40-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:44 Президент України Володимир Зеленський заявив, що понеділкова стаття державної російської аґенції "РІА Новості" про розправу над Україною є доказом підготовки геноциду проти українців. Про це Зеленський сказав у виступі перед парламентом Румунії. "3 квітня, коли світ жахнувся, побачивши тіла убитих у Бучі, на сайті російської державної інформаційної агенції РІА "Новости" була опублікована стаття з обґрунтуванням геноциду українців. Її назва доволі красномовна, я цитую: "Що Росія повинна зробити з Україною", – заявив Зеленський. Він розповів, що в статті описується чіткий порядок знищення усього, що робить українців українцями, а також самого населення. Окрім того, за його словами, у тексті йдеться про те, що потрібно провести "деукраїнізацію" і "деєвропеїзацію" України. "Сказано, що навіть назву нашої держави треба стерти. Фактично сказано, що загибель якнайбільшого числа наших людей у війні тільки вітається", – додав керівник Української держави. Зеленський звернув увагу: такий текст не міг бути опублікованим державним медія випадково. "Вони навіть не ховаються. Вони відкрито кажуть про мету вторгнення на територію України", – резюмував Зеленський.

 

23:03 Радник із Офісу Президента Олексій Арестович підтвердив, що українським військовикам вдалося пошкодити російський фрегат “Адмірал Ессен”, котрий обстрілював мирні міста ракетами “Калібр”. У неділю про пошкодження російського судна писало одеське видання “Думська”, покликаючись на джерела у Військово-Морських Силах ЗСУ.

 

22:42 Державна прикордонна служба підняла синьо-жовті прапори у прикордонних підрозділах "Дніпровське", з якого почалося вторгнення на Чернігівщині, а також "Добрянка" та "Грем'яч".

 

22:27 Президент України Володимир Зеленський затвердив склад делеґації для участі в переговорах з Росією про підготовку та погодження проєкту договору про ґарантії безпеки для України. Делеґацію очолив голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія. В указі, опублікованому на сайті Офісу Президента, зазначено, що до складу групи також увійшли міністр юстиції Денис Малюська, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, міністр оборони Олексій Резніков, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький, юрист-міжнародник Олександр Малиновський, дипломат Олександр Чалий.

 

21:49 Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр визнав помилки у своїй політиці щодо Росії. "Моя оцінка полягала в тому, що Владімір Путін не захоче розплачуватись повним економічним, політичним та моральним розоренням своєї країни за своє імперське божевілля. Як й інші, я помилявся", – заявив Штайнмаєр. Президент, зокрема, визнав помилку із "Північним потоком-2". "Ми зазнали невдачі, коли спробували долучити Росію до загальної архітектури безпеки", – додав він.

 

21:02 Франція висилає три десятки русскіх дипломатів через діяльність, котра суперечить інтересам безпеки країни.

 

20:44 Українська розвідка опублікувала фотокопію телеграми, котру Міністерство оборони РФ розсилало в декілька військових частин. Внутрішні документи свідчать про те, що солдатам не виплатили заробітної платні за участь у бойових діях проти України, натомість пропонують додаткові вихідні. 

 

 

20:31 Німеччина оголосила персонами нон ґрата 40 російських дипломатів. Як заявила очільниця Міністерства закордонних справ Анналена Бербок, цей крок є реакцією на воєнні злочини, скоєні росіянами в Бучі та інших містах. "Федеральний уряд ухвалив рішення оголосити небажаними значну кількість співробітників посольства Росії, які щодня працювали тут, у Німеччині, проти нашої свободи, проти згуртованості нашого суспільства", – прокоментувала Бербок, згідно з повідомленням "Німецької хвилі".

 

19:57 "На Житомирщині ворога було відкинуто, а частина росіян самі пішли. Станом на 4 квітня російських окупаційних військ в області немає", – заявив керівник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко. Він додав, що місцевому населенню слід зважати: окупанти замінували за собою приватні оселі, ліси. 

 

19:40 Литва наказала російському послу покинути країну. "Литва, висловлюючи повну солідарність з народом України, який зазнає безпрецедентної агресії з боку Росії, знижує рівень дипломатичного представництва з Росією", – заявив міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс. Литовський уряд також розпорядився закрити представництво РФ у Клайпеді.

