Литва посилила обмеження на транзит товарів до Калінінграда.

Це передбачено четвертим пакетом санкцій, які ЄУ запровадила проти Росії за вторгнення в Україну.

 

 

Литва посилила обмеження на транзит товарів до калінінградського анклаву. Про це повідомив інформаційний портал Delfi. Набула чинності заборона на ввезення до Калінінграду через литовську територію цементу, деревини, алкоголю й промислових хімікатів на основі спирту та інших товарів російського походження. Це передбачено четвертим пакетом санкцій, які Європейська Унія запровадила проти Росії за вторгнення в Україну.

 

Певні винятки передбачені лише для хлористого калію та мінеральних або хімічних добрив, які містять азот, фосфор та калій. Постанова також містить перелік товарів, які можна вивозити з гуманітарною метою. Серед перерахованих 672 найменувань – крейда, фарба, машини для хімчистки тощо.

 

Рішення про розширення обмежень литовська влада ухвалила зразу ж після набуття чинності поетапних змін раніше оголошених санкцій Євроунії.

 

На сайті Міністерства закордонних справ Литви, присвяченому реалізації міжнародних санкцій, наголошується, що наземний транзит між Калінінградською областю й іншими частинами Російської Федерації не зупинено та не заблоковано. «Транзит пасажирів та вантажів, які не підпали під санкції ЄУ, триває. Литва не запроваджувала жодних односторонніх, індивідуальних чи додаткових обмежень на цей транзит», – зазначає МЗС.

 

У документі зазначається, що Росія отримує значний дохід від підсанкційних товарів і за рахунок здобутих коштів може чинити дії, які дестабілізують ситуацію в Україні.

 

Чергове розширення обмежень очікується 10 серпня 2022 року, коли має набути чинності заборона на транзит вугілля та інші види твердих копалин. З 5 грудня 2022 року та у лютому наступного року санкції ЄУ також мають поширюватися на російську нафту та відповідні нафтопродукти.

 

Раніше губернатор Калінінградської області Антон Аліханов пропонував створити виділену трасу через Литву для перевезень товарів із Росії. Литовська влада у відповідь заявила, що жодних «зелених коридорів» для транзиту російських товарів до Калінінграда не буде.

11.07.2022