138-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:54 Президент України Володимир Зеленський розкритикував рішення Канади повернути до Німеччини турбіни для "Північного потоку" і заявив, що це провокуватиме Росію до ескалації. "Якщо держава-терорист може витиснути такий виняток у санкціях, то яких винятків вона захоче завтра чи післязавтра? Це питання дуже небезпечне. Причому небезпечне не тільки для України, а й для всіх країн демократичного світу. Рішення про санкційний виняток будуть сприймати в Москві виключно як прояв слабкості. Така їхня логіка. І якраз тепер можна не сумніватися, що Росія спробує не просто максимально обмежити, а таки повністю припинити у найбільш гострий момент постачання газу у Європу. Саме до цього тепер треба готуватися, саме це тепер провокується. Бо кожна поступка в таких умовах сприймається російським керівництвом як стимул для подальшого сильнішого тиску", – заявив Зеленський.

 

00:09 В окупованій росіянами Новій Каховці на Херсонщині лунають потужні вибухи – місцеві мешканці стверджують, що детонують боєприпаси. Український журналіст Роман Бочкала зазначає, що на цей склад упродовж трьох діб звозили стрільна й техніку, і коментує: "Сізіфова праця якась".

 

 

23:42 У кримському місті Судак побили військовика російської армії, на котрому була одежа зі символом російської аґресії "Z". Про це повідомив представник кримської окупаційної адміністрації Алєґ Крючков.

 

23:11 Міністерство закордонних справ України засудило указ президента Росії Владіміра Путіна, який передбачає спрощений порядок надання російського громадянства для всіх громадян України. "Зазначене рішення є черговим зазіханням на суверенітет та територіальну цілісність України, несумісне із нормами та принципами міжнародного права", – наголосили на Михайлівській площі. У МЗС зазначили, що паспортизація українських громадян є юридично нікчемною та не матиме правових наслідків для України. "Росія використовує спрощену процедуру видачі паспортів для затягування зашморгу на шиях мешканців тимчасово окупованих територій нашої держави, змушуючи їх брати участь у злочинній діяльності окупаційних адміністрацій та російської загарбницької армії", – обурились у МЗС. 

 

#цитата

 

"Українським громадянам не потрібне путінське громадянство, а спроби нав’язати його силою приречені на провал. Цей указ нікчемний і свідчить лише про загарбницькі апетити Путіна. Я переконаний, що Збройні Сили України покладуть їм край за належної підтримки партнерів. Тому зараз критично важливо посилити допомогу нашій державі. Закликаю партнерів до жорсткої реакції на нові паспортні фантазії Путіна: терміново надати Україні більше важкого озброєння та запровадити нові економічні санкції проти Росії".

 

Дмитро Кулеба,

міністр закордонних справ

 

22:40 Президент України Володимир Зеленський у понеділок відбув переговори з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. "Обговорили важливість розблокування українських портів та відновлення експорту зерна. Також маємо запобігати вивезенню Росією нашого зерна з тимчасово окупованих територій", – повідомив Зеленський у twitter. У понеділок Ердоган також мав телефонні переговори з російським президентом Владіміром Путіним.

 

22:07 Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у понеділок відбув телефонну розмову з радником президента США з питань національної безпеки Джейкобом Салліваном. Єрмак висловив США подяку за виділення Україні чергового пакету оборонної підтримки. Керівник ОП відзначив лідерство Штатів у підтримці України й українського народу в боротьбі за свободу та територіальну цілісність. Нагадаємо, Єрмак перебуває у центрі скандалу, ініційованого у США конгресменкою Вікторією Спартц. Республіканка вимагає перевірити стосунки Єрмака з Росією, а також вимагає інспектувати логістику постачань американського озброєння.

 

21:34 Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте приїхав із візитом в Україну. Він відвідав поселення Київщини, котрі постраждали від російської агресії, і розповів на пресовій конференції журналістам, що був шокований побаченим. Рютте наголосив, що воєнних злочинців слід притягнути до відповідальності. Голова голландського уряду повідомив, що Нідерланди продовжать надавати Україні військову допомогу, зокрема сучасну зброю й техніку. "І я знову закликаю всіх своїх колег у Європі та за її межами допомагати Україні важким озброєнням", – сказав прем'єр. Рютте наголосив на важливості отримання Україною статусу країни – кандидата у члени ЄС, повідомила пресова служба Офісу Президента.