 

19:06 Президент США Джозеф Байден виступає за притягнення Владіміра Путіна до відповідальності через воєнні злочини, скоєні російською армією під Києвом. "Він є воєнним злочинцем... Цей фацет є жорстоким. Те, що відбувається в Бучі, є обурливим – усі це бачили... На мою думку, це воєнний злочин. І його треба притягнути до відповідальності", – сказав Байден, згідно з повідомленням CNBC

 

18:43 Російська війська захопили лікарню у місті Пологи на Запорожжі і замінували внутрішню територію, повідомляє Генштаб ЗСУ.

 

Ворог продовжує зазнавати втрат в ході повномасштабної збройної агресії проти України. За весь час російсько-української війни, з 24 лютого цього року, представники військового командування збройних сил російської федерації лише двічі оголошували втрати особового складу угруповання військ, що веде бойові дії на території нашої держави.

Не зважаючи на так звану “офіційну” російську кількість втрат, періодично стає відомо про втрати окремих частин і підрозділів окупантів. За наявною інформацією, втрати 20-ї мотострілецької дивізії (Камишин, Волгоградська область) 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, зокрема: 33-го, 255-го, 294-го мотострілецьких полків, які повернулись в пункти постійної дислокації, склали до 40% особового складу, озброєння та військової техніки. Як наслідок – значна частина військовослужбовців, яким пощастило повернутися, намагається звільнитися.

Наявні військові медичні заклади росії та білорусі не дозволяють забезпечити лікування такої значної кількості поранених на території України військовослужбовців окупаційних військ. Так, медичний персонал центральної районної лікарні у Глушково Курської області переведено на посилений режим чергування. Це пов’язано з тим, що в період з 29 березня по 2 квітня, з території Сумської області до зазначеного лікувального закладу надійшло близько 100 поранених окупантів.

В місті Ізюм через значні втрати особового складу підрозділів 237-го танкового полку та 752-го мотострілецького полку 3-ї мотострілецької дивізії загарбники були вимушені обладнати польовий шпиталь в приміщенні місцевої школи.

На тимчасово зайнятих окупантом територіях Запорізької області, в місті Пологи, військовослужбовці збройних сил російської федерації захопили та замінували внутрішню територію центральної районної лікарні. Персонал і хворих попередили про заборону повертатись до лікарні. В приміщенні лікарні залишились поранені окупанти.

Наявні втрати офіцерського складу російське військове керівництво намагається поповнити за рахунок офіцерів вищих військових навчальних закладів. За наявною інформацією, у військовій академії зв’язку, що у Санкт-Петербурзі, здійснюється термінова підготовка офіцерів до заміщення посад в бойових військових частинах.

На Сіверському напрямку обстановка змін не зазнала. Триває ліквідація наслідків діяльності російських окупаційних військ.

На Слобожанщині, в місті Ізюм, противник проводить фільтраційні заходи та примусове вивезення місцевих жителів на територію російської федерації.

На тимчасово зайнятих окупантами територіях Херсонської області тривають бойові дії. Навколо Нової Каховки противник посилив пропускний режим на блокпостах. Загарбники вдаються до затримання мирних жителів та примушення їх до інженерного обладнання позицій. Почастішали випадки незаконного вилучення транспортних засобів у населення.

Сили оборони України продовжують відтісняти ворога та звільняти тимчасово захоплені окупантом території.

 

18:10 Австрія не підтримуватиме ембарго Європейського Союзу на постачання російського газу, заявив міністр закордонних справ Александр Шалленберг. Він гадає, що існують вдаліші способи покарати Путіна, пише Bloomberg

 

17:55 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн обговорила із Володимиром Зеленським становище із жорстокими вбивствами мирних жителів у Бучі та інших містах України. "ЄС готовий надіслати спільні слідчі групи для документування військових злочинів у координації з Генеральною прокуратурою України", – поінформувала вона.  

 

17:39 Президент України Володимир Зеленський провадить переговори із турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом про деблокаду Маріуполя. Він натякнув на те, що збереження життя тамтешніх людей залежить від однієї сили – маючи на увазі, очевидно, Москву, котра не дозволяє відкрити гуманітарного коридору. "У Маріуполі одна з найскладніших ситуацій. Боюсь, що про всі сценарії я вам не маю права говорити. Займаємось підтримкою хлопців, їм дуже складно. На зв'язку я і головком, у принципі, щоденно. Говоримо про посередництво саме в цій місії з Туреччиною. Непросто там. Думаю, що найближчі дні, а може, найближчі години у нас з'явиться відповідь на ваше дуже складне питання. Залежить все, ви знаєте, на жаль, від кого", – заявив Зеленський, згідно з повідомленням УНІАН.

