339-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:57 Президент України Володимир Зеленський звернувся з листом до президентів провідних міжнародних спортивних федерацій світу із закликом дати оцінку рішенню Міжнародного олімпійського комітету щодо допуску російських і білоруських спортсменів на Олімпіаду-2024. Згідно з його оцінкою, МОК, "на жаль, хоче відкрити спорт для пропагандистського впливу держави-терориста". "Якщо російські спортсмени з’являться на міжнародних змаганнях, то це лише питання часу, коли вони почнуть виправдовувати агресію Росії та використовувати символіку терору. І це також лише питання часу, коли Кремль почне використовувати наявну безпринципну «гнучкість» Міжнародного олімпійського комітету, щоб говорити, ніби світ згодний іти на поступки агресору. Не можна ігнорувати того, що кожного дня Росія продовжує свій терор", – наголосив Зеленський.

 

 

20:26 Росіяни обстріляли центральну частину міста Середина-Буда на Сумщині. Внаслідок удару пошкоджено будівлю спортивного комплексу, в дитячому садочку розбило вікна, також постраждали приватні будинки.

 

 

19:44 Президент України Володимир Зеленський привітав Петра Павела з перемогою на президентських виборах у Чехії. "Ціную вашу підтримку України та нашої боротьби проти російської агресії. Буду радий тісній особистій співпраці на благо народів України та Чехії та в інтересах об'єднаної Європи", – прокоментував Зеленський.

 

 

19:11 Новим президентом Чехії, набравши 58,32% голосів, стане проукраїнський ексгенерал НАТО Петр Павел, який переміг експрем’єра та мільярдер-популіста Андрея Бабіша. 8 березня Павел змінить Мілоша Земана на посаді глави держави.

 

 

18:59 Кількість жертв обстрілу Костянтинівки зросла – вже відомо про трьох загиблих і 14 поранених.

 

 

18:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація завдала ракетного удару по цивільній інфраструктурі міста Костянтинівка Донецької області та загалом здійснила понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є жертви серед мирного населення.

Небезпека авіаційних та ракетних ударів ворога є високою на всій території України.

Втрачаючи велику кількість живої сили, противник поки що продовжує наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Лиманському, Запорізькому та Херсонському – веде оборону.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів 6 мотострілецької дивізії 3 армійського корпусу російської федерації.

На Сіверському напрямку противник обстріляв з мінометів райони населених пунктів Гай, Хрінівка і Миколаївка Чернігівської області та Волфине, Муравейня, Середина Буда, Стара Гута, Рожковичі та Бачівськ на Сумщині.

На Слобожанському напрямку, результаті мінометних та артилерійських обстрілів, шкоди зазнали райони населених пунктів Гур’їв Козачок, Красне, Стариця, Охрімівка, Варварівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Нескучне, Тернова та Куп’янськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв позиції наших військ в районах населених пунктів Іванівка, Кислівка і Крохмальне на Харківщині; Новоселівське Луганської області та Берестове на Донеччині.

На Лиманському напрямку з мінометів та ствольної артилерії ворог обстріляв Макіївку, Червонопопівку та Діброву Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони 18 населених пунктів. Серед них – Спірне, Верхньокам’янське, Роздолівка, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Водяне, Невельське, Веселе, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Богоявленка, Вугледар та Золота Нива на Донеччині.

На Запорізькому напрямку обстріляні 15 населених пунктів, зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області та Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів і Новоданилівка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Михайлівка, Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Червоний Маяк, Козацьке, Тягинка, Комишани та Херсон.

Окупанти продовжують чинити морально-психологічний та фізичний тиск на місцеве населення. Так, працівникам Запорізької АЕС, які не підписали трудовий договір з окупантами заблокували перепустки для проходу на станцію, а робітникам, яких примусили підписати контракт, оголосили про зниження заробітної плати, мотивуючи це тим, що станція не працює.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, зокрема, тільки до міської лікарні населеного пункту Токмак Запорізької області за останні дні привезли до 50 поранених окупантів. Більшість із них, після отримання формальної допомоги, відправляють назад на передову.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 4 удари по районах зосередження окупантів, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 2 позиції ППО та 3 райони зосередження живої сили противника.