 

21:10 Посли країн "Групи семи" заявили про те, що своєчасне призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури є критично важливим для зміцнення антикорупційних інституцій України. Про це йдеться в коментарі, опублікованому на сторінці дипломатів G7 у twitter. Амбасадори нагадали, що обговорювали проблему із віцепрем'єркою Ольгою Стефанішиною.

 

20:51 Сполучені Штати Америки висловили підтримку Канаді через рішення повернути Німеччині відремонтовану турбіну, котра потрібна для функціонування газопроводу "Північний потік". Про це йдеться у заяві речника Державного департаменту США Неда Прайса. "У короткостроковій перспективі турбіна дозволить Німеччині й іншим європейським країнам поповнити свої запаси газу, підвищивши свою енергетичну безпеку і стійкість, а також протияти спробам Росії використовувати енергетику як зброю", – заявив Прайс.

 

20:17 В окупованому Криму почав діяти рух спротиву "Жовта стрічка". "Зокрема, в окупованому Криму активісти розклеюють листівки з фотографіями масового протесту кримчан 26 лютого 2014 року та написами “Крим – Україна. Не тільки з 1954, а завжди!”, “Крим – це Україна. Ми повертаємось!” і “Час спротиву! Час боротися! Час додому”, – повідомило представництво Президента України в АР Крим. Ініціатива "Жовта стрічка" також почала діяльність у Херсоні та Мелітополі.

 

19:55 Указ Президента України №484/2022:

За виявлені гуманізм, милосердя і солідарність з Українським народом, всебічну допомогу громадянам України, які вимушено залишили Батьківщину внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, а також вагому підтримку України у захисті її незалежності та суверенітету постановляю:

1. Присвоїти почесну відзнаку «Місто-рятівник» місту Перемишль (Республіка Польща).

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

11 липня 2022 року

 

19:16 Український мільярдер Рінат Ахметов заявив про те, що виводить інвестиційну компанію SCM із медійного бізнесу. "Цього тижня Медіа Група Україна відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій наших каналів і від ліцензій наших друкованих медіа в Україні. Ми також припинимо діяльність онлайн-медіа МГУ", – йдеться у повідомленні на інтернет-сторінці SCM. Ахметов сказав, що прийняв рішення через набрання чинності закону про деолігархізацію, і констатував, що російська агресія проти України не дає йому змоги продати медіабізнес на ринкових умовах. У "Медіа Групу Україна" входять: національний ефірний телеканал "Україна", телеканали "НЛО TV", "Індиго TV", "Футбол 1/2/3", інформаційний телеканал "Україна 24", платформа OLL.TV, сайт segodnya.ua, проєкт Vogue UA тощо.

 

18:59 З-під завалів багатоповерхівки у містечку Часів Яр дістали тіла 30 загиблих. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко. Рятувальникам вдалося звільнити з-під руїн дев'ятьох поранених. Наразі працівники ДСНС розібрали 65% завалів, прибрали 170 тонн зруйнованих елементів будинку.

 

18:45 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Основні зусилля противник зосереджує на встановленні остаточного контролю над Луганською областю, спробах оточення угруповання Сил оборони у Донецькій області, утриманні сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом та блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку підрозділи противника продовжують перебувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей та демонструвати свою присутність застосуванням артилерії. Так, ворог обстріляв райони Карповичів та Миколаївки Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів на Харківському напрямку та недопущенні просування наших військ до державного кордону.

Здійснював обстріли зі ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків в районах населених пунктів Харків, Базаліївка, Петрівка, Руські Тишки, Коробочкине, Слатине, Прудянка, Нове, Рубіжне, Благодатне, Кутузівка, Золочів, Черкаські Тишки, Перемога, Питомник та Руська Лозова.

Ворог завдав ударів із озброєння вертольотів Ка-52 неподалік Леб’яжого, Верхнього Салтова та Прудянки. Біля останнього вів повітряну розвідку БпЛА.