 

17:11 Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що найгірша ситуація і найбільше людських жертв виявилося в місті Бородянка, що за 25 кілометрів на північний захід від Бучі. "Я думаю, що ми будемо окремо ще говорити про Бородянку", – сказала Венедіктова в етері національного телемаратону.

 

16:57 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відбув переговори із міністром закордонних справ Китаю Ван Ї. "Вдячний китайському колезі за солідарність із жертвами серед мирних людей. Ми обоє поділяємо переконання, що припинення війни проти України відповідає інтересам миру, продовольчої безпеки та міжнародної торгівлі", – прокоментував Кулеба.

 

16:45 Президент України Володимир Зеленський відвідав Бучу та Ірпінь. Фотографії голови держави опублікував офіційний telegram-канал Зеленського. "На власні очі побачив Бучу, Ірпінь, Стоянку після окупації. Зробимо все, щоб якнайшвидше повернути їх до життя", – прокоментував Президент.

 

 

16:36 Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник повідомив на брифінґу: Росія готує наступальні дії, аби оточити угруповання Операції об'єднаних сил і заволодіти Харковом.

 

15:59 Росія у момент початку війни мала три цілі: підпорядкувати Україну, заперечити її суверенітет та незалежність; поставити російську владу; розділити Захід, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен. "На всіх трьох фронтах вона провалилася. Україна – суверенна незалежна держава, котра існуватиме набагато довше, ніж Владімір Путін", – резюмував він в етері NBC News

 

15:25 Японія шокована злочинами, скоєними росіянами поблизу Києва. Офіційний Токіо не залишатиметься осторонь і разом із цивілізованим світом виступає за жорсткі санкції проти Москви. Про це заявив міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі під час свого візиту до Варшави, передає "Укрінформ". “Ми вважаємо, що російський напад є порушенням міжнародного права і спробою в односторонньому порядку змінити статус-кво за допомогою сили", – наголосив голова МЗС Японії. На його переконання, міжнародне співтовариство має відреагувати на це "рішуче і згуртовано".

 

14:47 Ексканцлерка Німеччини Анґела Меркель вважає правильним те, що виступила проти прийняття України до НАТО на саміті в Бухаресті 2008 року. Про це йдеться у коментарі речниці Меркель для аґенції DPA. Водночас колишня очыльниця уряду висловила підтримку діям міжнародної спільноти та німецького уряду з метою допомогти Україні, "аби покласти край варварству та війні Росії проти України". Події в Бучі, де було вчинено воєнні злочини проти цивільних, називаються "звірствами". Раніше Президент Зеленський звинуватив лідерів західних країн, що вони перелякалися Росії і відмовилися надати Україні перспективу членства в НАТО у 2008 році. "Я запрошую пані Меркель, пана Саркозі відвідати Бучу й побачити, до чого за 14 років призвела політика поступок Росії", – сказав Зеленський.

 

14:16 Унаслідок обстрілу росіянами міста Очаків, що в Миколаївській області, загинуло семеро людей. У самому Миколаєві померла одна людина. Внаслідок обстрілів пошкоджено житлові будинки місцевих мешканців, транспортні засоби, об’єкти цивільної інфраструктури, повідомили у прокуратурі.

 

13:40 Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив від імені всієї Унії, що масакра у передмісті Києва – то є "істинне обличчя" розпочатої Москвою війни. "Європейський Союз найрішучішим чином засуджує повідомлення про звірства, здійснені російськими збройними силами у низці звільнених окупованих українських міст. Картини великої кількості жертв серед цивільного населення, а також руйнування громадянської інфраструктури, що западають у пам'ять, показують істинне обличчя жорстокої агресивної війни, яку Росія веде проти України та її народу. Погроми у Бучі та інших українських містах будуть внесені до списку звірств, скоєних на європейській землі", – йдеться у заяві, поширеній у понеділок. Боррель повідомив, що ЄС підтримує розслідування Міжнародного кримінального суду і наполягає на покаранні воєнних злочинців.

 

13:13 Генеральний штаб ЗСУ заявив, що Росія готується розпочати атаку на Слов'янськ і Сіверськодонецьк:

 

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Командування противника, з метою підготовки до проведення наступальної операції на сході України, здійснює розгортання елементів оперативної побудови наступального угруповання та нарощує систему управління. Окупаційні війська проводять перегрупування та намагаються покращити тактичне положення на окремих напрямках на півдні України. Триває формування та переміщення додаткових підрозділів російської федерації для участі у бойових діях на території України.