 

 

17:43 Жодних покарань для викладачів і студентів Національного університету "Києво-Могилянська академія" за використання російської мови не передбачено, незважаючи на заборону, прописану в оновлених правилах внутрішнього розпорядку, пояснив президент НАУКМА Сергій Квіт: "Це питання не покарання, а культурних змін. Сенс не в покаранні, а в тому, щоб змінювати нашу внутрішню корпоративну культуру. Ніхто не буде підслуховувати студентів, але внутрішня громадська думка буде такою, що це сприятиме тому, щоб "Могилянка" повністю була україномовним університетом".

 

 

16:52 Боротьба з корупцією має критичну важливість для повоєнного відновлення України, заявили посли країн "Великої сімки" в Україні за підсумками зустрічі з головою Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександром Новіковим.

 

 

16:31 Серед жертв нападів у Єрусалимі є громадянка України, поінформувала амбасада України в Ізраїлі. "Посольство України в Ізраїлі глибоко стурбоване та вражене жахливими нападами в Єрусалимі. Терор і насильство проти мирного населення, проти дітей неприпустимі. Із сумом повідомляємо, що серед невинних жертв є громадянка України. Висловлюємо глибокі співчуття родинам загиблих та молимося за повне одужання поранених", – ідеться в повідомленні.

 

 

15:53 Міністерство оборони України уклало 16 державних контрактів із українськими виробниками безпілотних літальних апаратів. “Міністерство оборони України у 2023 році збільшить закупівлі БПЛА для Збройних Сил України. Враховуючи потреби і запити української армії, у 2023 році на цей сегмент має бути спрямовано близько 20 млрд грн. Про це йшлося під час спільної наради представників Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, вітчизняних розробників та виробників БПЛА”, – ідеться у повідомленні Міноборони.

 

 

15:12 На Харківщині залишаються неідентифікованими понад 400 тіл загиблих людей, виявлених на територіях, звільнених після російської окупації. Як повідомили у Національній поліції, експертам вдалося ідентифікувати 199 тіл, виявлених у братських могилах, на вулицях, у будинках, стихійних похованнях. Серед них – закатовані, розстріляні.

 

 

14:20 Ізраїль надає Україні більшу підтримку для протидії російському нападу, ніж про це повідомляється публічно, заявив посол Ізраїлю у Німеччині Рон Просор. "Ми допомагаємо – хоч і за кулісами – і набагато більше, ніж відомо", – сказав дипломат у інтерв’ю виданню Morgenpost.

 

 

13:47 Україна претендує на те, щоб у першому пакеті від союзників отримати 24 винищувачі, аби сформувати два батальйони. Про це заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі іспанській газеті El País. "24 винищувачі (в ідеалі, це мають бути американські F-16) були б лише терміновою першою фазою в новій главі постачань зброї у країну, в котру вторглася Росія", – заявив Ігнат. UPD. Згодом Юрій Ігнат дезавуював повідомлення, поширене іспанцями. Речник Повітряних сил сказав, що журналіст його зле зрозумів через "труднощі перекладу". "Зрозумійте, що не було жодних заяв, і такі речі дуже негативно впливають. Тому що інформація дуже чутлива, і партнери не люблять, коли щось бажане видається за дійсне", – сказав Ігнат в етері національного телемаратону. Водночас він додав: якщо колись і йтиметься про постачання Україні авіації, то саме тоді мінімальним запитом буде така кількість літаків, яка є достатньою для комплектування двох ескадрилей, – тобто 24 облавки.

 

 

13:08 Суд засудив трьох бойовиків із терористичної організації "ДНР" до тривалих термінів ув'язнення – від 10 до 15 років тюрми. Їх звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність України, участі у терористичній групі та банді; одному з екстремістів іще й інкримінували державну зраду. "У ході слідчо-оперативних дій зібрано доказову базу вини ще трьох бойовиків, які на початку повномасштабного вторгнення вступили до лав російських окупаційних угруповань. Там вони увійшли до складу бойових підрозділів Південного військового округу країни-агресора і брали активну участь у штурмі населених пунктів на Сході та Півдні України. Зловмисники потрапили в полон під час контрнаступу ЗСУ в минулому році", – йдеться у повідомленні СБУ.

