Атовці Калущини вимагають відсторонити Авакова.

 

Учасники бойових дій на Донбасі з Івано-Франківщини вважають, що міністра внутрішніх справ Арсена Авакова необхідно відсторонити від займаної посади на час розслідування резонансного вбивства Павла Шеремета. А ще наголошують, що процес розслідування має бути максимально відкритим і не може бути політизований і використаний для дискредитації волонтерського та ветеранського руху. Про це йдеться в заяві Спілки атовців Калущини, яку опублікувало видання «Курс».

 

 

Учасники бойових дій на Донбасі зауважують, що затримання за підозрою в убивстві ветеранів війни з Росією та волонтерів є «надзвичайно чутливим питанням в реаліях гібридної агресії Росії»: «Складається враження, що маємо справу з політичним використанням справи Шеремета, щоб дискредитувати ветеранський та волонтерський рух загалом».

 

Вони додають, що надзвичайно важливими є максимальна публічність процесу розслідування цієї справи, з огляду на її та увагу до розслідування в Україні й за її межами, та уникнення подальших оціночних суджень будь-яких посадових осіб.

 

«Необхідно терміново залучити до процесу розслідування цієї справи Верховну Раду України – створивши тимчасово слідчу комісію для контролю за розслідуванням. Не допустити політизації цього процесу, результат розслідування та суду не повинен викликати в українського суспільства та міжнародного співтовариства жодних сумнівів. Без цього, враховуючи недовіру до судів та правоохоронної системи, яка існує сьогодні серед українських громадян, завжди залишатимуться сумніви щодо справедливості, неупередженості та правосудності будь-яких рішень в цій справі. Лише вирок суду, до якого є суспільна довіра, має сприйматись як остаточна крапка в розслідуванні злочину», – наголошено в заяві.

 

Учасники АТО/ООС наголосили, що для них неприйнятними є заяви Президента на спільному з керівництвом МВС та ГПУ брифінгу про «затримання убивць».

 

 

«Хочемо нагадати пану Президенту та керівництву силових структур, що в Україні існує презумпція невинуватості і, допоки немає рішення суду, жодну людину не можна називати злочинцем. Розцінюємо подібну заяву як пряме втручання Глави держави в роботу правоохоронних органів та прихований тиск на судову гілку влади. Ми вже були свідками, коли в розслідуванні резонансних справ на всю країну проголошували злочинцем невинну людину. Саме такі кроки влади дають суспільству додаткові підстави сумніватися в об’єктивності розслідування», – зазначено в заяві.

 

Раніше зі схожою заявою виступили члени Івано-Франківської міської асоціації ветеранів АТО.

 

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув унаслідок вибуху 20 липня 2016 року. В убивстві журналіста звинуватили волонтерів і ветеранів АТО.

 

16.12.2019