На Волинському напрямку обстановка змін не зазнала, підрозділи збройних сил республіки білорусь, силами до чотирьох батальйонних тактичних груп, продовжують виконувати завдання з прикриття кордону.

На Поліському напрямку залишається висока імовірність ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури ворожими літаками, що діють з білоруських аеродромів.

Спостерігається переміщення підрозділів Східного військового округу та повітряно-десантних військ з території республіки білорусь до російської федерації. Переміщення озброєння, військової техніки та особового складу здійснюється залізничним транспортом і повітряним шляхом.

За наявною інформацією, окремі підрозділи 35-ї загальновійськової армії (Бєлогорськ) та 36-ї загальновійськової армії (Улан-Уде) Східного військового округу розміщені у районах населених пунктів Речиця та Ямполь (Гомельська область республіки білорусь).

На Сіверському напрямку противник завершив відведення підрозділів зі складу Центрального військового округу на територію Курської області та розпочав їх подальше переміщення.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснює артилерійські обстріли міста, перегруповує війська. Посилює протиповітряне прикриття важливих об’єктів в районі міста Бєлгород та районів зосередження військ на Харківському напрямку.

Для уточнення позицій підрозділів Збройних Сил України противник проводить розвідку в районі населеного пункту Барвінкове із застосуванням БПЛА, також намагається відновити міст через річку Сіверський Донець в районі міста Ізюм. Поблизу населеного пункту Бражківка, силами до танкової ротної тактичної групи, ворог провів розвідку боєм, успіху не мав, відійшов на раніше займані рубежі.

Залишається висока імовірність нанесення авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах Харкова, триває підготовка до наступу в напрямку на Слов’янськ.

На Донецькому та Таврійському напрямках основні зусилля противника зосереджуються в районах населених пунктів Рубіжне, Попасна, підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, а також отриманні повного контролю над містом Маріуполь. По ньому ворог сьогодні завдав 8 авіаційних ударів, тривають вуличні бої. Українські захисники та захисниці тримають оборону міста.

Одночасно противник завершує перегрупування та заміну підрозділів, що втратили наступальні спроможності, з метою відновлення активних наступальних дій.

На Південнобузькому напрямку наші війська відтісняють окупантів на Херсонщині. Противник провів повітряну розвідку у районі Миколаєва із застосуванням БПЛА.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах діяльність корабельного угруповання противника в акваторії Чорного моря знижена у зв'язку зі складними погодними умовами (шторм до 4 балів). Решта ворожого корабельного складу виконує завдання у визначених районах.

 

12:58 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував позицію Німеччини щодо російського вторгнення і відкрито звинуватив офіційний Берлін у блокуванні санкцій, передає TVN24. "Кожен, хто прочитає стенограми, абсолютно точно знатиме, що то Німеччина є головним гальмом для санкцій", – сказав Моравецький. Звертаючись до канцлера Олафа Шольца, польський прем'єр заявив, що Берлін мусить слухати "голоси вбитих", а не голоси мільярдерів. Голова уряду також заапелював до колишньої канцлерки Анґели Меркель: "Вона мовчить. Натомість політика Німеччини впродовж кільканадцяти років і спричинила до того, що Росія має силу. Треба про це сказати. Тут і зараз. Визнати, що це була хибна політика".

 

12:09 Українські сили розбили російську колону на ічнянському напряму, що на Чернігівщині. Частина техніки була обкладена дерев'яними колодами "для захисту". Оперативне командування "Північ" зазначає, що робота була "ювелірною і результативною". Дату атаки не розголошують.

 

 

11:56 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що українська розвідка послідовно встановлює особи вбивць, причетних до воєнних злочинів в Україні. "Наші серця сповнені болю за сотнями мирних громадян, які були по-звірячому закатовані російськими солдатами. Лише у Бучі кількість загиблих вже більша, ніж у Вуковарі. Постріли в потилицю жінкам і чоловікам зі зв’язаними руками – це абсолютна нелюдськість... Це – сутність, природа тих скажених катів, які увірвалися на нашу землю", – заявив Резніков. Міністр застеріг, що Україну може чекати нова хвиля вторгнення, і не виключив повторної спроби накинутися на Київ.  

 

11:31 Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що проти Росії слід запровадити додаткові санкції після масакри в Бучі. "Є чіткі ознаки, що це воєнний злочин", – заявив Макрон. З його слів, санкції мусять вдарити по торгівлі Росією нафтою і вугіллям, передає Reuters.