 

 

12:24 Троє мешканців загинули внаслідок російського ракетного удару по місту Костянтинівка на Донеччині. Щонайменше двоє людей зазнали поранень. "Росіяни стріляли по житловому кварталу, пошкодили чотири багатоповерхівки, готель, гаражі та цивільні автівки", – поінформував голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко.

 

 

 

11:50 Франція та Італія замовлять 700 зенітних ракет Aster-30 для систем ППО SAMP/T, повідомило французьке видання l’Opinion. Загальна сума контракту – близько 2 млрд євро. За підсумками переговорів міністрів закордонних справ голова французької дипломатії Себастьян Лекорню заявляв: “Сьогодні в Римі ми узгодили спільний намір продовжувати підтримувати Україну, захищати Середземне море від нових загроз і збільшувати наші спільні виробничі потужності, зокрема у сфері протиповітряної оборони“.

 

 

11:26 Західні партнери пообіцяли Україні в сумі 321 танк, заявив посол України Вадим Омельченко в інтерв'ю французькому телеканалу BFMTV.

 

 

10:11 Президент України Володимир Зеленський ініціював кампанію, спрямовану на недопущення російських і білоруських спортсменів на Олімпіаду у 2024 році. "Сьогодні ми починаємо марафон чесності, який буде спрямований на те, щоб очистити керівництво міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань витягнути у світовий спорт представників держави-терориста. Не можна не бути розчарованим заявами чинного очільника Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха. Я неодноразово із ним говорив. І так і не почув, як він збирається захищати спорт від пропаганди війни, якщо поверне російських спортсменів у міжнародні змагання. Не буває нейтральності, коли триває така війна. І ми знаємо, як часто тиранії пробують використовувати спорт заради своїх ідеологічних інтересів. Очевидно, що будь-який нейтральний прапор російських спортсменів заплямований кров’ю", – заявив Зеленський. Голова держави запропонував Баху приїхати в Бахмут, "щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує".

 

 

09:38 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія, найімовірніше, втратила понад 300 осіб під час удару по розташуванню військ у Макіївці поблизу Донецька 1 січня 2023 року. За нашими оцінками, більшість із них радше загинули або зникли безвісти, ніж були поранені.

Після удару міністерство оборони Росії зробило рідкісний крок і публічно визнало, що зазнало втрат, заявивши про 89 загиблих. Російські офіційні особи, ймовірно, вирішили, що уникати коментарів в умовах широкої критики російського командування у зв'язку з інцидентом було би недоцільно.

Різниця між визнаною Росією кількістю жертв і ймовірною реальною кількістю жертв підкреслює повсюдну присутність дезінформації в російських публічних заявах. Зазвичай це відбувається через поєднання свідомої брехні, санкціонованої вищим керівництвом, і неточних повідомлень молодших посадових осіб, які прагнуть применшити свої невдачі в російській культурі "звинуватити і вигнати".

 

 

09:12 МЗС України викликає посла Угорщини після того, як угорський прем'єр Віктор Орбан під час спілкування з журналістами порівняв Україну із "Афганістаном" і назвав її "нічийною землею", повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

09:03 Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов в ефірі Радіо Свобода сказав, що у справі про можливу закупівлю харчів для військових за завищеною ціною потрібно дочекатися висновків слідства, а закликати зараз, в умовах війни, до відставки чи відсторонення міністра оборони є «небезпечним» і «безвідповідальним».

 

 

08:56 Україні цього року знадобиться додатково 17 мільярдів доларів для швидкого відновлення енергетики, гуманітарного розмінування, відбудови житла, критичної та соціальної інфраструктури, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на вчорашньому засіданні уряду.

