В інтерв’ю німецькому виданню російський опозиціонер підтвердив свій намір повернутися до Росії.

 

 

Російський опозиційний політик Олексій Навальний заявив в інтерв'ю німецькому тижневику Der Spiegel, що за його отруєнням стоїть президент Росії Володимир Путін. У самій Росії кримінальну справу за фактом замаху на життя Навального досі не відкрито.

 

«Я стверджую, що за цим злочином стояв Путін, у мене немає інших версій злочину», – цитує Der Spiegel слова Навального.

 

Також російський опозиціонер заявив про свій твердий намір повернутися до Росії. «Моє завдання зараз – залишатися типом, котрий не має страху. І я таки не маю страху», – запевнив він.

 

Інтерв’ю в повному обсязі німецьке видання обіцяє опублікувати щойно в п’ятницю, другого жовтня. Поки що для читачів доступні лише його окремі фрагменти. Зокрема, подано опис Навальним його відчуттів після того, як нервово-паралітична речовина «Новичок», якою він був отруєний, почала діяти. «Ти не відчуваєш болю, але розумієш, що вмираєш», – розповів він.

 

Самі ж журналісти видання Крістіан Еш (Christian Esch) і Бенджамін Біддер (Benjamin Bidder), описуючи зустріч з Навальним, зазначають, що поведінка інтерв’юйованого жодним чином не видавала людину, котра нещодавно була при смерті. «Навальний виглядав жвавим, він жартував, багато сміявся. На перший погляд ніхто б не здогадався, що ця людина днями лежала в комі і нещодавно перебувала на межі життя й смерті. І лише коли він почав наливати воду з пляшки, ми зауважили, які зусилля він докладав, як сильно тремтіли його руки».

 

Нагадаємо, Олексій Навальний був у комі з 20 серпня до сьомого вересня. Йому стало зле в літаку під час перельоту до Москви з Томська, де він разом із командою займався черговим антикорупційним розслідуванням. Спочатку його шпиталізували в Омську, куди екстрено сів літак, потім перевезли до Берліна в тамтешню клініку Charité.

 

Другого вересня спеціальна лабораторія Бундесверу виявила, що Олексія Навального отруїли нервово-паралітичною речовиною з так званої групи «Новачок». Згодом висновки лабораторії Бундесверу підтвердили відповідні лабораторії Франції та Швеції. 

 

01.10.2020