 

11:17 Польща, Латвія, Литва та Естонія дали попередню згоду на зупинення будь-якого автомобільного сполучення із Росією та Білоруссю. Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм. З його слів, остаточне рішення мають прийняти упродовж двох-трьох діб. "У разі прийняття позитивного рішення кордони з РФ та Білоруссю будуть повністю закриті", – прокоментував він.

 

10:15 Під час обстрілу в Тернополі зазнав руйнувань стратегічний об'єкт. Про це повідомив на брифінґу голова обласної військово-цивільної адміністрації Володимир Труш. "Осколками зачепило об’єкт критичної інфраструктури. Цей об’єкт зараз непридатний для використання. Місце і назву я не уточнюватиму", – заявив Труш. Жертв немає. "Ми розуміли, що таке може трапитися, тож попередньо вжили превентивних заходів. Тому немає загиблих", – сказав чиновник.

 

10:08 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 04.04 орієнтовно становили:

 

особового складу – близько 18 300 осіб,

танків – 647 од.,

бойових броньованих машин – 1844 од.,

артилерійських систем – 330 од.,

РСЗВ – 107 од.,

засобів ППО – 54 од.,

літаків – 147 од.,

гелікоптерів – 134 од.,

автомобільної техніки – 1273 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 92 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 3 од., бойових броньованих машин ‒ 14 од., артилерійських систем – 5 од., автомобільної техніки – 24 од., літаків – 4 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

53,9% танків (з них 4,2% за минулий тиждень),

63,6% бойових броньованих машин (з них 4,6% за минулий тиждень),

20,6% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

44,5% літаків (з них 6,1% за минулий тиждень),

55,8% гелікоптерів (з них 2,1% за минулий тиждень).

 

 

09:19 Голова Донецької ОДА Павло Кириленко закликав мешканців області покинути регіон. "Велика ймовірність, що ситуація ускладнюватиметься. Це очевидно. У такому випадку одним із важелів маніпуляцій і досягнення результатів для ворога буде населення. Тому населенню треба виїжджати, щоби не дати цей важіль окупанту. І захисникам Донеччини буде набагато легше бити ворога", – заявив Кириленко.

 

08:34 Керівник британської розвідки MI6 Річард Мур заявив, що страти від початку входили у плани російської агресії проти України. "Ми знали, що плани Путіна щодо вторгнення включали позасудові страти його військовими і спецслужбами", – зазначив Мур. З його слів, повідомлення з деокупованих районів викликають жах і заціпеніння.

 

"Геноцид", "Гірші, ніж ІДІЛ", "Жах у Бучі", – передовиці британської преси. Колаж – The Guardian

 

08:11 Миколаїв обстріляли ракетами. Міський голова Олександр Сєнкевич закликав містян не публікувати фотографій до того моменту, як це зроблять офіційні служби.

 

08:00 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на ранок 40-ої доби війни:

 

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України.

Військово-політичним керівництвом російської федерації розпочато заходи прихованої мобілізації резервістів, з метою приведення військових частин до штатів воєнного часу. Під час здійснення відбору кандидатів перевага надається особам, що вже мають бойовий досвід. Мобілізації підлягають рядовий, сержантський та офіцерський склад. Також визначені основні регіони для проведення мобілізації: Краснодарський край, Пермський край, республіки Дагестан, Інгушетія, Калмикія.

Основним мотиваційним чинником для резервістів залишається матеріальне заохочення. Крім того, серед російського населення поширюється думка, що учасники війни з Україною можуть покращити своє матеріальне становище за рахунок так званих “трофеїв”, тобто грабежу і мародерства.

Командування збройних сил російської федерації розраховує залучити під час мобілізації приблизно 60 тисяч осіб.

Укомплектування озброєнням та військовою технікою до штатів воєнного часу відбуватиметься за рахунок зняття зі зберігання застарілої техніки. Деякі зразки зберігаються на базах та складах понад 30 років.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито сім ворожих атак, знищено дві одиниці броньованої техніки, сорок три автомобілі та міномет противника з розрахунком.

Зенітно-ракетними військами Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу уражено 6 повітряних цілей: три літаки (Су-34, Су-35 та літак ретранслятор Іл-22), один вертоліт та дві крилаті ракети. Щодо повітряного пункту управління на базі Іл-22, то стало відомо, що літак пошкоджений, розгерметизовано кабіну, пілотами здійснено аварійну посадку на аеродромі Ростов.