 

 

08:49 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 125 510 (+800) осіб,

танків – 3189 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 6344 (+4) од.,

артилерійських систем – 2188 (+8) од.,

РСЗВ – 453 (+1) од.,

засобів ППО – 221 (+0) од.,

літаків – 293 (+1) од.,

гелікоптерів – 284 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1947 (+6) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5027 (+26) од.,

спеціальної техніки – 199 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

93,3% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

36,6% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

84,0% автомобільної техніки (з них 1,8% за минулий тиждень),

71,0% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

40,7% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

23,5% літаків (з них 0,5% за минулий тиждень),

31,9% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень),

15,8% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:35 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 10 ракетних, один з них по цивільній інфраструктурі Запоріжжя, і 26 авіаційних ударів та здійснили 81 обстріл з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільних об'єктах у місті Очакові. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Противник продовжує вести наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Лиманському, Запорізькому та Херсонському напрямках – обороняється.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Дружба, Водяне, Мар’їнка, Побєда, Вугледар і Пречистівка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів райони населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Рожковичі і Бачівськ – Сумської.

На Слобожанському напрямку противник не припиняє обстрілів населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Вогневого ураження зазнали райони понад тридцяти населених пунктів, серед них: Гур’їв Козачок, Красне, Стариця, Охрімівка, Варварівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Куп’янськ Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник завдав вогневого впливу по районах понад 25 населених пунктів. Зокрема, це - Іванівка, Кислівка, Крохмальне і Берестове Харківської області та Новоселівське, Макіївка, Червонопопівка і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 40 населених пунктів. Серед них – Спірне, Верхньокам’янське, Роздолівка, Веселе, Білогорівка, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Курдюмівка, Майорськ, Дружба, Північне, Залізне і Торецьк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Веселе, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку противник знову обстріляв Богоявленку, Вугледар та Золоту Ниву.

На Запорізькому напрямку постраждали, зокрема, Залізне, Іллінка, Времівка і Новопіль на Донеччині, а також Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Староукраїнка, Чарівне, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка і Кам’янське Запорізької області. Загалом понад 30 населених пунктів.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони населених пунктів Золота Балка, Гаврилівка, Дудчани, Червоний Маяк, Монастирське, Томарине, Бургунка, Тягинка, Комишани та Херсон.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 8 ударів по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника та удар по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Окрім того, наші воїни знищили літак Су-25, вертоліт Мі-8 та 2 БпЛА типу “Суперкам”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 2 пункти управління, 2 позиції ППО противника та 5 районів зосередження його живої сили.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремлівські інсайдери повідомили агентству Bloomberg, що президент Владімір Путін готує новий наступ для повернення ініціативи, який може розпочатися вже в лютому або березні 2023 року.

• Кремль підтвердив, що президент Росії Путін здійснює превентивне помилування засуджених, які беруть участь у російських операціях в Україні. 

• Візуальне розслідування російського опозиційного видання підтвердило, що російська влада депортує дітей з окупованої Херсонської області до окупованого Криму.

• Російські офіційні особи спростували повідомлення про вибухи біля Запорізької атомної електростанції 26 січня.

• Російське військове командування, ймовірно, намагається обмежити висвітлення міблогерами подій на фронті, щоб відновити контроль над російським інформаційним простором напередодні нового наступу. Ці обмеження – якщо вони заплановані – ймовірно, є частиною зусиль начальника російського генерального штабу генерала армії Валєрія Гєрасімова, спрямованих на професіоналізацію збройних сил Росії.

• Українські війська продовжували контрнаступальні операції під Кремінною 26 та 27 січня.

• Російські війська продовжували наземні атаки навколо Бахмута, на західних околицях Донецька та на заході Донецької області.

• Російські джерела не повідомляють, що російські війська продовжували локальні наступальні операції в Запорізькій області 27 січня.

• Російські чиновники заявили, що призовний вік під час наступного весняного призовного циклу 2023 року не зміниться.

• Російська окупаційна влада продовжує активізувати зусилля з інтеграції окупованих територій у російські правові й адміністративні структури.

 

28.01.2023