На Слов’янському напрямку противник здійснює вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Дібрівне, Мазанівка, Богородичне, Адамівка, Курулька, Черкаське, Краснопілля, Маяк та Новомиколаївка. Завдав авіаудару поблизу Богородичного.

В напрямку Краснопілля наші воїни відбили черговий ворожий штурм та звели всі намагання окупантів просунутися нанівець.

На Краматорському напрямку активних дій підрозділи противника не вели. Обстріляли із ствольної артилерії райони населених пунктів Сіверськ, Закітне, Серебрянка, Григорівка, Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Званівка, Виїмка та Івано-Дар’ївка. Авіаудари зафіксовано неподалік Серебрянки, Івано-Дар’ївки та Спірного.

На Бахмутському напрямку окупанти стріляли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в райони Часового Яру, Берестового, Покровського, Соледара, Зайцевого, Вершини, Новолуганського, Кліщіївки, Кодеми та Нью-Йорка. Завдали авіаударів літаками штурмової авіації Су-25 поблизу Покровського та Яковлівки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснював обстріли із артилерії різних калібрів у районах населених пунктів Авдіївка, Карлівка, Невельське, Мар’їнка, Срібне, Новомихайлівка, Володимирівка, Павлівка, Вугледар, Перебудова, Велика Новосілка, Времівка, Новосілка, Білогір’я, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Загірне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Жереб’янки та Кам’янське. Авіаударів завдано поблизу Шевченко та Золотої Ниви.

Знову, можна вже сказати традиційно, наші воїни змусили тікати ворога, коли той спробував наступати у напрямку Мар’їнки.

На Південнобузькому напрямку противник намагається утримати зайняті рубежі та не допустити наступу Сил оборони України. Продовжує вогневий вплив для сковування дій наших військ. Обстріли із ствольної та реактивної артилерії фіксувалися в районах населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Ольгине, Велика Костромка, Кар’єрне, Біла Криниця, Зелений Гай, Калинівка, Білогірка, Киселівка, Любомирівка, Кобзарці, Червона Долина, Партизанське, Благодатне, Котляреве, Шевченкове, Зоря, Посад-Покровське, Українка та Прибузьке.

В акваторії Чорного та Азовського морів у готовності до ракетних ударів противник продовжує утримувати два носії високоточної зброї з сумарним залпом до 16 крилатих ракет типу “Калібр”.

Сили оборони України завдають ворогу втрат на всіх напрямках де тривають бойові дії та готові до будь-яких змін оперативної обстановки.

В підрозділах російських окупаційних військ все частіше фіксуються випадки дезертирства та відкритої непокори командуванню.

 

17:40 Президент Росії Владімір Путін підписав указ, котрим затвердив спрощений порядок надання громадянства Росії для всіх громадян України. Нагадаємо, раніше Росія використовувала таку процедуру для мешканців окупованих районів Донецької та Луганьскої областей, аби реалізовувати плани з окупації.

 

17:13 Тернопільська міська рада постановила перейменувати 14 вулиць, що мали російське або радянське походження. Зокрема, вулицю Чехова перейменували на вулицю Олени Теліги, Агрономічну – Дарії Віконської, Гагаріна – Івана Гавдиди, Достоєвського – Ілярія Бриковича, Глінки – Миколи Леонтовича, Ломоносова – Квітки Цісик, Пушкіна – Захисників України, Толстого – Євгена Мєшковського, Чалдаєва – Патріарха Любомира Гузара.

 

16:54 Міністерство оборони України похвалилося прийняттям на озброєння трофейного комплексу "Панцир-С1". "Наші зенітники успішно експлуатують трофейну техніку. Захоплений українськими військовими в бою російський самохідний зенітно-ракетний гарматний комплекс «Панцир С-1» уже стоїть на бойовому чергуванні сил вітчизняних ППО. До його автоматичних гармат підходять 30-міліметрові снаряди, що є в нас на озброєнні", – ідеться у повідомленні. "Тепер цей російський «Панцир» воює на боці України й уже збив першу ворожу ціль", – заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Трофейна техніка прикриватиме цивільні та військові об’єкти від засобів повітряного нападу російських окупантів.

