країни Александара Вучича, зазначаючи, що за свою політичну кар'єру Вучич уже зробив кілька "великих розворотів", що робить розрив із Москвою цілком реальним сценарієм.

 

 

12:28 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Україна сама має вирішувати спосіб деокупації Криму. "Якщо ми хочемо мирного рішення для України, найкращий спосіб досягнути цього – надати військову підтримку. Після цього Україна сама вирішить, які умови для неї прийнятні", – сказав Столтенберґ у інтерв'ю LRT. Він зауважив, що війна має закінчитися за столом переговорів, і українці самі мають визначати умови. "Наше завдання – підтримати Україну, тому що ми знаємо: те, що відбувається за столом переговорів, невіддільне від того, що відбувається на полі бою", – додав генсек НАТО.

 

 

12:12 За даними Генеральної прокуратури, за чотири з половиною місяці 255 ракет та дронів влучили по енергетичній інфраструктурі, з них 214 – по об’єктах високовольтної мережі НЕК «Укренерго».

 

 

12:02 Премія Ґонґадзе створила Платформу пам’яті журналістів, загиблих внаслідок повномасштабної війни Росії проти України, “Реквієм”. На сторінці зібрано інформацію про 48 журналістів та журналісток, які загинули після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. Серед них є історії восьми українських та закордонних журналістів, убитих під час виконання професійних обов'язків, а також історії тих, хто став жертвами російських обстрілів міст, тих, хто загинув від рук російської армії в окупованих росіянами містах, та тих, хто загинув в лавах ЗСУ. 

 

 

11:56 Офіс президента не визнає причетності України до вибухів на об'єктах інфраструктури у Росії. "Україна не завдає ударів по території Рф. Україна веде оборонну війну з метою деокупації всіх своїх територій. Це аксіома… У Рф наростають процеси паніки й розпаду, проявом яких є збільшення внутрішніх атак невстановлених літальних об’єктів на об’єкти інфраструктури", – прокоментував радник керівника ОП Михайло Подоляк.

 

 

11:41 Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній вже 18 днів і наразі не прогнозується, немає і мережевих обмежень, ліміти споживання до областей не доводились, повідомили в "Укренерго". Потреби в електроенергії країни повністю покриваються виробничими потужностями українських електростанцій та незначним обсягом імпорту з Європи. Відновлено роботу ще однієї електростанції, інтенсивно працюють гідроелектростанції, які через водопілля мають багато ресурсів, сезонно продовжує зростати генерація з відновлюваних джерел енергії.

 

 

11:21 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба констатував, що Україна здобула велику перемогу, коли вистояла цієї зими, і порівняв її значення з відбиттям російського бліцкригу у перші дні війни та відвоюванням окупованих територій. "Ми вистояли найважчу в своїй історії зиму. Нам було холодно і темно, але ми були незламні... Росії одна порада: задихніться своїм газом і подавіться своїми ракетами", – прокоментував Кулеба.

 

 

11:09 Слідство встановило осіб, які вивозили з дому письменника Володимира Вакуленка під час окупації Ізюмщини росіянами. Правоохоронці також визначили місце, де утримували Вакуленка; наразі мета розслідування – з’ясувати, хто саме застрелив письменника, повідомив начальник слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов. З його слів, 122 тіла із кладовища в Ізюмі досі не ідентифіковано.

 

 

11:00 Україна отримала від Литви потужний автотрансформатор, що переводить напругу з магістрального до розподільного рівня і може забезпечити живленням до 200 тисяч квартир, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, зазначивши, що транспортування цього автотрансформатора до України стало найбільшою логістичною операцією, яка будь-коли координувалася Механізмом цивільного захисту ЄС.

 

 

10:39 У росіян на Луганському напрямку з’явилося багато дронів-камікадзе, очікується надходження засобів боротьби проти цих дронів, повідомив голова Луганської ВОА Сергій Гайдай. У ворога були спроби наступальних дій у Білогорівці та поблизу Кремінної, зокрема в районі Макіївки та Невського, у Кадіївці ж на території заводу, де росіяни намагалися сховати фури з боєкомплектом, лунали вибухи.


 

10:15 У січні 2023 року доходи Росії від експорту нафти та газу знизилися на 38% порівняно із січнем минулого року: з 30 млрд до 18,5 мільярда доларів, повідомило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль заявив, що західні санкції щодо російських енергоносіїв досягли своєї мети – стабілізували ринки та скоротили доходи Москви.

 

 

10:06 Генеральний інспектор міністерства оборони США Роберт Сторч на слуханнях у Палаті представників США заявив, що його відомство поки що не виявило випадків нецільового використання американської допомоги Україні.

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

27 лютого 2023 року Міністерство оборони України підтвердило, що збило 11 ударних безпілотних літальних апаратів-камікадзе "Шахід" з 14, запущених вночі. Сергій Попко, голова Київської міської військової адміністрації, повідомив, що дев'ять із них були збиті поблизу повітряного простору Києва. Ще три БПЛА "Шахід", за повідомленнями, були збиті в Чернігівській області на півночі України.

До цієї атаки 26 лютого 2023 року не було жодних повідомлень про використання БПЛА в Україні приблизно з 15 лютого 2023 року. Таке зниження темпу атак БПЛА, ймовірно, вказує на те, що Росія вичерпала свій поточний запас: вона, ймовірно, буде шукати поповнення.