Авіація Повітряних сил продовжувала завдавати ракетно-бомбових ударів по місцях скупчення військ противника, колонах військової техніки та логістичних центрах. Винищувачі Повітряних сил Збройних Сил України запобігають діяльності авіації ворога на визначених напрямках, здійснюють прикриття ударних груп, бомбардувальної та штурмової авіації.

 

07:49 На церемонії музичної премії "Ґреммі" показали відеозвернення Президента України Володимира Зеленського. "Що є протилежним до музики? Тиша зруйнованих міст та вбитих людей... Наша земля бореться з Росією, котра приносить жахливу тишу своїми бомбами. Мертву тишу. Наповніть тишу своєю музикою, щоби розповісти нашу історію", – закликав Зеленський. Після того Джон Ледженд виконав пісню Free – до номера приєдналися українська співачка Міка Ньютон, музикантка Сюзанна Іглідана та поетеса Люба Якимчук.

 

 

07:13 Одеса зазнала ракетного удару вночі.

 

01:57 Британська розвідка гадає, що ключовою ціллю російського вторгнення тепер є Маріуполь. Захоплення міста забезпечить сухопутний коридор із Росії на окуповану територію Криму. У Британії додали, що українські сили продовжують чинити спротив і зберігають контроль у центральних районах Маріуполя.

 

01:36 Президент України Володимир Зеленський заявив, що йому як людині важко говорити про якийсь мир із Росією. "Враховуючи тисячі загиблих, мене як людину [досягнення миру з РФ] не влаштовує... Але як Президент я повинен сказати, що іншого шляху, як діалог, немає", – сказав Президент у інтерв’ю CBS. "У мене як у Президента України не може просто бути людської позиції щодо президента Владіміра Путіна і щодо діалогу з РФ. Я повинен відстоювати інтереси своєї держави. І тому, повірте мені, складно загалом говорити про те, як після того звірства, що вони зробили, як ми взагалі можемо вести з Росією будь-які перемовини... Це складно, якщо говорити на людському рівні. Але як Президент я повинен це зробити", – цитує "Укрінформ"

 

01:12 Росіяни виходять зі Сумщини, заявив голова обласної військово-цивільної адміністрації Дмитро Живицький.

 

00:40 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на початок 40-ої доби війни:

 

Російська федерація продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої Держави. Ворог тимчасово відмовився від виконання завдання з блокування та захоплення міста Києва. Окупанти продовжують нанесення ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України, намагаючись посіяти паніку серед населення та порушити логістику Сил оборони.

На Волинському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала, визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття кордону.

На Поліському напрямку противник завершує перегрупування та підготовку до передислокації окремих підрозділів з території республіки білорусь до російської федерації. За наявною інформацією, окремі підрозділи окупантів зі складу повітряно-десантних військ перекидаються військово-транспортними літаками до міста Бєлгорода. З метою уповільнення просування підрозділів Збройних Сил України окупанти здійснили масові хаотичні мінування не тільки раніш зайнятих позицій та ділянок місцевості, а й шляхів висування.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків, завдає артилерійських ударів по житлових кварталах міста та намагається здійснити перегрупування військ.

На Ізюмському напрямку окупанти намагалися відновити наступ, успіху не мали.

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти продовжили зосереджувати основні зусилля на захопленні населених пунктів Рубіжне, Попасна, Троїцьке, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка, підготовці до наступу, який, можливо, буде розпочато найближчої доби у напрямку на Сєвєродонецьк та Велику Новосілку.

За підтримки авіації та артилерії противник продовжує штурм міста Маріуполя.

Південнобузький напрямок. Ворог протягом доби зосереджував зусилля на утриманні зайнятих позицій в районі н.п. Олександрівка. Намагається вести бойові дії з метою виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

 

00:35 Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що компроміси з Росією неможливі – він закликав "комунікувати" із РФ зброєю. "Злочинців слід називати злочинцями, судити їх і саджати. Кадри з Бучі розвінчують ілюзії про те, що нам слід будь-що шукати компромісів. Захисники України потребують трьох речей – зброї, зброї і ще більше зброї", – написав Дуда у twitter. 

 

00:12 У понеділок вранці відновлюють сполучення між Черніговом і Києвом трасою через селище Гончарівське. Основний маршрут унеможливлено через підрив мосту біля самого міста. Проїзд відкриють для місцевих жителів, а також для гуманітарних вантажів. 

 

 

04.04.2022