Вбивство в Бахмуті: суд узяв під арешт другого підозрюваного.

 

Донецький апеляційний суд Бахмута взяв під варту Миколу Барабаша, якого підозрюють у вбивстві українського волонтера й активіста Артема Мирошниченка.

 

Про це повідомляє hromadske.

 

 

Так, 17-річного Барабаша взяли під варту на час проведення досудового розслідування, яке триватиме до 29 січня 2020 року. Він чекатиме на суд у Бахмутській установі виконання покарань №6.

 

До цього підозрюваний перебував під домашнім арештом на підставі рішення Бахмутського міськрайонного суду, коли Мирошниченко іще був живим (у комі).

 

Спершу засідання перенесли через неявку адвокатки підозрюваного: вона повідомила суд, що перебуває на лікарняному (Примітка Z: Саме ця адвокатка на попередньому судовому засіданні зчинила скандал, коли вимагала здійснювати суд російською мовою). Втім, за годину суд продовжив засідання вже з іншим захисником, котрого знайшли через Центр безоплатної правової допомоги.

 

Нова адвокатка заявила клопотання про розгляд справи у закритому режимі, оскільки її підзахисний є неповнолітнім. Порадившись у залі судового засідання, головуючий суддя заявив про те, що засідання проходитиме таки у закритому режимі.

 

Брат вбитого Сергій Мирошниченко був присутній під час закритої частини засідання, оскільки має статус потерпілого. Він розповів журналісту hromadske, що адвокатка та її підзахисний просили суд залишити у силі запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, посилаючись на те, що Барабаш не має наміру переховуватись від слідства, а вбивство скоїв ненавмисно.

 

Рішення закрити судовий процес спричинило обурення серед активістів. 

 

“Били десять хвилин. Я розмовляв із прокуратурою – це відео не можна показувати людям: били по-звірячому. І тепер кажуть, що відкрите засідання може вплинути на психологічний стан”, – обурився Сергій Луговий, голова ГО “Громадська безпека Бахмутчини”.

 

Утім, активістів влаштувало рішення суду про арешт без права застави, повідомляє видання Zmina.

 

 

На Артема Мирошниченка напали 29 листопада в Бахмуті. Нападники не пограбували активіста, а тому його брат вважає, що причиною побиття могла стати його волонтерська діяльність та проукраїнська позиція.

 

Медики діагностували в Мирошниченка перелом основи черепа та провели складну операцію, він перебував у комі. 6 грудня Мирошниченко помер у лікарні.

 

Правоохоронці встановили, що до інциденту були причетні двоє неповнолітніх спортсменів – один із них раніше був судимий. На момент нападу обидва були нетверезі.

 

3 грудня нападник заявив на суді, що мотивом його нападу було бажання перевірити бойові навички. Він зауважив, що не знав про активістську діяльність жертви.

 

Артем Мирошниченко з 2014 року активно допомагав українським військовикам на фронті та підтримував волонтерські ініціативи в регіоні. Також відомо, що з початком війни вся родина Мирошниченка принципово перейшла на українську мову не тільки на офіційних заходах чи в соцмережах, а й у побуті.

 

Журналісти отримали інформацію від свідка про те, що приводом для нападу на волонтера стало його спілкування українською: перш ніж напасти на жертву, злочинці закликали його перейти на "панятний язик". Водночас свідок – літня жінка – відмовилася давати офіційні покази слідству.

 

Артемівський міськрайонний суд в офіційному повідомленні спростував інформацію про те, що злочин скоєно на ґрунті ненависті до української мови та України: під час закритого судового засідання таких фактів буцім не встановили. 

 

11.12.2019