З огляду на вектор атаки, ці БПЛА "Шахід", найімовірніше, були запущені з Брянської області Росії. Раніше, з середини грудня 2022 року, єдине спостережуване місце запуску було з Краснодарського краю, через Азовське море. Другий пусковий майданчик дасть росіянам іншу вісь атаки, ближчу до Києва. Це, ймовірно, зменшить час перебування в повітрі над Україною і буде спробою ще більше розтягнути українську протиповітряну оборону.

 

 

09:42 Корабельне угруповання РФ далі продовжує перебувати у збільшеній кількості у відкритому морі: 15 ворожих кораблів, серед яких залишаються 5 ракетоносіїв зі спорядженням до 32 ракет, повідомила керівник Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону, зазначивши, що така кількість ракетоносіїв давно не фіксувалася у Чорному морі. Серед цих носіїв є й підводні, пуск ракет саме з них виявляти дуже складно для сил протиповітряної оборони. Тому загроза ракетного удару лишається дуже високою.

 

 

09:24 Чотири ворожі дрони-камікадзе Shahed намагалися атакувати з північного напрямку, але були знищені протиповітряною обороною, повідомили в командуванні Повітряних сил Збройних Сил України.

 

 

09:12 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 149 890 (+650) осіб,

танків – 3395 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 6638 (+8) од.,

артилерійських систем – 2393 (+10) од.,

РСЗВ – 479 (+1) од.,

засобів ППО – 247 (+0) од.,

літаків – 300 (+0) од.,

гелікоптерів – 288 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2055 (+4) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5257 (+5) од.,

спеціальної техніки – 230 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

99,4% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

38,3% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

87,6% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

77,7% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

43,0% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

24,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

32,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,6% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Безлімітне споживання електроенергії на сьогодні збережеться, це стане вже 18-м днем поспіль стабілізації енергосистеми України після масованих повітряних атак на неї російських загарбників, повідомляють оператори системи розподілу.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках минулої доби наші захисники відбили понад 85 атак противника.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 2 ракетних та 12 авіаційних ударів, включно із застосуванням 2 БпЛА «Шахед-136». Ці дрони збили наші воїни. Також ворог здійснив 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали цивільні люди.

Рівень загрози завдання загарбниками ракетних ударів залишається високим по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник утримує свої підрозділи поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Єліне, Баранівка і Тимоновичі Чернігівської області; Рожковичі, Бачівськ, Старикове, Гірки, Атинське, Стукалівка, Будки, Волфине, Грабовське на Сумщині та Гатище, Ветеринарне, Стрілеча, Мороховець, Лук’янці, Тернова, Вовчанськ, Потихонове, Комісарове, Вільхуватка, Тихе, Устинівка та Анискине Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Макіївка, Невське, Червонопопівка, Шипилівка та Білогорівка Луганської області, проте успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Западне, Лиман Перший, Голубівка, Курилівка, Піщане, Кислівка, Табаївка Харківської області; Невське, Червонопопівка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка і Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Богданівки, Бахмута, Часового Яру та Білої Гори. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Курдюмівка, Озарянівка, Майорськ і Залізне Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ. Здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Побєда. Обстріляв райони населених пунктів Веселе, Орлівка, Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Вугледар, Пречистівка, Нескучне та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснює артилерійські обстріли районів населених пунктів Времівка, Зелене Поле та Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Гуляйпільське, Залізничне, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів та Новоандріївка Запорізької області; Іллінка, Марганець і Нікополь на Дніпропетровщині, а також Зміївка, Миколаївка, Антонівка, Зеленівка, Комишани Херсонської області та місто Херсон.

Вкотре фіксується евакуація окремих категорій громадян із тимчасово окупованого Криму. Останнім часом військовослужбовці російських окупаційних військ, що дислокуються у Перевальному, відправляють свої сім’ї до росії.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів, а ракетники і артилеристи уразили 9 районів зосередження живої сили та район зосередження озброєння і військової техніки противника, а також 2 позиції зенітно-ракетних комплексів, станцію РЕБ та склад боєприпасів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російська влада, схоже, посилює просування інформаційних операцій під фальшивим прапором, намагаючись відволікти увагу від відсутності відчутних перемог на полі бою і сповільнити надання західних танків та іншої допомоги напередодні очікуваних українських контрнаступів.

• Заступник міністра оборони США з питань політики Колін Кал заявив, що США не мають жодних ознак того, що російські війська застосують ядерну зброю в Україні.

• Президент Росії Путін під час виступу на колегії ФСБ підкреслив роль Федеральної служби безпеки Росії у підтримці війни в Україні.

• Кремль і президент Білорусі Олександр Лукашенко, ймовірно, намагаються активізувати зусилля, спрямовані на створення неправдивого образу Росії як відкритої до переговорів щодо припинення війни в Україні.

• Лукашенко може сприяти китайсько-російським схемам ухилення від санкцій під час свого офіційного візиту до Пекіна з 28 лютого по 2 березня.

• Російські війська провели обмежені наземні атаки біля Сватового та Кремінної і, ймовірно, здійснили обмежене просування на північ від Кремінної.

• Російські війська досягли тактичних успіхів на півночі Бахмута і продовжили наземні атаки навколо Бахмута та в районі Авдіївки-Донецька.

• Українські офіційні особи продовжують повідомляти про можливу підготовку Росії до відновлення наступальних операцій у Запорізькій та Херсонській областях, хоча ISW не помітила ознак того, що російські війська планують відновити наступальні операції на цих напрямках.

• Влада Вірменії затримала громадянина Росії в Єревані за акцію протесту проти війни в Україні, яку він вчинив у Москві в липні 2022 року.

• Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про запровадження санкцій проти 109 громадян Росії, причетних до примусової депортації українських дітей.

01.03.2023