 

16:20 Президент Росії Владімір Путін і розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко під час телефонної розмови обговорили становище довкола Калінінграда і питання імпорту газу до країн Європи, бо є "великий дефіцит" і "серйозна обстановка" перед опалювальним сезоном.

 

15:44 Голова окупаційної адміністрації Великого Бурлука (Харківщина) Євген Юнаков помер після того, як у його машині пролунав вибух. Інформацію підтверджують російські пропаґандистські медії. Напередодні на українських ресурсах повідомляли, що проти зрадника скоєно атентат. "Інформація уточнюється. Тримаємо кулачки!", – писав радник голови Одеської обласної адміністрації Сергій Братчук.

 

15:09 Воїни 40-ої окремої артилерійської бригади імені Великого князя Вітовта і 92-ої окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка розбили купку російських вантажівок. Машини ховалися у лісі. Після влучання почав детонувати боєприпаси. Артилеристи опублікували відео у Facebook, додавши коментар: "Шляхом великих князів".

 

14:49 Управління Служби безпеки України у Львівській області депортувало з країни 40-річного громадянина Росії, який перебував без документів, котрі б надавали йому право проживати тут законно. Росіянин не зміг пояснити правоохоронцям, чого він тут багне.

 

14:13 Литва посилила обмеження на транзит товарів до калінінградського анклаву. Набула чинності заборона на ввезення до Калінінграду через литовську територію цементу, деревини, алкоголю й промислових хімікатів на основі спирту та інших товарів російського походження. Це передбачено четвертим пакетом санкцій, які Європейська Унія запровадила проти Росії за вторгнення в Україну.

 

13:52 Росіяни завдали двох ракетних ударів по Одещині зі застосуванням авіації. Чотири ракети Х-31 армія РФ випустила із Су-30. Зафіксовано влучання ракети в приватний одноповерховий будинок в одному з прибережних селищ. Ударна хвиля пошкодила прилеглі будинки, дерева, автівки. Пожеж не виникло, постраждалих нема. Також є влучання в об’єкт портової інфраструктури. Ще три ракети Х-31 були спрямовані по сільськогосподарських угіддях регіону. Пожеж не виникло, постраждалих немає.

 

13:30 Росія скасувала заборону експорту казахстанської нафти через Новоросійськ після звернення Касим-Жомарта Токаєва до американських Chevron та ExxonMobil розробити маршрути експорту нафти в обхід Росії: Краснодарський крайовий суд скасував заборону на роботу терміналів Каспійського трубопровідного консорціуму в порту Новоросійська. Роботу терміналів, через які йшло 80% казахстанського нафтового експорту, зупинив, "виявивши екологічні порушення",  Ространснагляд після того, як президент Казахстану при Путіну відмовився визнати ДНР і ЛНР, заявив про плани розвивати відносини з Євросоюзом та запропонував європейським країнам казахстанську нафту замість російської.

Суд постановив владнати екологічні претензії Ространснагляду штрафом на 200 тисяч рублів (три тисячі доларів)

 

13:16 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що українська артилерія почала вирівнювати становище на фронті. "Кількісні переваги росармії нівелюються українською ракетно-артилерійською точністю. Західна зброя для ЗСУ вже змінює хід війни. І це ми ще не починали!" – прокоментував Данілов у twitter.

 

12:59 Армія РФ обстріляла Харків із реактивних систем залпового вогню. Під вогнем знову опинилися торговельний центр і будинки мирних харків'ян. Декілька снарядів влучили просто у двори приватних осель. Вибухом зруйновано гаражі, автомобілі. Троє людей загинуло. Шпиталізували 31 особу з пораненнями, зокрема двох дітей віком 4 і 16 років, повідомила Харківська обласна адміністрація.

 

11:35 В окупованому росіянами Мелітополі вчинили замах на голову окупаційної адміністрації району Андрія Сігуту. Про це повідомляють колаборанти у telegram.

