Зе-децентралізація: Президент знімає запобіжники перед "особливим статусом" у Конституції.

 

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади. Проєкт зареєстровано в апараті Верховної Ради із номером 2598.

 

У пояснювальній записці Президент зазначає, що конституційні зміни спрямовані на децентралізацію влади та оновлення конституційного регулювання здійснення місцевого самоврядування й організацію адміністративно-територіального устрою згідно з вимогами Європейської хартії місцевого самоврядування.

 

 

Проєкт закону декларує прагнення вдосконалити територіальну організацію влади та посилити конституційно-правовий статус місцевого самоврядування.

 

Частина положень дублюють проєкт конституційних змін щодо децентралізації, пропонований Президентом України Петром Порошенком у 2015 році. Втім, є низка принципово важливих відмінностей.

 

Зокрема, Офіс Президента вилучив із проєкту пункт прикінцевих положень, котрий визначав, що особливості місцевого самоврядування в Донецькій та Луганській областях визначаються окремим законом, – саме через цю норму Порошенковий проєкт і не був схвалений.

 

Натомість Банкова пропонує прийняти такі конституційні зміни, котрі дозволять затверджувати "особливі статуси" і без внесення змін до Основного закону – а через звичайний закон, 226 голосами.

 

Так, Президент пропонує наділити Верховну Раду повноваженнями ухвалювати закони про "...адміністративно-територіальний устрій, правовий статус адміністративно-територіальних одиниць; правовий статус міста Києва як столиці України".

 

"Усі ми із завмиранням серця чекали, чи з’являться там окремі рядочки, що якимось чином регулюватимуть окремий статус окремих районів (або і всієї території) Донецької і Луганської областей. Читаємо. Не з’явилося. Можна видихати? Перемога? Аж ні. Читаємо уважніше далі. А там написано, що «адміністративно-територіальний устрій, правовий статус адміністративно-територіальних одиниць» пропонують визначити законами. Тобто для особливого статусу ОРДЛО не потрібно відтепер 300 голосів, вистачить і 226".

 

Олександр Черненко, народний депутат ВР VIII скликання, з допису у Facebоok

 

Володимир Зеленський, як і Петро Порошенко, передбачає в проєкті три рівні організації місцевого самоврядування: громада, область і замість району – округ.

 

На рівні округів та областей передбачено формування виконкомів. Так, окружна, обласна ради, їхні виконавчі комітети будуть органами місцевого самоврядування, що представляють і реалізують спільні інтереси громад округу, області. При тім обрання голови окружної і обласної рад відбуватиметься за принципом ротації; строк повноважень голови становитиме один рік.

 

 

Для адміністративного нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснення нагляду за додержанням ними Конституції і законів України пропонують запровадити інститут префектів. При тім в проєкті Зеленського інститут префектур є ще сильнішим, аніж у проєкті Порошенка.

 

Так, проєктом передбачено, що префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням уряду Президент. Префект зупиняє дію актів місцевого самоврядування з мотивів невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

 

Законопроєктом передбачено, що у випадку ухвалення головою громади, радою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, Президент за поданням префекта зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

 

У випадку визнання Конституційним Судом акта голови громади, ради громади, окружної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції, Верховна Рада за поданням Президента достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, окружної, обласної ради і призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку.

 

Проєкт закону від Зеленського також вилучає із Конституції перелік областей. У такий спосіб нарешті відчиниться вікно для перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей. З іншого боку, оглядачі заявляють про загрозу виходу чи виведення окремих областей з-під державного суверенітету.

 

Ще з Конституції пропонують забрати сталу кількість і назви областей. Тепер це також може на свій розсуд встановлювати Верховна Рада простою більшістю. Про драконівські повноваження префектів і можливість без суду призупиняти повноваження голів і рад громади – вже і так багато написано.

 

Олександр Черненко, народний депутат ВР VIII скликання, з допису у Faceboоk

 

9 грудня у Парижі відбувся саміт "нормандської четвірки". Лідери підписали комюніке, в котрому викладено намір домовитися про функціонування на постійній основі "особливого порядку місцевого самоврядування (особливого статусу) окремих районів Донецької та Луганської областей".

 

Команда Президента України раніше заявляла, що "особливий статус" не передбачатимуть Конституцією – а законом.

 

16.12.2019