 

11:19 Збройні сили Росії продовжують застосовувати в Україні тактичні ракетні комплекси “Точка-У”, хоча раніше стверджували, що не мають їх на озброєнні. Нещодавно у соціальній мережі Telegram в російській групі “Росич” оприлюднили відео з роботою “Точки” на війні в Україні. Комплекс мав тактичний розпізнавальний знак у вигляді латинської літери “Z” та російський прапор. Згодом адміністрація російської групи видалила відео, пише портал "Мілітарний". Згодом з’явилося відео, де видно, як росіяни передислоковують шість ракетних комплексів у Лутугиному на окупованій території Луганської області. 8 квітня росіяни обстріляли залізничну станцію в Краматорську; тоді загинуло 59 людей. Армія РФ виправдовувалася, що не має стосунку до цього удару, бо начебто не володіє комплексами "Точка-У".

 

 

10:57 Під завалами розбомбленої багатоповерхівки у Часовому Яру виявили тіла 19 загиблих. Врятовано вісім осіб. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

 

 

10:39 Президент України Володимир Зеленський не бачить "оперативної паузи" у діях росіян на фронті. "Українська армія тримається, тримається міцно й відбиває штурми на різних напрямках. Але, звичайно, потрібно зробити ще дуже багато, щоб російські втрати стали такими, після яких справді буде пауза. Причому пауза не перед новими наступами окупантів, а перед їх втечею з нашої рідної української землі. І я вдячний усім нашим бійцям, які забезпечують наближення цього часу", – сказав Зеленський.

 

10:11 У понеділок, 11 липня, зупинено прокачування російського газу до Німеччини газогоном "Північний потік". Про це повідомила газета Bild. Оператор газопроводу, компанія Nord Stream AG, стверджує, що йдеться про планову профілактику, яка триватиме до 21 липня. У Німеччині та інших країнах-імпортерах російського газу в Європі, однак, побоюються, що на тлі протистояння, пов'язаного з війною в Україні, подача газу може й не відновитись – що призвело б до гострої енергетичної кризи в ЄУ.

 

09:54 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Президент Володимир Зеленський наказав готувати деокупацію Півдня. "Це дуже потрібно для нашої країни. Президент доручив найвищому військовому керівництву скласти плани. Після цього свою домашню роботу має зробити Генштаб і сказати, що для досягнення цієї мети нам потрібно а), б), в)", – розповів Резніков у розмові з The Times.

 

09:29 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 37 400 (+100) осіб,

танків – 1645 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 3828 (+5) од.,

артилерійських систем – 838 (+4) од.,

РСЗВ 247 (+0) од.,

засобів ППО – 109 (+1) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 188 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 676 (+0) од.,

автомобільної техніки – 2696 (+2) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 66 (+0) од.,

крилатих ракет – 155 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Авдіївському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

48,1% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

22,1% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

44,9% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

27,2% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

22,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,1% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

09:11 Бійці 60-ої окремої піхотної бригади звільнили від окупантів село Іванівку на Херсонщині, повідомили в бригаді: "Від російських окупантів у Іванівці залишилися лише страшні спогади та «мертва» військова техніка. Українські воїни налагоджують комунікацію з місцевим населенням та надають допомогу тим, хто її потребує".

 

 

08:40 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Станом на неділю, 10 липня, в північному секторі Донбасу тривали російські артилерійські обстріли, але, ймовірно, без будь-яких значних територіальних просувань. Українські сили продовжували чинити локалізований тиск на російську оборонну лінію на північному сході Херсонської області, також, ймовірно, не досягнувши територіальних здобутків.

• Наприкінці червня російськомовне медіаагентство, розташоване в Байкальському далекосхідному реґіоні, опублікувало відео, на якому дружини солдатів 36-ої загальновійськової армії Східного військового округу прямо звертаються до місцевого політика з проханням їхніх чоловіків повернутися додому зі служби в Україні. Одна жінка заявила, що особовий склад 5-ої окремої гвардійської танкової бригади ОМБ «психічно і фізично виснажений», оскільки з моменту початку спецоперації 24 лютого 2022 року вони перебувають на активному бойовому чергуванні.

• Відсутність запланованих перерв у напружених бойових умовах, ймовірно, є однією з найбільш шкідливих проблем з особовим складом, які Міноборони Росії намагається вирішити серед розгорнутих сил.

 

07:57 Російська ракета нині вночі о 03:32 влучила в шестиповерховий житловий будинок у центральній частині Харкова, повністю зруйнований під'їзд будівлі. Жертв та постраждалих не було, повідомили в ДСНС Харківщини. Ще дві ракети влучило на подвір’я неподалік складської будівлі у Основ'янському районі, а також у будівлю школи у Слобідському районі міста.

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін у чисельному складі та характері діяльності не відзначається. Ворог обстріляв із ствольної артилерії район населеного пункту Карповичі Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку підрозділи противника продовжують зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих рубежів на Харківському напрямку та недопущенні просування наших військ. Ворог вживає заходів для забезпечення підрозділів матеріально-технічними засобами.

Здійснював вогневий вплив із артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків в районах міста Харкова та населених пунктів Базаліївка, Петрівка, Руські Тишки, Слатине, Прудянка, Рубіжне і Благодатне.

На Слов’янському напрямку зі ствольної та реактивної артилерії обстріляно околиці Дібровного, Мазанівки, Богородичного, Адамівки та Курульки. Також ворог завдав авіаційного удару неподалік Богородичного. Ворожий штурм в напрямку Краснопілля українські воїни успішно відбили.

На Донецькому напрямку присутні ознаки підготовки підрозділів противника до активізації бойових дій на Краматорському та Бахмутському напрямках.

На Новопавлівському напрямку ворог веде штурмові дії для покращення тактичного положення. Вдовж лінії зіткнення окупанти здійснюють систематичний вогневий вплив по позиціях підрозділів Сил оборони з метою сковування їх дій. Активізувалася штурмова та армійська авіація.

На Краматорському напрямку активних дій противник не проводив.

Обстрілював із ствольної артилерії райони населених пунктів Сіверськ, Закітне, Серебрянка, Григорівка, Білогорівка, Верхньокам’янське та Спірне.

На Бахмутському напрямку здійснює обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії неподалік Берестового, Покровського, Соледара, Зайцевого, Вершини, Новолуганського, Кліщіївки та Нью-Йорка.

Завдав ракетно-авіаційних ударів поблизу Берестового, Спірного, Стряпівки та Вуглегірської ТЕС.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Авдіївка, Карлівка, Мар’їнка, Срібне, Новомихайлівка, Вугледар, Времівка, Білогір’я, Полтавка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів та Кам’янське. Окупанти завдали ракетно-авіаційного удару поблизу Оріхова та авіаційних ударів в районах Володимирівки, Павлівки та Новоандріївки.

Чергова ворожа спроба наступу у напрямку Мар’їнки повністю провалилась. Під вогнем наших воїнів окупанти ганебно побігли назад.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на недопущенні наступу підрозділів Сил оборони. Здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Ольгине, Велика Костромка, Біла Криниця, Калинівка, Киселівка, Любомирівка, Кобзарці, Червона Долина, Широке, Киселівка, Партизанське, Котляреве, Посад-Покровське та Прибузьке.

В Акваторії Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на ураженні важливих об’єктів військової та цивільної інфраструктури крилатими ракетами, блокуванні дій сил і засобів Військово-Морських Сил та Державної прикордонної служби України.

У готовності до ракетних ударів противник утримує два носії крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Українські воїни стійко тримають оборону та готові до будь-яких змін у оперативній обстановці. Триває ураження ворожих командних пунктів різного рівня та складів боєприпасів.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські сили проводять оперативну паузу в масштабах усього театру бойових дій в Україні та беруть участь в операціях щодо створення умов для майбутніх наступальних операцій.

• Російські війська провели обмежені розвідувальні операції на північний захід від Слов'янська.

• Російські війська, ймовірно, посилюють артилерійські та ракетні удари на захід від Бахмута, щоб ізолювати місто від критичних наземних комунікацій.

• Російські війська здійснили обмежену та невдалу наземну атаку на північ від Донецька.

• Російське військове керівництво для підтримки операцій в Україні продовжує формувати спеціальні добровольчі підрозділи та бойові організації приватних військових компаній, які частково складаються з кримінальників та літніх чоловіків.

11.07.2022